Roata Medicinei, percepția frumuseții și vocea Sufletului
„Vino să îi cunoști pe prietenii mei” mi-a spus Monika Puiu, tocmai au sosit din Germania. „Sunt fondatori ai Școlii de Medicină Energetică Inca” a continuat ea. Eu îi priveam pe cei doi tineri prietenoși din fața mea, ei mă priveau cu seriozitate și lumină și se priveau unul pe altul… ca unul. Puteam să jur că-i mai văzusem, dar când și cum?
Cei doi s-au prezentat, Miruna și Radu Nagy, apoi am conversat mult despre Roata Medicinei, despre Peru, despre călătorii, oameni și șamani – în România urmau să sosească trei șamani, la invitația celor doi, iar eu mă tot întrebam cât de diferiți de noi pot fi niște șamani incași autentici din Peru.… A trebuit să ajungem în bucătărie la ceai, ca una dintre replicile Mirunei să completeze puzzle-ul care se țesuse în mintea mea pe tot parcursul conversației. „Deci tu ești sora lui Răzvan Popovici!” În secunda următoare tot tabloul era complet: pe ea și Radu îi văzusem pe scenele festivalului de muzică de cameră SoNoRo organizat de violistul Răzvan Popovici! Miruna era harpista angelică, iar Radu cânta la violoncel! De aici conversația a luat-o chiar pe un făgaș al aventurii interioare, ale cărei triumfătoare coincidențe ne fac să descoperim o coerență a lumii, pe care suntem cu toții tentați să o citim ca pe un limbaj.
Psychologies: Ce este Roata Medicinei și cum ați ajuns la ea?
Radu Nagy: Eu sunt pe o cale spirituală din copilărie și pe acest drum m-am întâlnit cu mai multe persoane speciale, cu care am lucrat, am învățat și crescut. În 1990, la școala de radiestezie, mi-am făcut foarte mulți prieteni, apoi am plecat la studii în Statele Unite. Muzica ne-a dus și pe mine și pe Miruna prin lume. A apărut apoi o chemare, că începe un curs de Roata Medicinei în tradiția Inca după învățăturille lui Alberto Villoldo.
Alberto Villoldo este un antropolog cubano-american care a studiat 20 de ani cu șamanii din junglă și cu cei din Anzi și care a reușit să alcătuiască din toate învățăturile lor o structură foarte bine organizată, creată special pentru a fi înțeleasă de mintea vestică. Educat și format în cultura occidentală, Viloldo a alcătuit un mix de tradiții șamanice – de la munte și din junglă – și a introdus elemente psihologice, freudiene, exerciții de respirație și de meditație care nu se regăsesc în medicina andină. De ce? Pentru că cei care trăiesc acolo au o comunicare directă cu natura, dar noi, oamenii născuți și educați în cultura occidentală, avem nevoie de intermediari.
Roata Medicinei este modul în care atât amerindienii de pe teritoriul Statelor Unite, cât și cei din America de Sud și-au încorporat și organizat învățătura după cele patru direcții cardinale, atribuind fiecăreia câte un animal de putere. Acest proces are foarte mult de-a face cu percepția, cu felul în care ea se transformă, într-o călătorie care pornește de la percepția concretă, pe care noi o numim Șarpe și care are de-a face cu pământul, deci cu realitatea imediată.
Apoi percepția șamanică se schimbă, trecând prin Jaguar, guvernatorul vestului, un prădător, deci o ființă cu simțurile extrem de dezvoltate, încă legat de pământ, dar mult mai mobil.
Călătoria continuă și percepția se transformă în Colibri: călătorul mitic care găsește frumusețea, nectarul, viața. Apoi se metamorfozează în percepția Vulturului, darul zeilor. Vulturul vede lumea de sus, dar și în detaliu; este principiul transcendenței.
Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Roxana Melnicu este redactor-șef al revistei Psychologies. Psiholog din 1997, jurnalist din 2000, Roxana a tradus numeroase lucrări din câmpul psihologic, iar obiectivul ei este ambițios: construirea unei culturi psihologice care să fie activă pe o pe scară cât mai largă în societatea românească.