Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău
Majoritatea femeilor încep să ia pilule contraceptive pentru a se asigura că nu vor avea parte de instalarea unei sarcini nedorite pe parcursul administrării lor. Evitarea unei sarcini este funcția principală a anticoncepționalelor, dar această metodă contraceptivă are și multe alte beneficii pentru femei.
Citește și:
Măsuri de contracepție peste 35 de ani
Cât de mult funcționează detoxifierea
Beneficiile metodelor contraceptive sunt numeroase, iar educația sexuală este absolut indispensabilă nu doar pentru evitarea sarcinii, ci și pentru starea de bine fizic și psihic.
Specialiștii Planifică Neprevăzutul, platformă de informare și educare sexuală și contraceptivă, ne dau mai multe informații despre rolul benefic al pilulelor contraceptive pentru organism.
Ce sunt anticoncepționalele
Anticoncepționalele se numără printre cele mai sigure metode contraceptive existente la ora actuală, care au o rată de eficiență foarte mare în prevenirea instalării unei sarcini (specialiștii vorbesc de un procent de 99,7%, ceea ce înseamnă că doar una din 100 de femei care le administrează va rămâne însărcinată de-a lungul unui an).
Cum funcționează pilulele contraceptive? Acestea introduc în corpul tău hormoni feminini, estrogen și progesteron, care sunt în mod normal produși de ovare sau de placentă în cazul unei sarcini.
Când iei pilulele, adică hormonii din pilule, hipofiza îi simte în sânge și este păcălită cumva că aceștia provin de la o sarcină, astfel că nu mai pune ovarele la lucru, deoarece „crede” că și-au îndeplinit deja misiunea. Astfel, anticoncepționalele practic opresc ovulația, împiedicând șansele ca o sarcină să se instaleze în corpul tău.
Principalul beneficiu: reglarea menstruației
Principalul avantaj pe care ți-l vor aduce anticoncepționalele, pe lângă efectul contraceptiv, este acela că vei ști cu exactitate când îți va veni menstruația.
Dacă începi administrarea lor în prima zi de menstruație, așa cum recomandă medicii, la sfârșitul foliei de 21 de pastile va veni și menstruația. Un alt avantaj este acela că poți să amâni venirea menstruației dacă pleci în vacanță, de exemplu, prin continuarea administrării următoarei folii de pastile, fără să mai faci pauza de 7 zile.
De asemenea, prin administrarea lor regulată, cantitatea de sânge pierdută la menstruație va fi mult mai redusă, iar durerile menstruale se vor ameliora sau vor dispărea complet.
Tratament pentru acnee
Anticoncepționalele pot ameliora acneea, în cazul în care te confrunți cu ea. Coșurile au și determinare hormonală, pe lângă calitatea pielii fiecărei femei.
Asta înseamnă că nivelul de hormoni din corp, în special testosteronul (hormon pe care îl au bărbații în cantități mai mari, dar care e produs și de ovare), influențează apariția coșurilor. Adică, dacă ai un nivel de testosteron ridicat, cel mai probabil te confrunți cu acnee.
În momentul în care începi să iei anticoncepționale, nu va mai exista testosteron în sânge, ceea ce înseamnă că sunt șanse mari ca acneea să ți se amelioreze.
Cum testosteronul este de asemenea una din cauzele responsabile pentru producerea excesului de sebum, vestea bună este că și calitatea pielii ți se va îmbunătăți (dacă suferi de exces de sebum sau tenul tău este unul gras).
Anticoncepționalele previn anumite boli
Anticoncepționalele pun ovarele în repaus, ceea ce înseamnă că previn multe boli date de dereglările acestora, care sunt inerente când ovarele funcționează mulți ani la rând.
Printre aceste boli, care pot fi prevenite, se numără: chistul ovarian, cancerul ovarian, endometrioză, polipul endometrial, fibromul uterin, cancerul endometrial, adenomioza, nodulii și chisturile mamare (mastoză fibro-chistică).
Dacă ai o întrebare legată de anticoncepționale sau oricare altă metodă contraceptivă, specialiștii Planifică Neprevăzutul îți stau la dispoziție. Poți trimite curiozitățile tale pe adresa [email protected].
Foto: shuterstock.com