Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău

Majoritatea femeilor încep să ia pilule contraceptive pentru a se asigura că nu vor avea parte de instalarea unei sarcini nedorite pe parcursul administrării lor. Evitarea unei sarcini este funcția principală a anticoncepționalelor, dar această metodă contraceptivă are și multe alte beneficii pentru femei.

Citește și:

Măsuri de contracepție peste 35 de ani

Cât de mult funcționează detoxifierea

Beneficiile metodelor contraceptive sunt numeroase, iar educația sexuală este absolut indispensabilă nu doar pentru evitarea sarcinii, ci și pentru starea de bine fizic și psihic.

Specialiștii Planifică Neprevăzutul, platformă de informare și educare sexuală și contraceptivă, ne dau mai multe informații despre rolul benefic al pilulelor contraceptive pentru organism.

 

Ce sunt anticoncepționalele

Anticoncepționalele se numără printre cele mai sigure metode contraceptive existente la ora actuală, care au o rată de eficiență foarte mare în prevenirea instalării unei sarcini (specialiștii vorbesc de un procent de 99,7%, ceea ce înseamnă că doar una din 100 de femei care le administrează va rămâne însărcinată de-a lungul unui an).

Cum funcționează pilulele contraceptive? Acestea introduc în corpul tău hormoni feminini, estrogen și progesteron, care sunt în mod normal produși de ovare sau de placentă în cazul unei sarcini.

Când iei pilulele, adică hormonii din pilule, hipofiza îi simte în sânge și este păcălită cumva că aceștia provin de la o sarcină, astfel că nu mai pune ovarele la lucru, deoarece „crede” că și-au îndeplinit deja misiunea. Astfel, anticoncepționalele practic opresc ovulația, împiedicând șansele ca o sarcină să se instaleze în corpul tău.

 

Principalul beneficiu: reglarea menstruației

Principalul avantaj pe care ți-l vor aduce anticoncepționalele, pe lângă efectul contraceptiv, este acela că vei ști cu exactitate când îți va veni menstruația.

Dacă începi administrarea lor în prima zi de menstruație, așa cum recomandă medicii, la sfârșitul foliei de 21 de pastile va veni și menstruația. Un alt avantaj este acela că poți să amâni venirea menstruației dacă pleci în vacanță, de exemplu, prin continuarea administrării următoarei folii de pastile, fără să mai faci pauza de 7 zile.

De asemenea, prin administrarea lor regulată, cantitatea de sânge pierdută la menstruație va fi mult mai redusă, iar durerile menstruale se vor ameliora sau vor dispărea complet.

 

Tratament pentru acnee

Anticoncepționalele pot ameliora acneea, în cazul în care te confrunți cu ea. Coșurile au și determinare hormonală, pe lângă calitatea pielii fiecărei femei.

Asta înseamnă că nivelul de hormoni din corp, în special testosteronul (hormon pe care îl au bărbații în cantități mai mari, dar care e produs și de ovare), influențează apariția coșurilor. Adică, dacă ai un nivel de testosteron ridicat, cel mai probabil te confrunți cu acnee.

În momentul în care începi să iei anticoncepționale, nu va mai exista testosteron în sânge, ceea ce înseamnă că sunt șanse mari ca acneea să ți se amelioreze.

Cum testosteronul este de asemenea una din cauzele responsabile pentru producerea excesului de sebum, vestea bună este că și calitatea pielii ți se va îmbunătăți (dacă suferi de exces de sebum sau tenul tău este unul gras).

 

Anticoncepționalele previn anumite boli

Anticoncepționalele pun ovarele în repaus, ceea ce înseamnă că previn multe boli date de dereglările acestora, care sunt inerente când ovarele funcționează mulți ani la rând.

Printre aceste boli, care pot fi prevenite, se numără: chistul ovarian, cancerul ovarian, endometrioză, polipul endometrial, fibromul uterin, cancerul endometrial, adenomioza, nodulii și chisturile mamare (mastoză fibro-chistică).

Dacă ai o întrebare legată de anticoncepționale sau oricare altă metodă contraceptivă, specialiștii Planifică Neprevăzutul îți stau la dispoziție. Poți trimite curiozitățile tale pe adresa doctorul@planificaneprevazutul.ro.

Foto: shuterstock.com

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
(P) Formula stării de bine: Trup sănătos - minte limpede - spirit revitalizat, acum și în farmaciile Sensiblu
(P) Formula stării de bine: Trup sănătos – minte limpede – spirit revitalizat, acum și în farmaciile Sensiblu

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de produse naturale 100% certificate […]

Citeste
Metode de  relaxare pentru o odihnă mai bună
Metode de relaxare pentru o odihnă mai bună

Adormi târziu? Te trezești peste noapte, dormi puțin, iar dimineața ești chiar mai obosită? Iată ce să faci pentru un somn mai odihnitor.

Citeste
Beneficii și riscuri pentru lucrările dentare
Beneficii și riscuri pentru lucrările dentare

Ideal este să conștientizăm importanța menținerii sănătății dentare și să apelăm la stomatolog atunci când apare o problemă, nu când rămân puține de făcut pentru rezolvarea ei. Despre lucrările dentare, materialele folosite și care sunt recomandările actuale, am stat de vorbă cu medicul stomatolog Lucian Matei.

Citeste
Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău
Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău

Majoritatea femeilor încep să ia pilule contraceptive pentru a se asigura că nu vor avea parte de instalarea unei sarcini nedorite pe parcursul administrării lor. Evitarea unei sarcini este funcția principală a anticoncepționalelor, dar această metodă contraceptivă are și multe alte beneficii pentru femei.

Citeste
Măsuri de contracepție peste 35 de ani
Măsuri de contracepție peste 35 de ani

Ai peste 35 de ani și nu vrei copii deloc sau poate nu acum, ori ești mamă deja și nu intenționezi să mai devii. În aceste condiții, evident, se impun măsuri de contracepție adecvate, dar în acord cu vârsta și stilul tău de viață. Cum trebuie să arate contracepția după 35 de ani? Detalii de la dr. Silviu Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Citeste
Vitamine și minerale esențiale pentru organism
Vitamine și minerale esențiale pentru organism

Cuprul previne albirea prematură a părului, fosforul transmite noilor celule codul genetic, vitamina D ne întărește sistemul imunitar, iar vitamina B12 este produsă de bacteriile din intestinul subțire. Vitaminele și mineralele esențiale pentru organism formează un univers aparte, cu roluri diferite și foarte bine repartizate. Iată de unde să le procurăm și ce efecte are supradozajul.

Citeste