Locul în care trăim și olfactoterapia
Mirosurile ne pot influența starea de spirit, emoțiile și modul în care percepem spațiul în care locuim. Olfactoterapia este o ramură a aromaterapiei, o metodă terapeutică psiho-emoțională care folosește mirosurile și vibrațiile uleiurilor esențiale.
Pentru a obține efectele terapeutice dorite, olfactoterapia se folosește de mirosuri (prin inhalare, respirare, difuziune atmosferică), precum și de vibrațiile uleiurilor esențiale, acestea acționând asupra sistemului nostru energetic și asupra cortexului.
Olfactoterapia este o știință care ne permite să ne gestionăm mai ușor emoțiile. A fost creată de Gilles Fournil, terapeut transpersonal, energetician și somatolog, în 1992.
Simțul mirosului activează sistemul limbic, respectiv acea zonă a creierului uman care adăpostește atât emoţiile noastre, cât și memoria. De aceea, simpla mirosire a unui parfum sau arome ne reactivează o amintire sau o emoție din trecut sau din prezent care ne pot influența comportamentul.
Uleiurile esențiale, obținute prin distilarea cu vapori de apă a plantelor aromatice, sau prin presare la rece, în cazul cojilor de citrice, joacă un rol crucial în cadrul olfactoterapiei. Ele sunt utilizate în scop terapeutic pentru a gestiona emoțiile: a ne calma, a ne liniști, a ne elibera (de un stres, de o traumă, de un blocaj, de o adicție). Ele ne pot tonifia, ne pot da energie, ne pot ajuta să fim mai vigilenți sau să ne concentrăm mai bine. De asemenea uleiurile esențiale pot să purifice și să aseptizeze o încăpere, acționând împotriva virusurilor, bacteriilor, ciupercilor. Nu în ultimul rând ele se pot folosi exclusiv în scop estetic: parfumarea încăperii în care trăim.
Conform psihologului Daniel Goleman, inteligența emoțională cuprinde trei calități esențiale:
- Să ne înțelegem propriile sentimente
- Să știm să percepem sentimentele celuilalt
- Să ne adaptăm sentimentele și emoțiile la fiecare circumstanță sau situație cu care ne întâlnim
Hans Selye, medicul endocrinolog supranumit „tatăl stesului” este primul care a vorbit despre impactul stresului asupra comportamentului nostru. El definește stresul drept „capacitatea pe care fiecare individ o dezvoltă pentru a se adapta din punct de vedere emoțional la evenimentele din viața sa: încercări, necazuri, traume, răni, boli…”
Olfactoterapia folosește uleiuri esențiale care pot acționa asupra: anxietății, stresului, concentrării, vigilenței, insomniei – deci acționează în mod direct asupra emoțiilor noastre.
De exemplu, uleiul de molid negru este un ulei esențial adaptogen, deoarece acționează atât asupra simpaticului, cât și a parasimpaticului.
Uleiul esențial de ghimbir ne face să „digerăm” mai ușor o emoție, în timp ce uleiul esențial de chiparos este uleiul „doliului“. Uleiul esențial de busuioc tropical este eficient în cazul fobiilor.
În anumite spitale din Franța, în cadrul serviciului de terapie intensivă, se difuzează ulei esențial de cedru, cu ajutorul unui difuzor electric. Acest ulei are efect „antinociceptiv”, adică diminuează durerea pacienților aflați în terapie intensivă, prin simpla inhalare.
Pacienților atinși de demență sau depresie li se difuzează în încăpere uleiuri esențiale care conțin componente chimice precum citralii – de exemplu uleiurile esențiale de lemongrass sau de verbină.
În alte spitale din Franţa se utilizează puterea uleiurilor esențiale în cadrul reeducării pacienților care au suferit un AVC (accident vascular cerebral), pentru a ajuta persoanele care au nevoie de îngrijire paliativă sau în gerontologie. Persoanele care suferă de anosmie (pierderea totală, temporară sau permanentă a mirosului), pot face ședințe de reeducare cu ajutorul olfactoterapiei (inhalarea de uleiuri esențiale); este un proces de durată și mirosul nu se recuperează în totalitate, însă se „trezesc“ anumite zone ale creierului.
În cadrul consultațiilor pe care le dau la cabinetul meu de Aromaterapie și Fitoterapie, unii dintre pacienții mei din România m-au întrebat ce ulei esențial recomand împotriva stresului, alții voiau să știe care este uleiul esențial care îi ajută să ierte, alții ce ulei esențial le recomand ca să treacă mai ușor peste traumele din copilărie, alții îmi cereau un ulei esențial ca să treacă peste o depresie – și lista continuă.
În calitate de olfactoterapeut, eu le răspund tuturor că nu există o rețetă unică sau un singur ulei esențial care să acționeze la fel pentru fiecare persoană care trece pragul cabinetului meu. Eu lucrez împreună cu fiecare pacient în parte şi numai sistemul limbic și inconștientul fiecăruia sunt în stare să găsească exact acel ulei – sau acele uleiuri – esențiale care să i se potrivească și care să îl ajute să își gestioneze sau controleze mai bine emoțiile.
Recomand uleiurile esențiale 100% pure și naturale, certificate BIO de la Florame Franța, disponibile la NATURAL PARIS pe https://www.naturalparis.ro/3-uleiuri-esentiale
Magazin NATURAL PARIS: 48, Intrarea Tudor Ștefan, sector 1, București
Mădălina Ulmeanu a urmat Facultatea de Medicină Sorbona-Paris Nord. În prezent, are Cabinetul său de aromaterapie & fitoterapie din București și conduce Natural Paris, un magazin și societate de produse cosmetice bio din Franța, fiind unic distribuitor pe România a multor branduri franțuzești.