Amenajarea unui spațiu de meditație acasă: 5 pași de urmat
Meditația este o practică pe care o poți încorpora în rutina zilnică pentru a te bucura de o viață lipsită de stres, în armonie cu sinele, dar și cu corpul tău. Oaza de liniște poate fi amenajată acasă, odată ce alegi o zonă în care îți poți desfășura activitățile în fiecare zi. Aceasta va schimba semnificativ vibrația și atmosfera casei tale, chiar și la nivel de decor. Ți-am pregătit câteva idei care te vor ajuta să pui în aplicare acest plan și să regăsești liniștea de care ai atât de multă nevoie. Iată care sunt acestea:
1. Alege locul care te inspiră
Unul dintre cele mai importante criterii de alegere a spațiului pentru zona de meditație îl reprezintă nivelul de inspirație al acelui loc din locuința ta. Fie că este vorba de un loc bine luminat natural, cu geamuri înalte sau o mansardă liniștită, ai nevoie de toate energiile pozitive pe care ți le poate oferi un astfel de colț al meditației.
Alege locul cu cât mai mult soare în momentul potrivit al zilei, adică în cel pe care plănuiești să-l folosești pentru meditație. Căldura razelor de soare te va ajuta să intri în starea potrivită pentru relaxarea totală.
2. Decorează-l după preferințele tale
Chiar dacă zona de meditație trebuie decorată minimalist, există anumite elemente care te vor ajuta să-ți canalizezi starea de bine în acel moment esențial. Pentru decorul pereților, alege culori calde, care simbolizează prospețimea. De asemenea, include cât mai multe elemente naturale, deoarece meditația este încurajată de natură și de apropierea față de aceasta.
Instalează plante în jurul spațiului, așezate pe suporturi sau scaune din lemn, pentru a crea senzația de înălțime și spațiu aerisit. De asemenea, covoarele moi, păturile sau chiar un fotoliu, te vor ajuta în procesul de meditație, indiferent de momentul zilei. Poți alege aceste articole de la Vivre, unde ai la dispoziție o gamă largă de produse ideale pentru nevoile tale.
3. Include aromaterapia
La fel ca și sesiunile de spa sau masaj, meditația este puternic influențată de factorii olfactivi. Se recomandă să incluzi în zona personală lumânări parfumate, dispozitive de aromaterapie cu uleiuri esențiale de ylang ylang, sandalwood, lavandă sau mușețel. Toate acestea au rolul de a-ți induce cât mai ușor starea de conexiune cu tine însăți.
Poți alege bețișoare parfumate, dar și dispozitive precum micile fântâni decorative. Susurul apei te va relaxa, iar ca simbol, această fântână reprezintă fluiditatea vieții și a sinelui.
4. Amenajează pardoseala
Meditația poate avea loc pe canapea, în pat, dar și pe pardoseală. La fel ca în cazul sesiunilor de sport sau yoga, întinderea unei saltele subțiri pe pardoseală este tot ceea ce ai nevoie pentru o meditație benefică. Amenajează spațiul cu ajutorul unui covor mai mare care îți satisface preferințele estetice și cele legate de textură.
Poți folosi un covor din fir natural sau cu împletituri, dar pentru acestea vei avea nevoie de o saltea subțire pentru a crea un mediu confortabil. Pe covoarele pufoase, mai moi, poți instala direct perne pe care le vei folosi pentru o poziție cât mai bună.
5. Luminează cât mai bine zona
Lumina naturală nu este suficientă dacă preferi să meditezi în timpul serii sau foarte devreme dimineața. Pentru a-ți putea face un plan cât mai potrivit în jurul programului tău zilnic, instalează corpuri de iluminat care se potrivesc spațiului pe care-l ai la dispoziție.
Alege lampadare, veioze și corpuri de iluminat indirecte precum benzile led, deoarece te ajută să creezi o atmosferă caldă. Alege becuri calde sau un sistem de iluminat smart, pe care îl poți controla cu ajutorul unei telecomenzi. Acesta va fi de folos când vrei să schimbi intensitatea luminii sau culoarea, în timp ce stai pe saltea în cea mai relaxantă poziție.
Zona de meditație este necesară în viața fiecăruia dintre noi, așa că amenajeaz-o cu atenție, interes și pasiune pentru energiile pozitive. Descoperă elementele care te ajută să decorezi un colț de liniște în care te întâlnești cu tine.