Spa: destinatia starii de bine
Din Himalaya pana in landurile Austriei, traversam planeta pentru a ne relaxa intr-un spa, unde binefacerile apei se impletesc cu tehnici venite din Orient. Calatoriile spa sunt o reala nevoie sau doar o simpla moda?
Oricare ar fi raspunsul, un singur lucru este cert: moda spa face furori, in zeci de tari existand mii de locuri care amintesc de abrevierea latineasca „sanitas per aqua“. Povestea spa-urilor a inceput sa ia amploare cu 20 de ani in urma in vestul Americii, intr-o zona care se atasase atat de tare de termalismul din batrana Europa incat a numit unul dintre izvoarele din California Vichy Hot Springs. Reversul medaliei este ca, acum, logoul spa apare pe usile tuturor saloanelor de frumusete si salilor de fitness.
Pana si cel mai mic hotel, de indata ce dispune de o sauna si un jacuzzi, afiseaza orgolios denumirea de spa. Ce inseamna de fapt adevaratul spa? Diferit de termalism, care are o clara conotatie medicala, si de thalasso, care foloseste apa de mare in terapii, spa-ul, fie ca este sau nu construit in apropierea unui izvor, are un cult pentru „imbaiere”.
Filozofia sa se bazeaza pe revigorarea corpului si a spiritului. In acest scop, binefacerilor apei, cunoscute in Europa inca din Antichitate, li se asociaza delicatele tehnici venite din Orient: masaj ayurvedic, shiatsu, impachetari cu ierburi, reflexologie, yoga, meditatie, cursuri de respiratie etc.
Sa fie doar o moda instituita de noii „burghezi boemi”, bogati si rebeli in acelasi timp, care isi echipeaza bucatariile cu frigidere high-tech, dar se spala pe dinti cu pasta ecologica? Sau o idee geniala de marketing pentru relansarea oraselor care dispun de surse de apa?
De la confort, la intoarcerea catre sine
Entuziasmul recent pentru aceste spatii de relaxare si stare de bine este o nevoie profunda. „Cautarea starii de bine nu este un fenomen recent, ci se incrie intr-un moment istoric continuu, care a inceput in secolul al XIX-lea cu descoperirea de catre burghezie a notiunii de «confort» si a atins apogeul in anii ‘50 si ‘60. In ziua de azi, acest confort este pus in pericol de ritmul trepidant al vietii moderne. Este vorba despre faimosul stres, stigmatizat de toti, dar pe care nimeni nu stie sa-l evite pe termen lung”, spune sociologul francez J.P. Kaufmann.
Citeste continuarea in revista Psychologies aprilie..