Cum preparăm cea mai gustoasă cafea și ce beneficii are pentru sănătate
Cafeaua este startul activ al zilei. Te ajută să rămâi treaz, însă poate cauza nervozitate, anxietate, insomnie sau iritabilitate. Iată câtă cafea e indicat să bei, cum să o prepari și ce beneficii are pentru organism.
Beneficiile cafelei
Cafeina este un tonic al sistemului nervos care, consumată cu moderație, are beneficii vizibile în ceea ce privește efortul intelectual.
Conținutul de antioxidanți din cafea poate scădea riscul de cancer de prostată și renal. Cafeaua conține minerale precum fier, potasiu, magneziu.
Cafeaua poate scădea riscul apariţiei maladiei Alzheimer, a diabetului de tip 2, poate proteja ficatul de apariţia steatozei (ficat gras).
Are efecte diuretice și ușor laxative. Atunci când este preparată cu lapte, oferă sațietate îndelungată, datorită precipitării laptelui în contact cu cafeaua și sucurile gastrice.
Cum preparăm cafeaua
Cafeaua preparată la filtru sau espresso este mult mai indicată, comparativ cu infuzia la ibric. Infuzia la ibric conţine atât substanţe incriminate în creşterea nivelului colesterolului, cât şi substanţe iritante din zaţul de cafea.
De preferinţă, cafeaua se bea fără alte adaosuri (frişcă, lapte, creamer), care, prin inducerea unor fenomene fizico-chimice pot reduce absorbția şi acţiunea cafeinei.
Mai mult, cafeaua cu lapte, frişcă sau creamer se digeră foarte greu, rămânând câteva ore în stomac, de unde și potențialul iritant.
Cafeaua neagră la filtru sau espresso se poate îndulci cu rapadura, miere (după ce s-a răcit) sau stevia (cu zero calorii).
Doza recomandată de cafea
Excesul de cafeină poate provoca aritmii cardiace – așadar, persoanele sensibile la cafeină simt efectul acesteia începând de la doze de 60 mg.
Doza zilnică maximă recomandată este de 400 mg cafeină. Această doză se poate regăsi în 4-5 ceşti de espresso, 10 doze de băuturi tip cola sau în 200 g ciocolată neagră.
Pentru a-ți gestiona consumul de cafeină, iată conţinutul acesteia în unele alimente şi băuturi:
1 cană de cafea espresso (cca 60 ml) – 80 mg cafeină;
1 ceaşcă de cafea instant (240 ml) – 60-80 mg cafeină;
1 ceaşcă de cafea la filtru (240 ml) – 80-135 mg cafeină;
1 doză de băutură tip cola – 30-45 mg cafeină;
1 doză de băutură energizantă – 80 mg cafeină;
1 pătrăţică de ciocolată neagră (30 g) – 20 mg cafeină;
1 pătrăţică de ciocolată cu lapte (30 g) – 6 mg cafeină.
De Alexandra Alexandru, specialist în nutriție pe platforma Atlashelp.net.
Foto: Shutterstock