5 aspecte psihologice mai puțin cunoscute din lumea jocurilor de noroc
Încă din Antichitate, jocurile de noroc au fost o componentă importantă a societății, fiind practicate cu regularitate sub diferite forme, în funcție de perioadă și zona geografică. După anul 2000, nu doar industria de gambling, ci întreaga industrie a jocurilor video a profitat din plin de uriașul progres al tehnologiei.
Nu e astfel de mirare că, nu mai departe de jumătatea lunii martie a acestui an, celebrul joc video Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) a reușit să adune pentru prima oară concomitent peste un milion de jucători online. Strict în zona de gambling, notăm faptul că oferta de jocuri s-a diversificat și îmbunătățit atât de mult, încât, la ora actuală, există operatori de casino online cu peste 1 000 de jocuri în ofertă. Iar asta în condițiile în care, la începuturile acestui business, existau mai puțin de 20 de jocuri!
Din punct de vedere psihologic, fenomenul jocurilor de noroc este unul foarte complex, care, de-a lungul timpului, a dat naștere la un număr uriaș de studii. Un material recent, realizat de cei de la psychologytoday.com, scoate în evidență câteva detalii mai puțin supuse atenției, și anume:
1. Sesiunile de joc devin mai frecvente și mai lungi atunci când jucătorii traversează perioade faste.
Înainte de orice, să spunem că perioadele faste nu se referă strict la joc în sine, ci la orice fel de perioade bune – promovări de examene, creșteri salariale sau diferite alte împliniri personale. Explicația este destul de simplă. Este mult mai probabil să accepți riscuri în momente în care încrederea în forțele proprii este la un nivel ridicat. Totuși, nu trebuie omis unul din sfaturile de bază în domeniu: Stai departe de jocurile de noroc atunci când te afli într-o stare emoțională diferită, fie ea și pozitivă.
2. Nivelul de încredere în rezultatul unui pariu crește după plasarea mizei.
Un amănunt foarte interesant vine, de această dată, din zona pariurilor. Este vorba de rezultatele unui studiu realizat pe un eșantion de pariori în două momente (ambele înainte de startul cursei): înainte și după plasarea mizei. Rezultatele au reliefat faptul că pariorii s-au declarat mai încrezători în șansele calului favorit după plasarea pariului.
3. Falimentul jucătorului
Probabil cea mai comună greșeală la mesele de ruletă. Evident totul are legătură cu teoria probabilității și cu așteptările oamenilor. Nu puțini jucători de ruletă cred că, după ce bila ruletei se oprește de zece ori pe numere de culoare neagră, sunt șanse foarte mari ca următorul număr pe care va cădea bila să fie roșu. Acest cunoscut proces psihologic, denumit frecvent „Gambler’s fallacy” (falimentul jucătorilor), se referă practic la faptul că mulți jucători de ruletă, și nu numai, mizează sume mari pe roșu, după o serie lungă de numere negre la rând. În realitate, șansele vor fi 50-50 la fiecare rundă de joc, iar bila ruletei poate cădea nestingherită pe aceeași culoare de foarte multe ori la rând, spre neșansa celor care mizează sume mari în astfel de situații.
4. Efectul Bandwagon sau al șirului de vagoane.
Acest lucru se întâmplă ori de câte ori un premiu la o loterie națională, de exemplu Loto 6/49, atinge valori uriașe. În astfel de momente, tot mai mulți oameni încearcă să „prindă trenul” către marele jackpot, chiar și cei care nu mai jucaseră vreodată la loterie.
5. Efectele miturilor legate de sloturi.
Mulți amatori de jocuri de noroc cred în continuare în mituri conform cărora numerele de la ruletă sau combinațiile de plată ale sloturilor ar avea o anumită ciclicitate. Alții, în schimb, chiar mai mulți în acest caz, sunt convinși că un slot din cazinourile terestre la care s-au „băgat” recent mulți bani trebuie neapărat să și „dea” un câștig important. Nimic mai fals! Da, sloturile funcționează în baza unui procent RTP (Return To Player), care, de regulă, este mai mare de 95%, însă procentul se referă la joc în general. Câștigurile casei pe termen lung la un slot cu 95% RTP trebuie să se concretizeze într-un procent de 5% din sumele jucate. Iar acest lucru nu înseamnă că fiecare jucător care rulează 100 de lei va pierde fix 5 lei.
Marcel Fugusin, TIPZOR MEDIA.