O viata sanatoasa, da, dar cu ce pret?
Simplu, sanatos si bun, aceste trei cuvinte au devenit recent emblema bucatariei sanatoase, naturale, servite inclusiv in marile restaurante. Ea vine spre noi precum utopia unei vieti minunate.
Alain Ducasse, grand chef si autor de carti despre bucatarie, pune acest dicton pe frontonul celor mai bune restaurante din Paris.
A trai sanatos a devenit un fel de „sesam“ promitator, care ne deschide poarta catre o viata plina de satisfactii, in plina forma, departe de stres, de boala si de batranete.
Nicio zi in care sa nu vorbim despre alimentele care ne fac bine, despre gesturile care ne protejeaza sanatatea, susceptibile sa ne faca sa mai castigam cativa ani de calitate.
Publicitarii au prins ideea si profita de angoasele si de maladiile noastre pentru a ne propune, zi de zi, produse „sanatoase“, „bio“, „echilibrate“, „green“…
Daca am devenit foarte receptivi la mesajele despre sanatatea proprie, asta nu e fara motiv.
„Mai mult de 30% din ceea ce ne imbatraneste sau ne imbolnaveste nu este legat de gene, ci de stilul nostru de viata“, spune Dominique Lanzmann-Petithory, gerontolog, nutritionist si specialist in medicina sportiva la Spitalul ‰mile Roux, din Val de Marne, Franta.
OBLIGATIA DE A TRAI SANATOS
Acum 50 de ani, nu stiam de efectele, bune sau rele, induse de anumite comportamente ale noastre.
In anii ’60, mancatul de carne rosie de doua ori pe zi nu era asa o drama. Ba chiar era garantia sanatatii si reusitei.
Azi, vegetarianismul urca in sondaje, si pestele, desemnat aliment sanatos prin excelenta, a luat locul carnii din farfuriile noastre.
Numai ca pestele, plin de mercur, din cauza poluarii marilor, incepe sa scada in topurile medicale. Si chiar daca vrem sau nu vrem, azi suntem autorii sanatatii noastre, responsabili de actele noastre si de consecintele lor.
Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, numarul de mai 2011.