Medicament aliment: exista formula ideala?
Iaurturi bogate in calciu pentru intarirea oaselor, ulei anticolesterol… Alimentul cu virtuti medicale invadeaza supermarketurile. O operatiune de marketing sau o reala utilitate pentru sanatate?
Alicament – aliment functional, aliment de tranzitie… Despre ce este vorba exact? Despre alimente imbogatite cu nutrienti benefici sau sarace in compusi nefasti, deci bune pentru sanatate. Vrei o digestie mai buna? Consuma o specialitate lactata bogata in fibre sau un iaurt cu bifidus. Inima protejata ? Foloseste uleiuri cu Omega 3 si 6. Acesta nu este decat inceputul… Daca astazi alimentul-sanatate nu reprezinta decat 1% din cumparaturile noastre, in strainatate vorbim deja de o crestere de 20% pe an. Tentant pentru consumatori? Da, dar multi sunt indecisi.
Concept de marketing
Specialistii in nutritie afirma ca, pe plan medical, nu exista niciun aliment natural sau prelucrat care, individual, sa aiba o actiune terapeutica asupra evolutiei sau aparitiei unei maladii: asadar, se exclude conceptul de aliment-medicament. In schimb, putem spune ca el poate participa la prevenirea sau tratarea anumitor maladii.
Inceputurile
Produsele sarace in grasimi si-au facut aparitia in anii ’80. O situatie de tip maree, care da nastere alimentului sanatos, concept rezultat dintr-o reflectie politica. La inceputul anilor ’70, raportul senatorului american MacGovern aminteste ca administrarea cheltuielior de sanatate trebuie sa tina cont si de alimentatie. Peste zece ani, din acelasi motiv, Ministerul Japonez al Sanatatii mobilizeaza cercetatori si industriasi cu scopul selectionarii alimentelor benefice pentru sanatate.
De exemplu, sarea de masa bogata in iod este folosita de mai multe decenii pentru a preveni afectiunile tiroidiene.
Citeste continuarea articolului in revista Psychologies ianuarie 2013.