5 lucruri pe care le poți face pentru a-ți crește stima de sine
Când nu te simți bine în pielea ta și când ai o stimă de sine scăzută, parcă nimic nu merge cum ar trebui. De aceea, o stimă de sine sănătoasă te poate ajuta să abordezi viața cu mai multă încredere și pozitivitate, astfel încât să reușești tot ce-ți propui.
Descoperă, în cele ce urmează, ce poți face pentru a-ți crește stima de sine, astfel încât să te accepți pe tine însăți și să fii recunoscătoare pentru omul care ești.
1.Îngrijește-te de aspectul tău fizic
Modul în care te percepi pe tine însăți și cel în care ești percepută de ceilalți pot să-ți influențeze starea de bine. Așadar, printre principalele și cele mai la îndemână lucruri pe care le poți face pentru a-ți crește stima de sine este să te îngrijești de aspectul tău fizic.
Construiește-ți un stil personal bine definit în ceea ce privește îmbrăcămintea, creează-ți o rutină personală de frumusețe, adoptă o alimentație sănătoasă și fă mișcare în mod regulat. Dacă nu ai timp să implementezi toate aceste activități deodată, poți să începi cu pași mici: pregătește-ți un mic dejun sănătos, ieși la o plimbare scurtă de câteva ori pe săptămână, iar seara, după baie, folosește o masca de par profesională, pentru a obține un aspect mătăsos și hidratat, a doua zi.
2.Învață să spui „nu”
Dacă tinzi să eviți refuzul, pentru a nu crea conflicte sau pentru a te conforma așteptărilor celorlalți, acest lucru poate să-ți afecteze bunăstarea și respectul pe care îl ai față de tine. De aceea, este important să înveți să spui „nu”, atunci când este cazul, pentru a evita sentimentul de copleșire.
Pentru a evita ca refuzul tău să ducă la o discuție neplăcută, exprimă-l mereu cu blândețe și oferă o explicație simplă, dacă simți nevoia. Fii fermă, dar politicoasă și folosește un limbaj non-verbal pozitiv.
3.Dezvoltă-ți abilități noi
O altă modalitate eficientă de a-ți crește stima de sine este de a dezvolta abilități noi. Acest lucru nu numai că îți oferă satisfacții personale, dar contribuie și la creșterea încrederii în propriile capacități. Totodată, dezvoltarea de abilități noi impune adesea ieșirea din zona de confort. A înfrunta frica și incertitudinea asociate cu ceva nou îți dezvoltă reziliența și curajul, contribuind la o creștere a încrederii în tine.
Pentru a descoperi și a dezvolta noi abilități, poți să apelezi la cursuri online, să participi la workshop-uri și seminarii susținute pe subiecte de interes, dar și să te implici în activități de voluntariat.
4.Adoptă o atitudine de recunoștință
Și adoptarea unei atitudini de recunoștință poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine. Motivul este unul simplu: atunci când îți îndrepți atenția spre lucrurile bune, poți să-ți schimbi perspectiva asupra ta și asupra vieții tale, în general.
De asemenea, atunci când ești recunoscător, îți poți aduce aminte mai ușor de realizările tale, indiferent cât de mici ar fi. Recunoașterea și sărbătorirea acestor realizări contribuie la consolidarea stimei de sine și la conștientizarea propriei valori.
Pentru a adopta o astfel de atitudine mai ușor, începe să scrii zilnic într-un jurnal de recunoștință cel puțin 5 motive pentru care ești recunoscătoare în ziua respectivă.
5.Învață să te ierți
Iertarea de sine este și ea o practică importantă în călătoria dezvoltării stimei de sine, deoarece este un act de compasiune față de tine. Atunci când îți oferi iertare, creezi o relație mai sănătoasă cu propria ta persoană, iar acest lucru poate să-ți crească stima de sine.
Amintește-ți că iertarea de sine nu înseamnă a uita sau a minimiza greșelile, ci mai degrabă înseamnă a le privi cu înțelegere și compasiune. Așadar, din această perspectivă, poți învăța lecții importante din experiențele tale și să eviți să repeți greșelile, în viitor.
Așadar, pe lângă îngrijirea aspectului fizic, este necesar să lucrezi și la partea emoțională și psihologică, pentru a-ți crește stima de sine. Pune în aplicare informațiile din acest articol și bucură-te de o stimă de sine sănătoasă și de un stil de viață așa cum ți-l dorești.