Tulburarea de personalitate de tip borderline
Ai simțit vreodată că viața ta este diferită de a celorlalți? Că independent de câte eforturi faci, drama sau tragedia fac parte din viața ta? S-a întâmplat să te zbați să mergi înainte și totuși, tot tu să răstorni totul și să renunți, învârtindu-te într-un cerc al lucrurilor nefinalizate? Ai simțit întotdeauna o luptă internă continuă cu frica de a nu fi respins(ă) sau abandonat(ă)? Plictisul sau lipsa de satisfacție după momente de entuziasm intens, dar trecător au făcut mereu parte din viața ta? Chinul continuu și nevoia de apropiere emoțională, însoțită de frica de respingere și nevoia de confirmare a conexiunii emoționale a fost o provocare pentru tine? Poate e timpul să consulți un specialist și să vezi dacă este cazul să intri într-un program de terapie.
A fi sau a nu fi? A vrea sau a nu vrea? A simți sau a nu simți? A fi iubit sau a nu fi iubit? A rezista tentațiilor sau a te pierde și a nu putea să simți că ești în controlul stărilor și emoțiilor tale indiferent de cât te-ai strădui… acestea sunt doar câteva dintre provocările unei persoane cu tulburare de personalitate de tip borderline.
Ce înseamnă tulburarea de personalitate de tip borderline?
Instabilitate în relațiile interpersonale, în relația cu sine și în sfera afectivității: eforturi susținute, obositoare chiar, de a evita un abandon real sau imaginar, ceea ce înseamnă că persoana în cauză poate trăi în mod recurent sentimentul unei separări sau respingeri iminente în plan interpersonal. Adesea pot să resimtă o frică intensă de a nu fi abandonați și devin iritați sau anxioși atunci când sunt lăsați singuri pentru o perioadă scurtă, chiar și din motive obiective. Se vor confrunta cu iritabilitate, neliniște, cu gânduri că sunt „răi” sau lipsiți de valoare, gânduri și stări care alimentează agonia fricii de a fi părăsiți sau respinși.
Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.
Jeni Chiriac este psiholog și psihoterapeut, cu o experiență vastă în domeniu de peste 15 ani. A absolvit Facultatea de psihologie la Universitatea București în anul 2004. A finalizat formarea în terapie ericksoniană, relaxare și hipnoza clinică în anul 2006 și supervizarea în anul 2008. A participat la diferite module de terapii creative în cadrul Institutului Sper (2004-2005). A urmat două module de formare în Programare Neuro-Lingvistică în perioada 2007-2008. Este specializată în sexologie, victimologie și expertiză psihologică judiciară, oferind asistenţă psihologică de specialitate (evaluare psihologică, consiliere și psihoterapie). Fiind preocupată de dezvoltarea și formarea sa profesională continuă, a participat la diferite conferințe pe teme științifice din variate domenii conexe psihologiei (domeniul medical, juridic, farmaceutic etc), finalizând și cursuri postuniversitare precum „Optimizarea performanţei profesionale prin consultanţă și coaching cognitiv-comportamental” sau master în sexologie, UMF Cluj-Napoca (2008-2010). Este preocupată de promovarea psihologiei și asistenţei psihologice în Romania, oferind din 2007 interviuri și participând la diferite emisiuni televizate pe teme sociale și nu numai. În prezent este formator în cadrul Institutului de psihologie judiciară și președintele Patronatului Psihologilor cu drept de liberă practică, zona de dezvoltare București-Ilfov (mandat pe perioadă determinată).