Alimente anti-age pe care trebuie să le consumi
Ne dorim să fim tineri cât mai multă vreme, dar asta nu se traduce doar prin piele frumoasă, cu mai puține riduri, ci și printr-o sănătate mai bună, întrucât îmbătrânirea afectează și organele interne. Prin urmare, cum putem întârzia acest proces al îmbătrânirii? Doctor Daniela Taher ne oferă informații importante despre procesul de îmbătrânire și ce alimente au un efect anti-age.
Cum se produce procesul îmbătrânirii?
Doctor Daniela Taher: Pe măsură ce corpul îmbătrânește, apar multe afecțiuni și probleme la nivelul organismului. În anii următori, multe funcții esențiale încep să funcționeze la un nivel scăzut. Există trei factori principali care influențează procesul de îmbătrânire a organismului.
În primul rând, pe măsură ce creștem, numărul de probleme cauzate de reproducerea celulară zilnică crește. Organismul creează celule nefuncționale, ceea ce duce la deteriorarea mai rapidă a funcțiilor organismului. Odată cu înaintarea în vârstă, un procent mai mare din celulele noastre, chiar dacă sunt prezente, sunt inutile.
Citește și:
De ce nu e bine să faci cumpărături când îți e foame
Cum să te calmezi în situații de conflict? Bea un ceai!
Și, mai rău, aceste celule nefuncționale, uneori interferează cu procesele celulare normale. A doua parte a procesului de îmbătrânire se referă la deteriorarea celulară care cauzează scurtarea ADN-ului, declanșând, în cele din urmă, un proces numit „apoptoză“ sau „moarte celulară programată“.
Acest lucru este deosebit de important când ne dăm seama că există fragmente de ADN în fiecare dintre compartimentele mitocondriilor din fiecare celulă. Atunci când aceste mitocondrii servesc ca generatoare de energie în timpul funcțiilor celulare normale, sunt produși radicali liberi ai oxigenului și pot apărea daune la nivelul ADN-ului sănătos, creând fragmente de ADN și declanșând apoptoza celulară.
Odată cu trecerea timpului, deteriorarea ADN-ului sănătos conduce la moartea celulară accelerată, iar corpul nu poate genera celule suficient de repede pentru a compensa pierderea. Acest proces este cel mai vizibil și evident la nivelul pielii: cu cât îmbătrânim mai mult, cu atât pielea noastră devine mai subțire.
Cea de-a treia parte a procesului de îmbătrânire implică reglarea celulară a enzimelor oxidative naturale, ceea ce face ca scutul antioxidant să fie mai puțin eficient odată cu îmbătrânirea organismului.
Cât de mult influențează genetica îmbătrânirea?
Dr. D. T.: Genele sunt predictori puternici de sănătate și longevitate, dar și de boli și deces. Dacă părinții și bunicii au fost sănătoși și au îmbătrânit greu, vor fi, de asemenea, șanse ca și fiii să aibă aceleași caracteristici.
În timp ce genele determină parţial cine va dezvolta condiţii cronice care accelerează procesul de îmbătrânire, cum ar fi cancerul şi bolile de inimă, nu există nicio îndoială că un stil de viaţă sănătos reprezintă arma împotriva genelor.
Cum ajungem să ne grăbim singuri îmbătrânirea?
Dr. D. T.: O viață sănătoasă întârzie multe schimbări ale corpului pe care îmbătrânirea le aduce. Și nu este niciodată prea târziu să pornești pe drumul către o sănătate mai bună. Consumul alimentelor bogate în nutrienți ajută la îmbunătățirea sănătății.
De exemplu, obținerea unei cantități suficiente de calciu și vitamina D la orice vârstă va întârzia debutul și progresia osteoporozei și a bolilor osoase care cauzează durere, fracturi, spitalizare, chiar moarte la vârstnici. Astfel, alimentația nesănătoasă, sedentarismul, stresul și mulți alți factori externi duc la o îmbătrânire prematură a organismului, care va fi vizibilă și în exterior.
Care sunt acele alimente „campioane“, cu efect anti-age, și ce nutrienți conțin ele?
Dr. D. T.: Acum patru decenii, cercetătorii au înțeles felul în care grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline sunt în mare parte responsabile pentru ratele scăzute ale bolilor de inimă și ale cancerului. Azi, ştim că uleiul de măsline conţine şi polifenoli, antioxidanţi puternici, care ajută la prevenirea bolilor legate de înaintarea în vârstă.
Cu treizeci de ani în urmă, cercetătorii au început, de asemenea, să studieze de ce inuiții din Alaska sunt foarte sănătoși. Motivul este cantitatea extraordinară de pește pe care o consumă.
Peștele este o sursă abundentă de grăsimi Omega 3, ce contribuie la prevenirea acumulării colesterolului în artere și la protejarea fată de ritmul anormal al inimii. Studiile arată că cei care mănâncă nuci, câștigă, în medie, încă doi ani și jumătate de viață.
Nucile sunt surse bogate de grăsimi nesaturate, deci oferă beneficii similare cu cele ale uleiului de măsline. Sunt, de asemenea, surse concentrate de vitamine, minerale și alte substanțe fitochimice, inclusiv antioxidanți. Compușii din afine și din alte fructe de pădure diminuează inflamația și leziunile oxidative, asociate cu deficitele de la nivelul memoriei și funcției motorii, ce apar odată cu îmbătrânirea.
Vitamina C este un antioxidant puternic, care stabilizează structura colagenului, rezultând o piele mai fermă. Vitamina E funcţionează bine în combinaţie cu vitamina C, pentru a proteja față de oxidarea grăsimilor şi distrugerea colagenului, ambele semne de îmbătrânire a pielii.
Polifenolii protejează pielea de deteriorările induse de UV, inclusiv de cancerul de piele. Acestea includ flavonoidele și antioxidanții resveratrol, curcumina și polifenoli din ceaiul verde.
Carotenoidele (variații ale vitaminei A), incluzând betacaroten, astaxantin, retinol și licopen, protejează pielea de deteriorarea razelor UV, inclusiv de arsurile solare care provoacă îmbătrânirea pielii. Vitamina D previne cancerul de piele și are efecte antiîmbătrânire.
Așadar, ce alimente este indicat să consumăm?
Dr. D. T.: Studiile arată că o alimentație care include și cartofi dulci poate crește durata de viață. Cartofii dulci sunt bogați în carotenoizi, conțin 400% din necesarul zilnic de vitamina A și sunt, de asemenea, bogați în vitaminele C și D. Alimentele fermentate conțin probiotice, bacterii bune, care ajută colonul.
Nu numai probioticele ajută la echilibrarea bacteriilor rele din intestine, dar ele ajută la curățarea corpului de toxine, la îmbunătățirea imunității, toate acestea fiind necesare pentru o viață mai lungă.
De asemenea, probioticele ajută la prevenirea ridurilor și permit corpului să optimizeze absorbția nutrienților din alimente, ceea ce oferă pielii compușii de care are nevoie pentru a străluci și a fi mai tânără.
Un bun supliment probiotic va ajuta, de asemenea, la vindecarea intestinului, iar cele mai eficiente alimente fermentate sunt consumate în special iarna. Vorbesc despre murături, desigur. Cel eficient fruct anti-aging pe care îl consumăm în fiecare vară, pepenele, este bogat în vitamina C.
Acesta mai conține și potasiu și licopen, care ajută organismul să-și echilibreze umiditatea. Antioxidantul licopen are efecte puternice și asupra prevenirii anumitor tipuri de cancer.
Catecinele din ceaiul verde pot ajuta la prevenirea petelor întunecate cauzate de expunerea la soare și de îmbătrânirea pielii. Ca bonus suplimentar, ceaiul verde ne ajută să pierdem în greutate, lucru mai dificil odată cu înaintarea în vârstă.
Ce alimente accelerează procesul îmbătrânirii?
Dr. D. T.: Există mulți factori care influențează felul în care îmbătrânim: genetica, fumatul, expunerea la soare, mediul înconjurător etc. Dar ceea ce mâncăm joacă un rol principal în modul în care arătăm și ne simțim odată cu înaintarea în vârstă. Margarina conține o cantitate mare de grăsimi, care deshidratează corpul.
Cu cât pielea este mai puțin hidratată, cu atât mai repede apar ridurile. Mâncărurile înghețate au un conținut ridicat de sodiu, care contribuie la retenția apei și la un aspect general îmbătrânit. Consumul excesiv de zahăr este dăunător pentru sănătate, efectele sale fiind îmbătrânirea prematură și apariția numeroaselor afecțiuni.
Consumul de prea mult zahăr și a carbohidraților procesați pot duce la deteriorarea colagenului pielii, cel care păstrează pielea elastică și fără riduri. Ceea ce vedem în oglindă este rezultatul alimentației zilnice, al stilului de viață și al factorilor externi.
Dr. Daniela Taher este medic specialist, dermatologie estetică, director medical la Skin Clinic Floreasca, www.skinclinic.ro