Prietenia dintre barbati
Se spune ca prietenia stransa dintre barbati transcende timpul, uneori fiind mai puternica decat legaturile de rudenie. Psihoterapeutul Virgil Ricu ne explica ce se ascunde in spatele acestei relationari care trezeste invidia multor iubite si sotii.
Psychologies: La ce varsta incepe sa se formeze nevoia apartenentei la grupul de baieti?
Virgil Ricu: Aceasta nevoie apare in perioada de latenta (6-12 ani). In deja celebra perioada oedipiana (3-6 ani), baiatul si-o doreste pe mama pentru el (asa cum fetitele vor sa se casatoreasca cu tata), iar tatal apare ca o figura care starneste deopotriva admiratie, iubire si rivalitate. In mod ideal, conflictul oedipian se sfarseste prin renuntarea baietelului la mama in favoarea tatalui, tatal devenind acum prietenul, camaradul, mentorul.
Spun „in mod ideal“, pentru ca, in practica, in realitate, lucrurile nu se intampla exact ca in teorie. Mama nu incurajeaza 100% desprinderea copilului (ci, dimpotriva, il foloseste pentru satisfacerea nevoilor ei afective frustrate) si nici tatal nu gestioneaza prea intelept rivalitatea cu copilul (simtindu-se neglijati de sotii, multi tati devin gelosi).
Dar presupunand ca lucrurile se intampla asa cum ar trebui, spre varsta de sase ani, baietii renunta la comportamentele foarte afectuoase fata de mama (chiar resping manifestarile afectuoase ale mamelor fata de ei) si cauta prezenta tatilor, cu care accepta sa se identifice. Ca sa citez un baietel de aceasta varsta: „Baietii cu baietii, fetele cu fetele“.
Sunt barbatii atasati in exces de prietenii lor?
V.R.: Haideti sa incercam sa empatizam putin cu acesti barbati. Cum ar fi sa te simti bine, relaxat, in largul tau, si sa vina cineva care sa-ti spuna ca ai o problema pentru ca te simti asa de bine?
Poate fi grupul de prieteni substitutul unui tata absent sau abuziv?
V.R.: Grupul in sine, nu. Posibil, liderul grupului, in special daca acesta este putin mai mare ca varsta. Grupul de prieteni functioneaza ca grup de suport, dar nu ca substitut al figurii paterne. Un substitut al autoritatii parentale implica o diferenta de nivel in planul ierarhiei, al puterii. Prietenii se situeaza pe acelasi nivel ierarhic, sunt egali, putem vorbi despre o fratie.
Dar un adolescent poate cauta excesiv grupul de prieteni si pentru a scapa de o mama mult prea iubitoare. De o mama intruziva, sufocanta, ce il controleaza. De o mama mult prea mamoasa, care il infantilizeaza, nu il lasa sa creasca, nu ii permite sa-si dezvolte calitatile masculine, de o mama mult prea seductiva, care isi orienteaza asupra fiului intreaga afectiune, afectiune care, in mod normal, ar trebui sa-i revina sotului ei. Teama inconstienta de aceasta figura „vrajitoreasca“ a mamei are drept consecinta o respingere a intimitatii profunde cu o femeie.
Citeste continuarea interviului in revista Psychologies, editia iulie 2013.