Ce trebuie să știi despre pastila de a doua zi

Ai avut un contact sexual neprotejat? Prezervativul s-a rupt în timpul actului sexual? Ori poate ai uitat să iei mai multe pilule anticoncepționale consecutive? Nu intra în panică! Apelează la metoda contraceptivă de urgență: pastila de a doua zi.

Cum funcționează pastila de a doua zi?

Dr. Mirela Popa: Pilula de a doua zi este o metodă contraceptivă de urgență, care se recomandă a fi folosită în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, de preferat în primele 24 de ore, pentru a evita instalarea unei sarcini.

Această pastilă conține levonorgestrel, aceeași substanță activă regăsită și în componența mai multor tipuri de pilule contraceptive cu administrare regulată, însă în doze diferite.

Cum funcționează? Pastila întârzie sau inhibă eliberarea unui ovul din ovar, astfel încât acesta nu mai este fecundat de către spermatozoid, prin urmare apariția unei sarcini nu mai este posibilă.

De câte feluri este pastila de a doua zi?

Dr. M. P.: Pilula de a doua zi se prezintă sub două forme: o singură doză, adică o pastilă care trebuie administrată în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, și varianta cu două pastile, din care prima trebuie administrată în primele 72 de ore la contactul sexual neprotejat, iar a doua la 12 ore, nu mai târziu, după prima.

În ambele cazuri, eficiența pastilei de a doua zi este dată de rapiditatea cu care este administrată, astfel că, luată în primele 24 de ore, ea asigură 99% șanse de a evita o sarcină nedorită, în timp ce, dacă este luată după cele 24 de ore, eficacitatea ei scade la 58%.

Citește și:

Ce trebuie să știi despre hepatită

Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău

De câte ori pe an e indicat să luăm pastila de a doua zi și de ce?

Dr. M. P.: Nu există o regulă în privința frecvenței de utilizare a acestei metode de contracepție. Femeile o pot utiliza ori de câte ori are loc un „accident:

prezervativul alunecă sau se rupe în timpul actului sexual, sunt uitate una sau mai multe pilule contraceptive consecutive, sau atunci când nu este folosită nicio metodă de contracepție.

Este important de subliniat că, dacă această metodă se utilizează frecvent, menstruațiile vor deveni imprevizibile, aspect ce poate afecta calitatea vieții.

Contracepția de urgență nu poate înlocui o metodă contraceptivă pe termen lung, așa cum sunt pilulele orale combinate sau dispozitivul intrauterin.

Care sunt efectele adverse ale acestui tip de pastile?

Dr. M. P.: Pastila de a doua zi nu are efecte negative pe termen lung asupra organismului. În 20% din cazuri apare senzația de greață, urmată de senzația de vărsătură la 1% din cazuri.

Mai pot exista amețeli, oboseală sau dureri abdominale, cu precizarea că aceste simptome sunt autolimitate și dispar cu ajutorul unor calmante uzuale.

Însă e bine de știut că menstruația poate deveni imprevizibilă pe termen scurt: aceasta fie poate întârzia, fie poate veni mai devreme cu aproximativ șapte-zece zile. Uneori, apare chiar și la două zile de la utilizarea pilulei.

Care sunt contraindicațiile? Cine nu trebuie să ia pastila de a doua zi?

Dr. M. P.: Pastila de a doua zi nu este recomandată persoanelor sub 16 ani, celor care sunt alergice la levonorgestrel sau alte substanțe din compoziția pilulei, femeilor cu insuficiență hepatică, precum și doamnelor care sunt deja însărcinate.

Totuși, în ce situații poți rămâne însărcinată, chiar dacă ai luat pastila de a doua zi?

Dr. M. P.: Cu cât este administrată mai repede după contactul sexual neprotejat, cu atât este mai eficientă, respectiv vorbim de o eficiență de 95-98% în administrarea în primele 24 de ore, 85% în intervalul 25-48 de ore și 58% în intervalul 49-72 de ore. Se recomandă efectuarea unui test de sarcină la trei săptămâni de la administrare.

Care sunt cele mai frecvente mituri legate de pastila de a doua zi?

Dr. M. P.: Aș aminti patru mituri frecvente.

Mitul 1: pastila de a doua zi provoacă avort.

Fals. Categoric nu este o metodă abortivă! Pilula de a doua zi conține levonorgestrel – derivat de progesteron –, care inhibă sau întârzie ovulația, fiind impiedicată astfel fecundarea ovulului.

Levonorgestrelul nu afectează implantarea ovulului fecundat și nici nu influențează evoluția unei sarcini deja prezente.

Mitul 2: utilizarea repetată a pilulei de a doua zi afectează capacitatea femeii de a rămâne însărcinată în viitor.

Fals. Utilizarea corectă și ocazională a acestei metode de contracepție de urgență nu influențează fertilitatea femeii pe termen lung.

Mitul 3: pastila de a doua zi este periculoasă pentru organism.

Fals. Ca orice alt medicament, pastila de a doua zi poate avea efecte secundare pentru unele femei, așa cum am amintit mai sus. Dar aceste efecte sunt de scurtă durată.

Cantitatea de levonorgestrel este mai mare decât cea conținută într-o pilulă cu utilizare zilnică, dar administrarea ocazională este urmată de metabolizarea rapidă a substanței active fără efecte pe termen lung asupra organismului.

Mitul 4: pastila de a doua zi mă protejează în cazul mai multor acte sexuale neprotejate consecutive.

Fals. Pilula de a doua zi oferă efect contraceptiv dacă este administrată în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, eficiența ei fiind maximă dacă a fost administrată în primele 24 de ore.

Dacă are loc un nou contact sexual neprotejat, pilula administrată inițial nu va proteja de o sarcină nedorită.

Mirela Popa este doctor primar obstetrică-ginecologie. Pentru mai multe detalii privind această metodă contraceptivă de urgență, specialiștii Planifică Neprevăzutul îți așteaptă întrebările la doctorul@planificaneprevazutul.ro.

Foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
Cum putem uita de insomnie
Cum putem uita de insomnie

Prea mult stres, prea multe gânduri, oboseală adunată… cu toții am traversat o dată sau mai frecvent, episoade de insomnie. Iată ce putem face pentru a ne odihni și a ne recupera energia.

Citeste
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician

Doctorul estetician Ovidiu Grecu (www.drgrecu.ro), pionier al chirurgiei estetice responsabile și specialist renumit în acest domeniu comentează în cele ce urmează declicul care produce această dorință în rândul femeilor.

Citeste
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece

Temperaturi neprietenoase, fulgi de nea care bucură copiii și blochează traficul, piesaje feerice. Sezonul rece are o mulțime de nuanțe, iar pentru unele persoane aduce o problemă în plus: de la simpla sensibilitate, la patologii ale pielii, precum eczeme sau forme specifice de alergie la frig.

Citeste
Ce trebuie să știi despre pastila de a doua zi
Ce trebuie să știi despre pastila de a doua zi

Ai avut un contact sexual neprotejat? Prezervativul s-a rupt în timpul actului sexual? Ori poate ai uitat să iei mai multe pilule anticoncepționale consecutive? Nu intra în panică! Apelează la metoda contraceptivă de urgență: pastila de a doua zi.

Citeste
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice

Una din zece femei este diagnosticată cu endometrioză. Mai mult de jumătate suferă de infertilitate. Am stat de vorbă despre impactul psihologic endometriozei cu Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, supraspecializat în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei.

Citeste
Ce este artrita și cine o face
Ce este artrita și cine o face

Artrită, gută… vârsta nu vine doar cu un plus de înțelepciune, ci și cu probleme osteoarticulare. Medicul ortoped Alin Pandea explică ce sunt toate acestea și cum ne putem feri de instalarea lor.

Citeste