Sa renunti la pilula?
Pentru ca este usor de folosit, pilula ramane metoda contraceptiva preferata de majoritatea femeilor. Cu toate acestea, exista voci care sustin ca ea poate provoaca ingrasarea, determina anumite afectiuni sau chiar poate diminua fertilitatea sau dorinta. Destule critici care te pot face sa renunti la ea…
Daca informatiile pe care le detii pana acum despre pilula sunt contradictorii, e momentul sa afli parerea specialistilor si opiniile unor femei la fel ca tine. Decide apoi daca aceasta modalitate contraceptiva ti se potriveste si cere sfatul medicului, pentru a alege formula cea mai potrivita corpului tau.
Informatia conteaza!
In unele cazuri, se intampla ca pilula sa creeze reactii adverse. Asta inseamna ca trebuie sa iti anunti imediat medicul, iar acesta trebuie sa te ajute sa gasesti varianta care ti se potriveste. Multe femei se plang ca pilula le face sa puna kilograme in plus, insa Virginia Tarlea, medic primar obstetrica ginecologie, doctor in medicina la Sanador si Medsana lamureste aceasta problema: „E adevarat ca pilula poate sa determine o crestere a poftei de mancare. Tot ce trebuie facut este sa ne controlam apetitul”.
In orice caz, femeile trebuie sa cunoasca mai multe metode, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. De exemplu, ideea ca femeile care nu au copii nu isi pot pune sterilet, este complet falsa. „Acest lucru este posibil inainte de o prima sarcina, cu conditia sa fie exclus orice risc de contractare a unei boli cu transmitere sexuala si sa nu existe antecedente de infectii ale trompelor”, explica medicul Virginia Tarlea. In plus, femeile trebuie sa stie ca exista un sterilet din cupru, care poate ramane fixat timp de zece ani. In tot acest timp, el nu modifica ciclul natural si permite mai putine sarcini accidentale decat pilula (1% fata de 3%).
Alexandra N., o femeie de 37 de ani, este un caz tipic: „Nu am avut niciodata incredere in diafragma. Am fost sfatuita sa nu-mi pun sterilet, deoarece nu am un copil inca. Am folosit prezervativul cand aveam aventuri, dar cand l-am intalnit pe barbatul vietii mele, am trecut la pilula. Este mai putin constrangatoare”.
„Pilula este contraceptivul cel mai prescris in Romania si este din ce in ce mai apreciat, mult inaintea steriletului si prezervativului. 70% dintre femei recurg la pilula si doar 30% – la alte modalitati contraceptive”, subliniaza medicul Virginia Tarlea. Insa faptul ca ea trebuie luata zilnic da nastere unei noi probleme: uitarea. Dupa o recenta ancheta, 92% dintre utilizatoare au uitat sa ia pilula intre o data si cinci ori in sase luni. Poate ca tocmai acesta este un bun motiv ca femeile sa renunte complet la pilule? Poate…
Chiar daca aceasta idee nu este pusa in practica, multe femei s-au saturat sa vada zilnic pe ecranul telefonului mobil „reminder: pilula” si se gandesc sa incerce alte metode. De altfel, Alexandra este tentata de ideea steriletului numai ca sa scape de obligatia zilnica de a-si inghiti pilula: „Daca as putea sa o iau doar o data pe luna…”, spune ea. Uitari fara sens A fi uneori cu mintea in alta parte la ora H este foarte posibil. Totusi, „micile uitari au adesea un sens ascuns”, tind sa remarce psihologii. Cu alte cuvinte, femeia isi spune: „Nu ar trebui sa raman insarcinata acum, dar vreau sa fac asta”.
Citeste continuarea in revista Psychologies editia lunii septembrie..