De ce este obligatoriu să bem ceai! Tipuri de ceai și cum ne ajută organismul
Înfruntă temperaturile scăzute și bucură-te de gustul rafinat la ceaiului – o licoare savuroasă, cu impact pozitiv asupra organismului. Alexandra Alexandru, nutriționist, ne oferă argumente solide.
Ceaiul este este o băutură obținută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis, cultivate în climatul tropical, fiind diferită de infuziile altor plante alimentare sau medicinale.
Noi suntem obișnuiți să denumim „ceai“ și băutura obținută din infuziile cu apă caldă ale altor plante medicinale, aromatice sau fructe, care de fapt se numesc „tizane“.
Tipuri de ceai
După modul de prelucrare (oxidare) a frunzuliţelor de ceai, se deosebesc trei mari categorii de ceaiuri:
- ceaiul verde-alb, cu virtuţile medicinale cele mai recunoscute – este ceaiul neoxidat;
- ceaiul oolong, intermediar între ceaiul verde şi negru, este preferat datorită echilibrului dintre aromă şi calităţile acestuia – este ceaiul mediu oxidat;
- ceaiul negru – este ceaiul cel mai oxidat.
Toate formele de ceai conţin o formă de cafeină naturală denumită „teofilină“, care acţionează diferit faţă de cafeina din cafea şi teobromina din cacao sau ciocolată.
Teofilina din ceai, spre deosebire de cafeina din cafea, are un efect mai blând, stimulator, dar cu acţiune pe o durată mai mare decât a cafelei.
Beneficiile ceaiului
Ceaiul conţine compuşi biologic activi care protejează celulele nervoase (neuronii) de moarte prin supraexcitare.
Uleiurile esenţiale au efect neurotonic, întăresc psihicul, inducând o stare de spirit pozitivă, cu efect antistres.
Compuşii din ceai au acţiune antihipertensivă (persoanele care suferă de boli cardiovasculare trebuie să consulte medicul cardiolog).
Ceaiul are acţiune antiinflamatoare, antitrombotică (împiedică formarea cheagurilor de sânge), antiproliferativă (anticancer) şi de prevenire a maladiilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson, demenţă, senilă).
Ceaiul verde protejează pielea de efectele cancerigene ale radiaţiei ultraviolete.
L-teanina este un aminoacid natural, care se găseşte doar în ceai, în cantităţi semnificative. Teanina din ceai are efecte remarcabile asupra performanţelor cognitive şi comportamentale, asupra clarităţii somnului.
Tizanele (infuziile din plante medicinale, alimentare și din fructe) sunt, de asemenea, indicate pentru hidratare.
Atenție! Nu le bea după ureche, deoarece pot avea și efecte nedorite. Consultă un specialist în fitoterapie sau medicul curant pentru a le consuma în siguranță.
Calitatea tizanelor depinde atât de calitatea plantelor şi fructelor folosite, cât şi de calitatea apei. Citește eticheta produsului și ferește-te de adaosul de coloranţi artificiali, îndulcitori și aromatizanţi sintetici.
Infuziile din plante sau fructe
Infuziile de fenicul sau soc sunt indicate tinerelor mame, pentru stimularea lactației.
Infuziile de mentă sau afin au efecte pozitive în cazul tulburărilor digestive, iar cea de gălbenele – în afecțiuni ale vezicii biliare.
Infuzia de tei este benefică în afecțiuni ale căilor respiratorii superioare (tuse, răceală, bronșită), febră, nervozitate, agitație, insomnie.
Sunătoarea contribuie la o relaxare optimă și la menținerea bunei dispoziții.
Infuziile de fructe sunt băuturi foarte indicate pentru copii. Alege întotdeauna variantele curate, fără coloranți și arome, și oferă-le copiilor în locul sucului. Adaugi lămâie, miere și sigur nu dai greș!
Cum prepari ceaiul
Ceaiul trebuie să fie de calitate superioară, de preferinţă ecologic, frunzuliţe sau piramide cu frunzuliţe, preparat numai cu apă minerală plată și prin infuzare în apă timp de 2-3 minute la 60– 70ºC.
Calitatea tizanelor depinde atât de calitatea plantelor şi fructelor folosite, cât şi de calitatea apei, dar la temperaturi mai ridicate, de 90-95ºC, timp de circa 5-10 minute.
Ceaiul și tizanele nu se îndulcesc sau se îndulcesc foarte puţin (după răcire), cu puțină miere naturală sau stevia.
Ceaiul are acţiune uşor diuretică, dar nu deshidratează, el având calitatea de a hidrata corpul la nivel celular.
Alexandra Alexandru este specialist în nutriție pe platforma Atlashelp.net.
Foto: Shutterstock