Victimă a propriei străluciri?
Farmecul fizic, succesul social, strălucirea personală au darul de a feri o femeie de condiția de victimă? În ce condiții se întâmplă contrariul?
Brian Tracy, Stephen Covey, precum și Warren Buffett arată că la baza succesului stă integritatea: oamenii care arată integritate în acțiunile lor devin mai credibili pentru partenerii de afaceri și de viață. De aceea este foarte important să-ți cunoști principiile morale și să nu faci rabat de la ele. Să le mentalizezi constant, să fii conștient de ele, oriunde, oricând, oricum și să acționezi în baza lor – aceasta este o cale spre succes, pe care îl vei experimenta mai devreme sau mai târziu.
Paradoxul este să următorul: ca să am strategii de succes este important să apelez de repetate ori la compromisuri care nu mă compromit: este vorba despre acțiuni sau gesturi care îmi facilitează accesul la propriul Eu într-o manieră logică, rațională, non-nevrotică. Cu alte cuvinte, Eul meu trebuie să aibă capacitatea de a integra tot felul de mesaje, atât pe cele care vin din sfera socială cât mai ales pe cele care vin din partea inconștientului, menținându-și totuși consistența.
Însă, cu cât sunt dispus să încalc criteriile de integritate care mă definesc sau care m-au definit cândva, cu atât mai mult mă voi afla în derivă: aici sunt compromisurile care mă compromit. Compromisurile care compromit sunt treceri la act în situații în care gradul de pericol este ridicat. Un exemplu de compromis clasic este sindromul Stockholm. Realitatea ta emoțională te poate invada, împiedicându-te să mai vezi Realul, adică ceea ce este rațional, logic.
Pentru a rămâne constant într-o rațiune logică, trebuie să ne autosugestionăm în situațiile critice și să ne trimitem sinele către cortexul prefrontal, locul de unde se dă gongul în creier (Brewer, 2021). Dacă faci asta în acest moment, indiferent de felul în care acționezi, nu ai statut de victimă, deoarece stăpânești anxietatea și emoțiile distructive (care tind să te saboteze). Compromisurile care nu compromit sunt cele în care rațiunea domină emoția.
Citește continuarea articolului în ediția de decembrie 2022 – ianuarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Dr. Alin Leș este doctor în psihologie la Universitatea din București, psiholog cu specializare în psihologie clinică și evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf.