Now Reading
Bani și Emoţii: cum ne găsim noi, femeile, liniștea financiară

Bani și Emoţii: cum ne găsim noi, femeile, liniștea financiară

Când am început proiectul de wellbeing financiar am decis două lucruri: să las în spate lumea exclusivă a cifrelor şi a lui “aşa da, aşa nu; aşa e corect, aşa e greşit” şi să arăt lumii (şi mie totodată) că putem vorbi despre bani, afaceri, finanţe cu inima deschisă, cu cărţile pe masă – cele emoţionale şi cele tehnice – şi cu lejeritatea unei conversaţii la o cafea între prietene.

Am lucrat mulţi ani în audit financiar, un domeniu cu energie predominant masculină, care mi s-a potrivit mănuşă o vreme, dar în timpul acesta am realizat că noi, femeile, avem o relaţie mai profundă cu banii și avem nevoie de o abordare aliniată cu valorile noastre.
Ştiam că cifrele nu trebuie să fie înspăimântătoare şi că, dacă ne dăm voie să le ascultăm cu adevărat, ne pot nu doar ghida spre decizii financiare mai bune, ci şi ajuta să înţelegem mai multe despre noi, deoarece relaţia noastră cu banii reflectă felul în care ne raportăm la toate aspectele vieţii.
Pentru multe dintre noi banii sunt mai mult decât o simplă resursă tranzacţională— ei vin cu un bagaj copleşitor de emoţii.
Studiile arată că femeile tind să fie mai afectate de stresul financiar decât bărbaţii şi își petrec o săptămână în plus în fiecare an faţă de bărbaţi îngrijorându-se din cauza banilor.
Şi lucrurile nu se opresc aici. De multe ori, ne criticăm că nu facem suficienţi bani sau nu ştim să îi gestionăm, iar asta ne afectează încrederea şi stima de sine, ne amplifică anxietatea și ne leagă valoarea personală de situaţia financiară.

Care sunt factorii de stres financiar specifici pentru femei

Este important să punem pe masă provocările specifice cu care femeile se confruntă.
Decalajul salarial între bărbaţi și femei este în scădere faţă de deceniile trecute, însă el continuă să îşi facă simţită prezenţa chiar și atunci când vorbim despre aceleași calificări și experienţă.
În plus, de cele mai multe ori tot noi, femeile, suntem cele care ne luăm pauze în carieră pentru a ne ocupa de creșterea copiilor sau de îngrijirea unor membri ai familiei.
De câte ori nu prioritizăm bunăstarea familiei în detrimentul propriilor noastre nevoi financiare? Câte dintre noi nu ne simţim vinovate când alocăm bani sau timp pentru propriul nostru viitor financiar? Şi câte femei nu rămân prinse în relaţii toxice de teamă că nu se vor descurca financiar?
Femeile au o speranţă de viaţă mai mare decât bărbaţii. În multe ţări ele trăiesc cu aproximativ 5-7 ani mai mult, ceea ce înseamnă că vor avea nevoie de resurse financiare suplimentare pentru a susţine un stil de viaţă mai lung. În plus, ne confruntăm adesea cu costuri mai ridicate pentru îngrijirea sănătăţii.

 

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2024 – ianuarie 2025 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top