Arta de a dărui – de ce ne place să facem cadouri?
Decembrie, luna cadourilor! Încă de la ziua naţională, se instalează atmosfera de sărbătoare, anticiparea bucuriei, se deschid târgurile de Crăciun, peste tot în jur apare o puzderie de steluţe şi decoraţiuni, luminiţe mii şi mii. E vremea pentru relaxare, pentru turtă dulce şi ceai cu scorţisoară. E vremea să ne adunăm, să încetinim ritmul, să ne eliberăm de stres şi să ne întoarcem atenţia spre acasă, spre familie şi prieteni! Şi totuşi, în acelaşi timp, intrăm într-o frenezie a cumpărăturilor, a goanei după cadouri şi simţim că mai avem de trecut un hop până ajungem la mult aşteptata dimineaţă de Crăciun. De multe ori acest lucru pune presiune şi răpeşte din frumuseţea gestului de a dărui. Ne dorim cadoul perfect pentru cei dragi, cadoul care să ne înveselească partenerul de viaţă, cadoul care să ne încânte părinţii şi cadoul care să aducă râsul şi fericirea pe chipul copiilor. Nu este uşor, nu-i asa?
În cele ce urmează, vă îndemn să încetinim, să ne oprim pentru un moment din viaţa noastră agitată şi să aflăm câteva secrete din psihologia generozităţii şi a fericii.
A dărui este o practică veche de când lumea şi este un obicei al fiinţelor sociale, indiferent de specie. Întâlnim actul de a dărui şi la animalele de companie, când pisicuţele aduc prada şi o așează mândre la picioarele stăpânului, dar şi oferirea de cadouri în ritualurile de împerechere a unor păsări. În istoria omenirii, actul de a dărui există încă de când omul trăia în peşteri şi este întâlnit în toate culturile şi civilizaţiile lumii. Şefilor de trib li se aduceau în dar cele mai mari şi mai frumoase animale, în timpul sărbătorii Saturnalia romanii schimbau în dar ramuri de măslin şi lumânări de ceară, cei trei Magi au dus cadouri pentru a onora naşterea Mântuitorului Isus, regii şi şefii de stat fac schimb de cadouri în era modernă şi chiar popoarele între ele îşi trimit daruri, aşa cum Franţa a făcut cadou Statelor Unite ale Americii cel mai faimos simbol – Statuia Libertăţii.
Dar ce ne motivează şi ne determină să dăruim?
Mulţi oameni de ştiinţă si-au pus aceeaşi întrebare şi s-au pus pe cercetat! Studiile arată că fericirea şi bucuria este mai mare atunci când dăruim decât atunci când primim cadouri. De ce?
Greater Good Science Center aparţinând de Universitatea din California a realizat o meta-analiză după revizuirea a 37 de studii şi a ajuns la concluzia că oamenii sunt setaţi biologic pentru generozitate. Actul de a dărui stimulează circuite neuronale fundamentale din creierul uman şi activează același mecanism de recompensă care apare atunci când mâncăm sau facem dragoste.
Generozitatea pare să aibă asocieri deosebit de puternice cu sănătatea psihică, sentimentul de bunăstare şi fericire autopercepute. În plus, o atitudine altruistă mai mult voluntariat și mai mult ajutor oferit prietenilor, a generat sentimente pozitive pentru o perioadă îndelungată şi mai puţine simptome de distres emoţional.
De asemenea se observă beneficii la locul de muncă, cum ar fi reducerea probabilității de burnout și îmbunătăţirea productivităţii, creşterea creativităţii echipelor ai căror membrii sunt generoşi şi în simbioză mai degrabă decât în competiţie.
Efectele generozităţii se fac simţite şi în relațiile familiale, unde atât micile daruri oferite partenerului de viaţă cât şi afecţiunea şi respectul oferite, sunt asociate cu o satisfacţie de cuplu mai mare şi cu relaţii romantice de lungă durată.
Un alt studiu ne mai dezvăluie legătura dintre hormoni precum testosteronul şi oxitocina (hormonul dragostei şi al fericirii) şi tendinţa de a fi generos şi de a dărui. Oxitocina este un hormon și neuropeptidă implicat într-o serie de funcții fiziologice, inclusiv nașterea și alăptarea. În acelaşi timp oxitocina are efecte ample asupra comportamentului social, de la grija maternă până la îndrăgostire şi dorinţa de a dărui celor din jur.
Cercetări efectuate în ultimele decenii oferă dovezi puternice de generositate intrinsecă în comportamentul copiilor. Aceste dovezi sugerează că generozitatea este adânc înrădăcinată în psihologia omului. Vedem dorinţa de a dărui încă din primul an de viaţă când copilaşii inversează rolurile şi îşi hrănesc părinţii şi sunt extrem de fericiţi când aceştia se arată încântaţi de cadoul primit. Acest sentiment se schimbă pe măsură ce înaintăm în vârstă şi în funcţie de mulţi factori contextuali, dar totuşi rămâne întrebarea: A dărui ne face mai fericiţi decât a primi sau a cheltui pentru noi?
Este important de menţionat că aproape toate studiile care au explorat legătura dintre dăruire și fericire au folosit participanți de la WEIRD (Western, educated, industrialized, rich, and democratic) ridicând dubiul dacă legătura este un fenomen psihologic universal sau a unul determinat cultural.
Un studiu menit să răspundă la această întrebare a constatat că recompensa emoțională pe care oamenii o experimentează ca răspuns la a dărui celorlalţi poate fi universal. Date de sondaj din 136 de țări au arătat că oamenii care raportaseră că au făcut cadouri sau au donat în ultimul an, au raportat un sentiment de fericire mai mare, chiar şi în ţări sau regiuni sărace unde oamenii sunt apăsaţi de nevoile vieţii de zi cu zi.
Mergând mai în profunzime, cercetările sugerează că pentru a maximiza fericirea care vine din dăruire, oamenii trebuie să simtă că darul lor a avut sau va avea o impact pozitiv asupra celui care îl primeşte, astfel că oferind un feedback şi subliniind impactul pe care donația sau cadoul îl are asupra destinatarului poate crește recompensele emoționale asociate cu generozitatea și ar putea duce la şi mai multe cadouri. Să nu uităm proverbul „Dar din dar se face!”.
Experţii în psihologie Ed O’Brien (Școala de Afaceri Booth de la Universitatea din Chicago) și Samantha Kassirer (Școala de Management Kellogg de la Universitatea Northwestern) ne aduc în vedere ideea că fericirea pe care o simțim după un anumit eveniment sau activitate se diminuează de fiecare dată când trăim acel eveniment, fenomen cunoscut sub numele de adaptare hedonică. Dar actul de a dărui pare a fi o excepție de la această regulă!
Concluziile lor sugerează că atunci când oamenii trăiesc un eveniment şi se concentrează pe un rezultat, cum ar fi să fie plătiți, pot compara cu ușurință rezultatele, ceea ce le diminuează sensibilitatea față de fiecare experiență. Când însă oamenii se concentrează pe o acțiune de ajutorare, de la donarea către organizații caritabile până la a face un cadou unui prieten, se pot concentra mai puțin pe comparație și, în schimb, experimentează fiecare act de dăruire ca un eveniment unic care provoacă fericire.
În încheiere putem rămâne cu ideea că în timp ce cultura populară presupune că fericirea vine de la concentrarea pe noi înşine, cercetările sugerează opusul: A fi generos te poate face mai fericit! Aşa că hai să fim mai buni în fiecare zi, să ne surprindem cât mai des familia, prietenii şi apropiaţii cu atenţii, vorbe şi fapte bune şi de ce nu, să ne implicăm în acţiuni de caritate.
„Dacă în viaţă poţi fi orice, fii bun!”
Ramona Georgiana Pascu este psiholog clinician şi psihoterapeut cu formare în terapia cognitiv-comportamentală. Îşi ghidează viaţa după motto-ul „Dacă în viaţă poţi fi orice, fii bun!” şi crede cu tărie în puterea exemplului. Pornind de la nevoia de autocunoaştere, aplicată permanent asupra propriei persoane, foloseşte în mod distinctiv o abordare holistică a cazurilor sale, îmbinând în practica sa metode psihoterapeutice şi de asistenţă medicală, cu rezultate vizibil de impact asupra pacienţilor săi. Îşi ghidează terapia cu blandeţe şi căldură, pentru ca aceştia să îşi descopere calităţile şi atuurile, să devină stăpâni pe propriile forţe. Îmbinând cu măiestrie vastele cunoştinţe în domeniul psihologiei, ale medicinei şi pura experienţa de viată, integrează în mod constant psihoeducaţia atât în terapie cât şi în viaţa personală. Astfel, cu fiecare ocazie reuşeşte să ne informeze, să aducă în atenţia publicului ştiinţa explicată şi aplicată şi să faciliteze pentru cei din jur acest frumos, dar anevoios, proces al dezvoltării personale.