De ce să consumi ulei de in? Are mai mult Omega 3 decât uleiul de pește
Tranzit intestinal mai bun și protecție împotriva bolilor cardiovasculare. Iată și alte motive pentru care să introduci în alimentația ta uleiul de in.
Deși provine din zona mediteraneană, datorită globalizării, uleiul de in este consumat în prezent în întreaga lume. Este uleiul cu cea mai mare concentrație de acizi grași Omega 3, în proporție de 55%, mai mult decât conține uleiul de pește.
Citește și:
5 motive pentru care ar trebui să bei lapte vegetal
Efecte ale mâncatului dezechilibrat
Acest aspect îl face candidatul ideal în lupta cu inflamația. Consumul de ulei de in presat la rece, în cadrul unui stil de viață echilibrat, reduce nivelul colesterolului rău, crește nivelul colesterolului bun și scade riscul apariției bolilor cardiovasculare.
Fiecare lingură de ulei de in adăugat salatelor îmbunătățește tranzitul intestinal și reduce constipația. Efectul său antiinflamator îl recomandă și în dieta persoanelor care fac sport, pentru sănătatea articulațiilor și musculaturii.
Ochii uscați (una dintre afecțiunile omului modern, care își petrece foarte mult timp în fața ecranelor luminoase) pot fi ajutați prin introducerea în alimentație a uleiului de in presat la rece.
Uleiul de in extravirgin se consumă în salate proaspete, poate fi adăugat legumelor coapte, după ce acestea au fost gătite, în ciorbe și supe, după ce procesul de gătire s-a finalizat.
Nu este un ulei indicat pentru prăjire sau gătire, pentru că are un prag de ardere foarte mic și devine toxic rapid, atunci când este supus procesului termic.
Pentru că se oxidează rapid, este indicat să păstrăm uleiul de in în spații răcoroase, în recipiente de sticlă închise la culoare.
De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață, [email protected], www.ihealth.com.ro
Foto: Shutterstock