5 strategii prin care să îți crești stima și respectul de sine
Știm foarte bine cât sunt de importante stima și respectul desine pentru a ne putea simți bine în pielea noastră.
Stima și respectul de sine pot fi definite foarte simplu, ca fiind tot ceea ce crede un individ despre el însuși: propriile sale gânduri, percepţii și sentimente!
E foarte important ca încă de mici să învățăm să avem o imagine de sine pozitivă și mai ales, să ni se formeze o astfel imagine de sine pozitivă! Stima de sine se formează până în 7 ani, așadar educația pe care o primim joacă un rol extrem de important în formarea stimei noastre de sine! Cei care ne cresc au datoria de a ne ajuta să ne formăm o imagine de sine pozitivă și de a ne învăța să ne prețuim și să ne respectăm!
Se întâmplă deseori să nu avem modele și exemple în familie care să ne învețe ce înseamnă să ne prețuim și să ne respectăm, drept urmare pornim la drum în viață cu o imagine distorsionată a ceea ce înseamnă să ai o stimă de sine ridicată și un respect de sine bine înrădăcinat.
Ajungem să nu cerem ceea ce ne dorim, să ne mulțumim cu puțin, să ne batem joc de propriul corp, ş.a.m.d.
Indiferent care ne-a fost educația, e timpul ca noi să ne creștem și să ne educăm pe măsură, astfel încât să avem o stimă de sine sănătoasă și un respect de sine ridicat! Vom vedea în continuare care sunt cele 5 chei care te ajută să îți construiești o stimă de sine sănătoasă și un respect de sine ridicat:
1) Respectă-ți promisiunile pe care ți le faci ție însăți!
De câte ori nu te-ai simțit ca o ratată din cauză că nu ți-ai respectat promisiunile și le-ai amânat încontinuu, ba chiar ai ajuns să nu mai săvârşeşti ceea ce ți-ai propus?
Gândește-te la acele momente și la stima ta de sine. Oare cât a avut ea de suferit din cauza că ți-ai amânat la nesfârșit planurile și proiectele?
De câte ori ți-ai spus că vrei să slăbești („De luni mă apuc de dietă!”) și nici până în clipa de față nu ai reușit să îți respecți această promisiune?
Cum te-ai simțit?
Dacă e ceva ce te face să te simți cu adevărat ca o ratată, atunci acel lucru este felul în care respecți ceea ce ți-ai promis că vrei să faci. Faptul că nu respecți ceea ce ți-ai promis că vrei să faci este o dovadă a faptului că alte lucruri sunt mai imprtante decât propria ta persoană, decât visurile tale, drept urmare tu nu însemni mare lucru în viața ta și te pui undeva pe locul 2.
Cum crezi că vei avea respectul de sine? Ridicat sau scăzut?
Iar acum , întrebarea care se pune este: Cum reușesc să îmi respect promisiunile?
Hai să vedem.
Cel mai important instrument pe care eu îl am este foaia de hârtie. Scriu pe o foaie de hârtie ceea ce vreau să realizez, primele 5 priorități pe care le am pentru următoarele 6 luni și o lipesc deasupra biroului sau undeva să o văd bine.
Scriu în ordinea priorităţilor, începând cu primul lucru, care e cel mai URGENT, cel mai important și care cere a fi îndeplinit.
După ce mi-am făcut lista, încep cu primul. Mă gândesc și caut cele mai bune soluții pentru a îndeplini acel obiectiv. Întreb, mă documentez, îmi fac programul în funcție de acel obiectiv și nu las pe nimeni și nimic să mă distragă de la acel obiectiv. Mă străduiesc din toată inima să mi-l îndeplinesc. Și știu că voi și reuși de vreme ce mă străduiesc.
Ajungând la stima și la respectul de sine, acestea vor crește și mă voi simți minunat știind că mă pun pe primul loc, că îmi doresc să cresc și să evoluez și să îmi îndeplinesc obiectivele. Dorindu-mi aceste lucruri pentru mine, îmi demonstrez că mă respect.
Legat de acest aspect, atât de frumos ne spune acest Robert White: „De fiecare dată când îţi încalci o promisiune îţi pierzi stima de sine, respectul de sine, încrederea în sine şi pierzi şi încrederea altora în tine. De fiecare dată când îţi păstrezi o promisiune, îţi creşti aceste bunuri valoroase.”
Înțelegi acum de ce e atât de important să îți respecți aceste lucruri? Respectă-ți promisiunile și stima și respectul tău de sine vor avea de câștigat! Și nu uita să îți faci exercițiul cu prioritățile!
2) Ai grijă de aspectul tău fizic!
Ești conștientă de faptul că silueta ta, aspectul fizic și felul în care te prezinți oamenilor te definește ca și persoană și spune foarte multe lucruri despre tine.
Ești conștientă de faptul că e important să ai grijă de tine, fiindcă acest lucru înseamnă respect de sine înainte de toate! Când ești neglijentă cu tine, nu te simți bine în pielea ta și automat că nu vei avea o stimă de sine ridicată! Nu te vei simți ok să te prezinți în fața oamenilor și să te mândrești cu persoana care ești!
Când spun aspect fizic, mă refer la a arăta cât poți tu de bine și la a avea o ținută îngrijită! E foarte important ca tu să te simți bine cu tine, în pielea ta! Manichiură îngrijită, păr curat, piele epilată (chiar dacă porți jeanși și pulovere), și tot ce înseamnă pentru tine îngrijire. Îngrijește-ți și respectă-ți trupul așa cum se cuvine, de la ceea ce mănânci și până la aspectul exterior (haine, machiaj, păr și manichiură).
Și poţi avea grijă de tine și singură, nu trebuie să cheltui o avere la coafor! Nu ai nicio scuză să nu arăți bine și să te simți bine!
3) Acceptă cine ești, în clipa de față!
Dacă e ceva ce te va ajuta cu adevărat să îți crești stima de sine, atunci acel lucru este să accepți cine ești în clipa de față! Să te accepți așa cum ești și să ai curajul să te privești în oglindă fără să îți dorești să fii altceva/altcineva.
Când îți dai seama că ești un om care are și bune și rele, și calități și defecte, încetezi să te mai critici și să te mai judeci! Acceptând cine eșți, reușești să îți dai seama de nivelul tău din clipa de față și, cu pași mici dar siguri, începi încet-încet să descoperi ce te ajută să crești și să evoluezi. Faci primii pași pentru a reuși să mergi pe calea ta, pe calea împlinirii și evoluției!
Renunţă să te mai vezi altfel decât ești, nu faci decât să te minți! Câte minciuni mai ai de gând să îți spui? Străduieşte-te să ai o percepţie realistă asupra ta si apoi vedem ce mai e de îndreptat!
Nu e o rușine să accepti că ești jos. Acesta este drumul tău, ca ființă unică și irepetabilă ce ești! Așa că te rog să accepți cine ești! Nu te-ai născut să fii cum vor alții sau cum sunt alții, ci ca să fii cum ești tu! Și chiar dacă nu îți place de tine în clipa de față, chiar dacă nu îți place cine ești, acest lucru se poate schimba!
Tu te schimbi, evoluezi, ești într-o permanentă transformare de sine, nu rămâi la anul aceeaşi care ești acum! Bineînţeles, e important să faci tot ce îți stă în putinţă ca să devii astăzi mai bună decât erai ieri! Dar e important să accepți cine ești acum ca să te poți bucura de ceea ce poţi deveni! Te-ai născut ca să fii cine ești și e o mare greşeală să îți dorești să devii altcineva.
Osho spunea: „Nimeni nu este mulțumit cu el însuși. Oricine ar fi, el va vrea o versiune îmbunătățită a lui însuși. Aceasta este ambiția. Dacă gândeșți în felul acesta despre tine, te condamni singur la o nefericire perpetuă, pentru că n-ai să poți niciodată să fii altcineva. Nu poți să fii decât tu însuți, iar strădaniile tale de a te transforma în modelul visat vor fi zadarnice, chinuitoare și periculoase. Îți risipeșți pur și simplu viața. Oricine ai fi, ăsta ești tu. Acceptă-te! Nu dori să fii altfel.”
Dacă e ceva cu adevărat important să înţelegi, atunci acel lucru este să nu îți mai dorești să fii altcineva decât ești! Nici măcar nu ai cum să fi altcineva, și asta fiindcă ești o ființă unică și irepetabilă!
Și nu, nu te-ai născut greşită, proastă, fără niciun talent sau cum obişnuieşti tu să mai crezi despre tine, ci te-ai născut ca să descoperi talentele pe care Dumnezeu le-a pus în tine ca să îți creezi cu ajutorul lor viața pe care o meriţi și pe care ți-o dorești! Și crede-mă, e posibil, deşi poate ai tendinţa să crezi că e doar o simplă vorbă, așa cum ai obişnuit până acum. Dar nu. Ai nevoie doar de propria ta ambiţie ca să îți deschizi inima și să privești lucrurile minunate pe care le ai în tine.
Cum ar fi dacă te-ai privi cu iubire și compasiune?
Cum ar fi dacă te-ai aprecia așa cum apreciezi alte persoane?
Cum ar fi dacă ai lăsa critica deoparte ca să te dedici ție însăți și să-ți asculţi inima?
Ţi-ai face un bine infinit! Fiindcă doar cu timp, răbdare și energie investite poți să descoperi ființa minunată care ești! Am testat pe propria piele și sunt lângă tine în fiecare secundă din acest proces. De aceea te și încurajez să îl urmezi!
Aşadar, acceptă ceea ce ești acum și descoperă darurile din tine ca să devii ceea ce te-ai născut să devii. Cu timp, răbdare și blândeţe! Ai să reușești, fii sigură de asta. Ești pe drum deja!
4) Caută să ai tot timpul o viață proprie, obiective clare, în care să fii bine ancorată!
O stimă de sine scăzută vine și din faptul că nu ești bine ancorată în propria viață! Nu ai obiective, nu îți respecți regulile, nu ştii încotro te îndrepti. Cu alte cuvinte, simți că nu ai niciun sens. Această atitudine te face să ai o stimă de sine foarte scazută. Fiindcă simți că nu ştii încotro te îndrepţi, simți că nu ştii ce să faci, că nu ai niciun rost pe lumea asta.
Ei bine, e foarte important să îți faci un plan și să-ți trasezi nişte obiective pe care să le atingi. E foarte importantă atât viziunea largă, cât și cea îndeaproape.
Cum te vezi peste 10 ani?
Cum te vezi peste 5 ani?
Cum te vezi peste 1 an?
Ce ai de făcut anul acesta?
Ce ai de făcut în următoarele 6 luni?
Ce ai de făcut în luna asta?
Ce ai de făcut săptămâna asta?
Ce ai de făcut azi?
E foarte important să ai în minte această viziune. Bineînţeles că lucrurile se pot schimba în funcție de preferinţele, dorinţele sau chiar conjuncturile din viața ta. Dar e foarte important să îți asumi la nivel de identitate cine ești acum și ceea ce poți deveni!
Oamenii care îşi planifică sunt cei care îşi arată un respect foarte mare față de ei înşişi și dobândesc astfel atât o stimă de sine ridicată, cât și respectul celor din jurul lor!
Ca să rezumăm, stima de sine este foarte strâns legată de viziunea pe care o ai și de lucrurile pe care le faci zi de zi, săptămână de săptămână, pentru a-ți atinge obiectivele!
5) Fii stapână pe tine și nu aluneca în capcana de a renunţa la tine pentru alții!
Atât de uşor cădem în capcana de a-i salva pe ceilalţi … și nu ne dăm seama că, de fapt, noi suntem cei mai importanţi în tot acest joc!
Te-ai născut pentru tine, ca să-ți respecți ție promisiunile față de naşterea și devenirea ta! Și misiunea ta e cea mai importantă în caz că ai uitat și acest lucru!
Femeile renunţă adesea la ele însele pentru o relaţie care nu le împlineşte, doar din disperarea de a nu rămâne singure, de a „nu le mai lua nimeni”, renunţăm la a ne face fericiţi și împliniţi fiindcă trebuie să ne mulțumim părinţii, familia, ş.a.m.d.
În astfel de situaţii, stima de sine îți scade după ce ai făcut toate aceste compromisuri față de ține însăți și ajungi să te simți „goală pe dinăuntru”.
Nu renunţa la tine pentru nimic în lume, chiar dacă tentaţia pe moment este să te pui pe locul 2 pentru a-i servi pe alții, din teama de a nu ramâne singură! Nu îți va ridica nimeni statuie din cauză că ai renunţat la tine ca să îi faci pe alții fericiţi, și asta fiindcă ceea ce fiecare om trebuie să facă este să se menajeze pe el însuși și să aibă grijă de el însuşi așa cum poate mai bine!
Nu îți dai seama pe moment, dar după ceva timp vei vedea cât de rău îți va parea că ți-ai irosit timpul și energia pe lucruri care nici nu au fost cu adevărat importante pentru tine!
Uită de gurile rele care îți spun că ești egoistă dacă te gândesti la tine … eu îți spun cu mâna pe inimă că e cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine! Mă crezi?
Am experimentat asta pe propria piele și m-am frustrat foarte tare din cauza că am renunţat la mine și nu m-am pus pe primul loc! Dacă o faceam, cu sigurantă, aş fi fost ok față de mine însămi!
Mă uit deseori și la chipurile celor din jurul meu și văd tristeţe în ochi în loc de strălucire, văd nefericire în loc de bucurie, văd lipsă de pasiune și de entuziasm … și sunt sigură că un factor pentru toate aceste lucruri îl constituie și faptul că au renunţat la ei înşişi pentru a-i servi pe alții, din diverse temeri proprii (teama de a nu rămâne singuri, de a nu-i dezamăgi pe cei dragi, etc.).
Însă, nu este decât o iluzie faptul că dacă renunți la tine vei fi mai apreciat sau mai stimat de alții. Păstrează-ți verticalitatea interioară și, indiferent cine ce ți-ar spune, tu acționează conform ție însăți și conform a ceea ce îți dorești! Nu renunța la tine și nici nu te pune pe locul 2!
Dacă aplici aceste 5 strategii, fii sigură că stima ta de sine va crește, iar tu te vei simți minunat în pielea ta! Sunt curioasă să aflu cu care din cele 5 de mai sus te identifici și ce anume simți că mai ai de îmbunătăţit.
Despre stima și respectul de sine am povestit și în cartea mea, „Aripi de Feminitate”.
Diana Pîrje este psiholog clinician, trainer pentru femei şi autoarea cărţii "Aripi de Feminitate". Este pasionată de dezvoltare personală şi evoluţia fiinţei umane, dorindu-şi să călăuzească cât mai mulţi oameni pe drumul autocunoaşterii şi a fericirii personale. Crede că fiecare dintre noi avem un drum unic şi misiunea fiecăruia este aceea de a ne dezvolta, de a evolua şi de a păşi cu încredere spre desăvârşirea talentului şi a misiunii personale.
Super articolul, multumesc pentru recomandari!