Un articol despre femei
Visam că va veni luna martie și voi scrie mult despre femei – despre condiția feminină, despre controverse, istorie, dar și despre femeile pe care le admir și le cunosc, femei curajoase, deschizătoare de drumuri sau războinice, mame, femei care muncesc, care întreprind, care se încăpățânează să fie, dar și să lase o urmă în lumea noastră.
Visam să le numesc și să le rezerv spații ample, pentru interviuri în care personalitățile lor să se reveleze organic, din context, întocmai ca în „viața reală”. Mi-am dat apoi seama cât de multe sunt, începusem să rezum, să fac decupaje, au apărut categorii, adjective – după care am observat cu câte mărci, hashtaguri, labeluri mă întâlnesc.
Visam să vorbesc despre polaritatea fete bune-fete rele care marchează istoria a ceea ce se spune despre femei, începând cu mișcarea de înlocuire a primei soții a lui Adam, Lilith nesupusa, cu Eva păcătoasa. Polaritate care se referă de fapt numai la capetele unui continuun: sfânta Ioana d’Arc derivă din vrăjitoarea Ioana d’Arc, arsă mai curând pentru că a uzurpat straiele masculine decât pentru erezie. Fetele rele sunt doar fetele bune care au hotărât ăă pot merge oriunde vor ele – și exemplele pot continua.
Visam să vorbesc și despre oprimare, pornind de la un cântec celebru cândva, acum probabil pe picior de interzicere: Woman is the nigger of the world rezumă un maximum de exploatare – care se vede până în zilele noastre ca oarecum subînțeleasă: s-au discutat intens aluziile rasiste și aproape deloc ceea ce implică asta pentru condiția feminină. Cântecul a apărut în 1972 pe un album John Lennon & Yoko Ono.
Aș fi vorbit și despre abuzurile de toate felurile, despre trauma sexuală care modelează durabil și adânc corpul și psihicul femeii și aș fi evidențat cum secole de-a rândul trauma a fost regula și nu excepția, într-atât încât dimensiunea cu adevărat traumatică a început să iasă la iveală abia când bărbații au început ei înșiși să vorbească despre traumele lor.
Citește continuarea articolului în ediția de martie-aprilie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
Roxana Melnicu este redactor-șef al revistei Psychologies. Psiholog din 1997, jurnalist din 2000, Roxana a tradus numeroase lucrări din câmpul psihologic, iar obiectivul ei este ambițios: construirea unei culturi psihologice care să fie activă pe o pe scară cât mai largă în societatea românească.