10 idei geniale de amenajare a unui dormitor mic
Dacă ai un dormitor mic de apartament sau chiar la casă, probabil te întrebi cum să îl amenajezi cel mai bine, pentru a folosi spațiul inteligent, a avea tot ceea ce este necesar într-o astfel de cameră, dar și să arate mai mare și mai puțin aglomerat.
Iată câteva idei geniale ale designerilor de interioare care sigur funcționează:
Amenajarea dormitorului în culori deschise
Despre orice cameră mică ar fi vorba, este o regulă generală că va arăta mai puțin aglomerată dacă folosim culori deschise în amenajarea pereților, pardoselii dar și când alegem mobilierul. Dacă îți faci griji că nu vei putea păstra același design ca în celelalte încăperi, vestea bună este că pentru fiecare stil de amenajare există palete de culori cu nuanțe mai puternice dar și cu nuanțe mai deschise.
De asemenea, poți integra și elemente de contrast mai închise în culorile dorite sau la fel ca cele din restul casei, atâta timp cât nu sunt dominante ci adaugate la detalii mai mici (pernuțe, rama unui tablou, un bibelou, un raft, o veioză etc).
Luminare corespunzătoare
Alături de culorile deschise ale pereților și camerei, o camera mică dar bine luminată va părea mai spațioasă. Dacă îți proiectezi casa, optează pe cât posibil pentru ferestre mari bluevolution 92 sau mai multe ferestre la camerele mici. La fel dacă o renovezi, poți înlocui ferestrele mici care nu dau lumină deajuns.
Tot legat de luminarea corespunzătoare, nu bloca lumina care pătrunde prin ferestre cu perdele și draperii voluminoase. Pentru perioada de odihnă poți folosi niște jaluzele sau draperii romane prinse direct pe fereastră, care se pot ridica pe timpul zilei. În afară de faptul că blochează lumina naturală, excesul de perdele și draperii pot să ia și din spațiul camerei și să o facă să pară și mai mică și mai înghesuită.
Pat pe colț
Multe schițe de dormitoare moderne, plasează patul în mijlocul unui perete, perpendicular pe acesta. Dar este bine de știut că într-un dormitor mic poți salva puțin spațiu dacă nu plasezi patul undeva în centru, ci într-unul din colțuri, de-a lungul a unuia sau doi pereți. Poți face asta mai ales în camerele copiilor sau adolescenților, dar nu numai.
Dulapuri potrivite
Când spațiul nu te ajută, limitează numărul de dulapuri la strictul necesar și nu umple camera de șifoniere, comode, noptiere etc. Poți de asemenea să alegi modele înguste și înalte sau să le faci la comandă să îți acopere bine spațiul ales și să nu rămână colțuri inutile. Fă șifonierele până în tavan. Sus de tot poți depozita așternuturi, haine din alte anotimpuri și diferite lucruri personale pe care nu le folosești frecvent. Va fi mai ordine și vei avea nevoie de mai puține dulapuri.
De asemenea, poți alege dulapuri care încadrează patul (mai ales în cazul paturilor duble) și în acest mod o să ai mobilierul grupat doar pe un perete și mai mult spațiu de acces în partea opusă.
De asemenea în loc de noptiere voluminoase poți opta pentru măsuțe înguste, fără rafturi.
Amenajare minimalistă
Este vorba despre a reduce și a îndepărta din dormitor tot ceea ce nu este absolut necesar. Alege mobilier cu modele cât mai simple, nu încărca pereții cu stocaturi, design în relief, tablouri mari, rafturi și alte decorațiuni. Găsește un alt loc pentru scaune, birouri, băncuțe, bibelori etc.
Dacă ai parchet, nu mai folosi și covor ori pune unul de dimensiuni mici ori o blăniță la marginea patului.
Dacă optezi pentru TV în dormitor, prinde-l pe un suport pe perete decât să folosești o altă piesă de mobilier pe care să stea.
Alege ferestre slim, precum Salamander greenEvolution 76, cu rama foarte îngustă.
Dacă vrei să decorezi cu plante, așază-le în ghivece înalte și înguste. De asemenea, cele mai potrivite nu sunt plantele prea voluminoase, copăceii cu ramuri, ci cele care cresc pe verticală.
Folosește oglinzi
Personal nu sunt pentru dulapurile cu oglinzi aplicate pe uși, pentru că multe arată învechit. Dar dacă una dintre ușile rabatabile ale unui dulap este în întregime oglindă, atunci vorbim despre o variantă mai modernă.
Mai poți așeza oglinzi în rame mari pe perete, deasupra patului, poți lipi câteva oglinzi autoadezive undeva sau așeza o oglindă cu picior pe o comodă. Oglinzile vor da impresia de mai mult spațiu în cameră.
Spații de depozitare sau de lucru sub pat
De obicei ne gândim la o soluție de pat supraetajat în camerele copiilor. Poate mai punem un pat jos sau un birou, ori un dulap. Și în garsoniere pare singurul mod de a câștiga mai mult spațiu.
De fapt, pentru a folosi spațiul de sub pat într-o cameră mică nu trebuie să ridici patul la etaj. Poți cumpăra doar un pat mai înalt care să aibă dedesubt sertare de depozitare sau la care poți să adaugi tu un raft sau cutii pentru diverse lucruri. Va fi aproximativ ca încă un șifonier în cameră.
Tapet îndrăzneț pe unul din pereți
Doar pentru că dormitorul tău este mic nu înseamnă că trebuie să fie și plictisitor. Adaugă un model de tapet îndrăzneț pe un perete focal, cum ar fi peretele tăbliei patului.
Tapetul are tendința să fie perceput negativ pentru că face camerele să pară mici și aglomerate, dar folosirea stilului potrivit face exact opusul. Când selectezi modelul, alege unul cu design foarte mare, care are doar 2-3 culori sau unul cu model regulat și mărunt.
Nișe în perete
În loc de rafturi și dulapuri care încarcă pereții, dacă ai posibilitea, poți să optezi pentru niște nișe în perete pe care să poți pune câteva obiecte decorative. În general se așează numai pe unul dintre pereți.
Lustre lungi
O lustră cu model lung, care atârnă în mijloc, va da impresia de spațiu mai mult pe verticală decât una tip aplică ori alt model.