Now Reading
Si psihologul are nevoie de feedback

Si psihologul are nevoie de feedback

Revista Psychologies

dezvoltare personala, psiholog, psihoterapie, psioterapeut
„Merge bine terapia mea?”, „Cum imi dau seama ca ma vindec?”, „Ce crede psihologul despre relatia terapeutica dintre noi?”. Iata numai cateva dintre intrebarile de baza carora le raspunde Carmen Beyer, psihoterapeut gestalt.

Psychologies: Cum ne putem gasi un terapeut bun?
Carmen Beyer: Doua lucruri sunt esentiale: o formare profesionala adecvata si, in egala masura, latura sa umana, capacitatea de a stabili cu pacientul o relatie umana, plina de sens. In ce priveste pregatirea profesionala, ne putem ghida dupa standardele minime stabilite la nivel european.

Un psihoterapeut trebuie sa aiba: diploma de licenta intr-un domeniu specific (psihologie, medicina, pedagogie, asistenta sociala etc.), la care se adauga, obligatoriu, o formare postuniversitara intr-o me­toda de psihoterapie acreditata. Aceasta formare are o durata de mi­nim patru ani si include o etapa de terapie personala (in care viitorul psihoterapeut dobandeste o profun­da cunoastere de sine si lucreaza asupra propriilor sale probleme), apoi o etapa de formare teoretica si aplicativa si o etapa de practica, sub supervizare. Urmeaza ceea ce nu­mim „formare continua”, un proces extins de-a lungul intregii vieti, cu scopul de a ne tine conectati si la curent cu ultimele dezvoltari din cadrul metodei alese.

Bun. Acestea sunt „standardele de calitate” ale psihologului. Ca pacient, fiecare are dreptul sa se informeze daca aceste standarde sunt satisfacute. Pentru a ne asigura ca lucram cu un profesionist. Daca aducem vorba despre latura umana, aici este important sa ne folosim propria intuitie: sa ascultam ce „ne apare” in interior, fie sub forma unor senzatii mai mult sau mai putin definite, fie sub forma unor materiale simbolice, precum visele! Relatia terapeutica fiind miezul procesului, este important sa tinem cont ca intotdeauna ne vom simti mai profund conectati la un anumit terapeut si mai putin la un altul.

Cum stim daca vom „functiona” impreuna?
Ca om venit la terapie, nu pot sti totul de la inceput. Insa, adesea, un anumit sentiment ca lucrurile merg usor intre mine si psihoterapeut, ca sunt ascultat, inteles, acceptat neconditionat sau primit asa cum sunt, apare inca de la prima intalnire. Alteori, o relatie de incredere se con­struieste treptat, in timp. Acest pro­ces complex depinde de multi fac­­tori, insa ceea ce este important sa pastram in minte e ca o relatie terapeutica depinde in egala masura de amandoi. Si pentru ca ea sa fie hra­nitoare si consistenta, este impor­tant ca fiecare sa se implice intr-un anumit mod si sa-si asume partea lui de responsabilitate.

Are importanta daca psihologul este barbat sau femeie?
Si da, si nu. Nu are importanta da­ca ne gandim la gradul de competenta: nu putem spune ca un terape­ut femeie intelege mai bine decat un terapeut barbat sau invers. La nivel psihic, avem in interior, toti, atat o la­tura feminina, cat si una masculina, iar noi, ca terapeuti, suntem antre­nati sa fim constienti de fiecare dintre ele si sa le utilizam intr-o maniera echilibrata pe ambele. Totusi, atunci cand lucram cu un terapeut de acelasi sex, stabilim o relatie cu ceea ce ne e intrucatva cunoscut si fa­miliar, in timp ce in situatia opusa stabilim o relatie cu ceea ce ne e mai putin familiar, cumva necunoscut si complementar. Pentru dezvoltarea noastra interioara sunt foarte utile am­bele tipuri de experienta.

Citeste continuarea in revista Psychologies editia lunii

Foto: GULIVER / GETTY IMAGES.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top