Beneficiile inghetatei bio
Desi ne place inghetata, deseori o evitam pentru ca ingrasa. Insa exista si o inghetata prietenoasa cu silueta, sanatoasa, cu putine calorii. Iata cateva informatii utile despre inghetata artizanala bio.
Beneficiile asupra organismului
Cred ca de la bun inceput ar fi de mentionat faptul ca inghetata artizanala naturala facuta ca la carte este unul dintre cele mai recomandate deserturi si printre putinele acceptate in diferite diete sau pentru un stil de viata sanatos.
Motivul este acela ca pe langa ingredientele mono-origine, naturale si biologice utilizate in prepararea inghetatei bio, aportul caloric este unul minimal.
Organismul trebuie sa incalzeasca inghetata pentru a o putea digera, iar acest fapt inseamna un consum de calorii ce diminueaza aportul.
Cand vorbim de sorbeturi realizate din fructe proaspete, acestea aduc aportul de vitamine ca si fructul consumat proaspat, avand in vedere ca nu trece prin procese tehnologice complexe si repetate care sa ii distruga parte din continutul nutritiv sau de vitamine.
Evident, este de preferat consumul de inghetata artizanala naturala si biologica in detrimentul celei asa zise artizanale dar semipreparata tot industrial sau celei pur industriale.
Aceasta contine ingrediente naturale si biologice fara aditivi, arome sau coloranti artificiali, emulgatori sau conservanti chimici, procesari intensive, elemente extrem de daunatoare organismului pe termen lung si care atribuie gusturi si texturi nenaturale produsului finit.
In plus, exista sortimente care se adreseaza atat publicului larg cat si celor cu intoleranta la lactoza, veganilor, diabeticilor sau celor care tin dieta sau post. Aceste categorii de persoane au avut de suferit in trecut datorita lipsei de optiuni.
In general, studiile au aratat ca produsele bio sau naturale contin niveluri mai mari de nutrienti si vitamine fata de cele conventionale si nu sunt daunatoare sanatatii precum un produs conventional.
Insasi esenta unei ferme bio sta in legatura stransa dintre sanatatea solului, sanatatea animalelor si sanatatea omului, aceasta din urma fiind o consecinta a primelor doua.
Ingredientele inghetatei bio
Inghetata artizanala bio pe baza de lapte are in componenta ingrediente biologice: lapte, iaurt, unt, zahar brun etc.
Pentru sorbeturile de fructe pregatite fara grasimi animale, se utilizeaza exclusiv fructe proaspete de sezon atent selectionate: capsuni, zmeura, mure, visine, caise, piersici etc.
La sortimentele vegane se utilizeaza fructoza si lapte de orez, la care se adauga ingrediente naturale si biologice in functie de sortimente: cafea, ciocolata, cocos, ghimbir, scortisoara etc.
Pe langa aceste ingrediente principale naturale si biologice see folosesc fructe proaspete sau uscate, diverse tipuri de alune, menta bruta, vanilie, cacao sau ciocolata bio astfel incat sa existe o gama cat mai completa si complexa de gusturi.
Pe parte de iaurterie, exista iaurtul inghetat pe baza animala sau vegana, care poate fi combinat cu fructe proaspete de sezon, cu diferite nuci, cereale sau biscuiti, topinguri de miere, marmelada sau ciocolata. Si acestea sunt optiuni pentru un desert savuros si sanatos.
Diferente fata de inghetata industriala
Diferentele intre cele doua tipuri de inghetata sunt majore si pornesc in primul rand de la ingredientele enumerate mai sus, continuand cu modalitatea de preparare sau cu timpul de prezentare si vanzare a produsului finit.
Inghetata artizanala naturala si bio pe langa faptul ca in componenta are elemente mono-origine, ingrediente naturale si biologice, este realizata in sarje mici si este oferita spre vanzare doar in ziua in care a fost preparata.
Motivul este foarte important – pe langa faptul ca este proaspata are si o textura sau cremozitate naturala crescuta, un produs natural si biologic se degradeaza rapid fata de unul conventional.
Acest lucru se datoreaza lipsei elementelor de sinteza, respectiv a emulgatorilor, conservantilor si colorantilor chimici.
Acestea potenteaza artificial produsul si ii prelungesc termenul de valabilitate, lucru daunator pentru organismul uman care nu este construit sa asimileze aceste elemente nenaturale.
Trebuie sa ne punem intrebari atunci cand un produs alimentar asa-zis natural arata la fel si peste cateva luni, fata de unul care se degradeaza in cateva zile, fiind pastrate in aceleasi conditii de depozitare.
O alimentatie echilibrata
Orice consum in exces poate dauna sanatatii, nu doar consumul de dulciuri. Un consum echilibrat in general si de inghetata artizanala naturala si bio in special, ori de sortimente lejere, fara zahar, nu poate afecta nici sanatatea si nici silueta.
Oricarui dulce procesat, este preferabil consumul de inghetata artizanala bio sau naturala, asa cum am mentionat anterior, unele sortimente de inghetatata fiind acceptate sau chiar indicate in diferite diete.
Pentru o functionare optima, organismul uman are nevoie de toate ingredientele naturale si biologice pe care le gasim in inghetata artizanala preparata dupa traditie (lapte, unt, oua, fructe etc) insa cantitatea este cea care face diferenta in final.
Un desert pe placul celor mici
Inghetata artizanala realizata din ingrediente naturale si biologice este de preferat oricarui alt dulce procesat, iar cum copiii iubesc inghetata, nu este nici complicat sa recomandam o astfel de inghetata.
Bineinteles, copiii sunt intodeauna doritori de deserturi in cantitati nelimitate, insa noi, ca parinti, trebuie sa le educam alimentatia echilibrata ce le va asigura baza pentru o viata sanatoasa.
Cu siguranta interzicerea consumului de dulciuri ar duce la frustrari si nu ar rezolva nicio problema. Prin urmare, este mai sanatos si cu siguranta pe placul lor sa le oferim alternative sanatoase.
De Alexandra Marcu, Maestru Gelatier si Iaurtier
PURO&BIO, Ion Campineanu 20, sector 1 (colt cu Victoriei)
www.puroebio.ro
Facebook: Puro&Bio Romania
Foto: shutterstock.com