Laura Călin de la fashion la spiritualitate
Armonie – m-am pomenit constatând asta în timp ce treceam de la o asana la alta. Neobișnuit. Corpul trăia, sufletul respira, spiritul conștientiza toate acțiunile de echilibrare, care curgeau natural, în timp ce auzeam vocea plăcută a Laurei povestind întreaga desfășurare. Blând, cu foarte puțin efort. Feminin – de altfel în sală erau doar femei. Totul curgea astfel încât corpul făcea loc sufletului, iar sufletul avea timp să privească spre corp.
Încă o dată, ora cu yoga cu Laura mă uimea, cum mă uimește de fiecare dată, cam din septembrie 2022. Apoi, la un ceai, am stat de vorbă cu ea, căutând să deslușesc firele nevăzute care o legau pe eleganta Laura Călin, cândva cea mai activă și serioasă promotoare a designului vestimentar românesc, de Laura din fața mea, care pare că are întotdeauna la ea, ascunsă pe undeva, pliată sau rulată, vreo salteluță de yoga.
Psychologies: Te-am cunoscut pe vremea când organizai cele mai frumoase și cele mai creative manifestări de fashion: V for Vintage, un adevărat laborator al designerilor români. Cum ai ajuns în fashion?
Laura Călin: Mai întâi am ajuns în antreprenoriat. Am primit cadou de majorat de la tata o firmă: „să te descurci, tată”, mi-a zis! Pasiunea pentru design o am din copilărie, dar am fost orientată spre o educație economică – atunci părea cumva sigură. Deși am vrut să dau examen la Facultatea de Arte și Design, până la urmă am făcut ASE-ul, Marketingul. După ce am terminat facultatea și am lucrat la alte câteva proiecte a luat ființă V for Vintage – am ajuns astfel să am proiectul pe care mi-l doream în zona de creativitate și design de care mă simțeam apropiată.
Știu că ai ajuns foarte aproape de acoperișul lumii – unde ai atins un punct de inflexiune al vieții tale. Ce te-a dus în Himalaya?
L. C.: Căutarea interioară. Descoperisem yoga, făceam de zor asanele din hatha yoga. La un moment dat mi-am dorit să știu mai mult, să aflu mai mult, să trăiesc mai mult. Asta m-a îndemnat să fac un Yoga Teacher Training la Shivananda Vedanta Center din Bahamas – am aflat despre filosofia indiană, despre Bhagavad Gita, despre stilul de viață yoghin, despre anatomia yoga. Am văzut la un moment dat un vlog la o prietenă, am rezonat cu ce spunea Sadhguru, am început să îl ascult sistematic. Primul program pus la punct de el, programul de bază, Inner Engeneering, l-am făcut chiar în România în mai 2019. Am început să practic kriya – o tehnică complexă, bazată pe respirație și pe niște zone de declic energetic pe care le avem în corp. În același 2019, transformator pentru mine, am ajuns în India la Sadhguru, la Isha Yoga Center – am urmat acolo câteva programe. De acolo am ajuns în Himalaya indiană și-am rămas fără aer – de atunci viața mea s-a schimbat.
Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
Roxana Melnicu este redactor-șef al revistei Psychologies. Psiholog din 1997, jurnalist din 2000, Roxana a tradus numeroase lucrări din câmpul psihologic, iar obiectivul ei este ambițios: construirea unei culturi psihologice care să fie activă pe o pe scară cât mai largă în societatea românească.