7 pași de la stresul pozelor la plăcerea de a te vedea
Cu toții știm stresul pozelor și frica de momentul în care vei descoperi că a ieșit o catastrofă! Puteai să fi stat mai bine, îți zici, uite cum ai ieșit, parcă ai vreo două mărimi și vreo 10 ani în plus, plus poziție de urangutan, gușă și cine știe ce altceva. Și doar știi că în oglindă nu se văd astea! De unde atunci aceste inadvertențe care tind să-ți zgârie, clatine, poate chiar să-ți zdruncine respectul de sine?
Tu nu ești așa. Nu tu! Ceea ce vezi apare ca efect al posturii greșite, necunoașterii unor minime reguli de apariție în fața camerei, nepăsării și lipsei de prezență de spirit. Și mai e și faptul că fotograful te vede și din alte unghiuri decât cel în care te vezi tu în oglinda cea lingușitoare.
De fapt, ești tânără, frumoasă, nu ai gușă și nici vorbă de burtă. La orice vârstă și indiferent de gabarit. Dacă stai bine în fața aparatului, poți fi superbă – dacă știi niște trucuri! Aceeași persoană poate fi și lălâie, și sublimă: depinde doar de postură! Așa că noi vă dăm aceste trucuri pentru că ne place să vedem în proximitate oameni care au încredere în propria imagine și știu să și-o pună în valoare!
Nu-s vrăji desprinse din Harry Potter, deși pot părea așa unui ochi lipsit de vigilență.
Ideal este să ai un fotograf profesionist dacă vrei fotografii ca la carte – el va fi și un ghid rapid care te va ajuta să fii mulțumită de concordanța între ceea ce vede aparatul și ce ai tu în gândul propriu. E drept că niciun fotograf, cu toate aptitudinile și experiența lui, nu ar putea să te transforme în Brad Pitt dacă tu ești mai degrabă modelul Jackie Chan și nici să facă vreo Heidi Klum din cineva care aduce cu Woopi Goldberg: asta e viața, fiecare cu kit-ul său de supraviețuire.
Totuși, dacă știm niște reguli de bază, există șansa de a ne simți la fel de bine înainte, în timpul și după ce am făcut pozele pe care am vrea să le arătăm lumii sau doar sufletului nostru.
Dacă ai doar un aparat de fotografiat și pretenții direct proporționale cu valoarea lui, e altceva. Ai de memorat niște poziții clasice și de replicat, în cel mai neinspirat caz. Dar dacă vrei și ceva performanțe, e nevoie de imaginație și să știi (când) să apeși pe buton.
Citește continuarea articolului în ediția de decembrie 2022 – ianuarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Gianina Corondan este prezentatoare Radio și TV, entertainer, MC, actriță și cântăreață.