Putina duritate excitanta
Inainte de a-l intalni pe Marius, Andreea, 33 de ani, avea, dupa spusele ei, o sexualitate in care pasiunea atingea o intensitate scazuta. Ca si cum o parte din ea era adormita. „Simteam in mine o energie imensa, dar nu foloseam din ea decat o mica parte. Simteam placerea, stiam sa o ofer, dar nu era suficient. Cu Marius, a fost, din prima, altceva. Am facut dragoste cu o intensitate de neimaginat. Era ca si cum corpurile noastre erau flamande si in sfarsit se puteau hrani. Niciodata nu m-am simtit atat de femeie – atat de feminina – si nici atat de puternica “.
Wild sex este modul in care anglo-saxonii numesc relatiile sexuale instinctuale, „salbatice“, cele ce ne amintesc de faptul ca, inainte de a fi o forma de comunicare, sexualitatea este mai intai un instinct. Invaziva, brutala si primara, ea isi cere dreptul la posesiune, trezind instinctul animalic ce dormiteaza in fiecare dintre noi.
„Intr-o lume a stresului si a frustrarilor, tendinta de multumire cu o sexualitate satisfacatoare depaseste si chiar ascunde – elemente esentiale ale propriei sexualitati si anume agresivitatea – ca eliberare si constientizare a propriei pulsiuni sexuale. In discutia de fata, termenul de agresivitate nu inseamna conflict sau violenta, ci mai degraba o asumare a instinctului si energiei pe care le intalnim in intimitate si care se manifesta ca dorinta, ca intalnire intima si ca schimb“, ne explica psihologul Corina Calin.
Amintim aici pe Fritz Perls, fondatorul Gestalt – terapiei, care ofera agresivitatii un loc central in dezvoltarea individului. Pentru a intelege din ce punct de vedere aceasta notiune este esentiala, el utilizeaza metafora hranei: pentru a se alimenta, omul trebuie sa agreseze alimentul. Il musca, il paseaza pentru a extrage substantele dorite. In domeniul sexualitatii, agresivitatea isi ia de la celalalt elementele necesare pentru a-si satisface nevoile, respectand cadrul relatiei.
Articol de Catalina Cristescu
Citeste continuarea in revista Psychologies, editia de octombrie.