Now Reading
Zece sfaturi pentru a manca cat ai nevoie… nu mai mult

Zece sfaturi pentru a manca cat ai nevoie… nu mai mult

Revista Psychologies

Expresia „a avea ochii mai mari decat burta“ ilustreaza foarte bine acest tip de comportament care ii face pe oameni sa spuna la sfarsitul unei mese, precum corbul din fabula, ca nu vor mai manca asa.

O promisiune care seamana cu cele stabilite pe 1 ianuarie, sincera si virtuoasa, insa foarte rar tinuta.

Totusi, in materie de comportament alimentar, singura alternativa este moderatia in lupta cu regimurile draconice sau cu abtinerea de la alimente, care duce in cele din urma tot la exces – toate, atat de daunatoare sanatatii.

Practicarea moderatiei trece printr-o etapa cheie: reluarea contactului cu senzatiile corporale.

Ceea ce inseamna sa faci diferenta intre cele doua tipuri de foame: foamea fiziologica si cea psihologica.

Prima este nevoia de hrana pentru corp (de energie, de anumiti nutrienti); a doua, o pofta de a manca ce actioneaza ca un mecanism de aparare impotriva emotiilor incontrolabile, negative sau pozitive.

Este indispensabil sa stii sa faci distinctia intre cele doua, pentru a manca in mod corect.

Odata ce ai identificat foamea psihologica, trebuie sa-ti inveti gradul de satietate, acest punct de echilibru intre placerea de a manca si satisfacerea nevoilor organismului.

Sa fim cinstiti: daca principiile de respectat sunt simple, aplicarea lor in viata de zi cu zi ne va cere la inceput efort si rabdare.

Programul propus de psihiatrul Gérard Apfeldorfer dureaza zece zile si are zece puncte cheie.

Originalitatea acestei metode? Sa-ti fii propriul judecator al confortului si bunastarii tale alimentare.

 

Citeste restul articolului in revista Psychologies, numarul de aprilie
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top