Now Reading
Cărțile pe care le citești exprimă ce tip de personalitate ai

Cărțile pe care le citești exprimă ce tip de personalitate ai

Revista Psychologies
cărțile-pe-care-le-citești-exprimă-ce-tip-de-personalitate-ai

Există o legătură directă, care funcționează inconștient, între tipul de personalitate și genul de lecturi preferate. Pentru a înțelege subtilitățile mecanismului trebuie să plecăm de la nevoia de a avea activități care să ne stârnească interesul, care ne plac și ne mențin concentrați asupra a ceea ce facem. În consecință, este firesc să căutăm lecturi specifice care să reflecte opiniile, aspirațiile, așteptările și interesele proprii. Se poate spune că analizând tipul, tematica, stilul cărților preferate se pot obține caracterizări ale personalității. 

Tipul creativ și intuitiv, alert și abil

Oamenii care sunt prin excelență sociabili, curioși și care au dezvoltată partea abstractă a gândirii, dar și cei care se bazează mult pe intuiție analizează fiecare situație în parte și au capacitatea de a gândi în perspectivă sunt marii cititori de cărți polițiste. O altă calitate a lor este capacitatea de a rezolva probleme, de a sesiza detalii și de a nu se lăsa impresionați ușor.

Aceștia sunt deosebit de curioși, înțeleg repede, au o mare putere de sinteză și o imaginație deosebit de bogată. Adoră jocurile de cuvinte, au un limbaj bogat și au abilitatea de a face conexiuni logice extrem de interesante și surprinzătoare.

Romanele polițiste cu intrigă vie, care evoluează repede, dar și lecturile din genul fantastic care surprind și alimentează imaginația sunt preferate de aceștia. Totodată, ei sunt caracterizați de un spirit aventuros, sunt dornici de cunoaștere, dar și extrem de orgolioși. 

Genul conștiincios și organizat

Cei care au acest tip de personalitate sunt amatori de beletristică. Au un spirit critic și autocritic foarte dezvoltat, sunt orientați către obiective pe care au capacitatea de a le planifica riguros și pe care, cu multă voință, le duc la îndeplinire. 

Cei care preferă acest tip de lecturi sunt, în general, grijulii atât cu lucrurile lor, dar și cu cele care nu le aparțin. Sunt ordonați, dar și foarte prudenți atunci când iau decizii, mereu doar după o lungă și atentă analiză.

Această tipologie îi caracterizează pe cei care au o mare putere de control asupra propriilor sentimente și dorințe și dovedesc o voință excepțională. Sunt foarte atenți la detalii, mai ales pentru că au o nevoie acută de a se simți permanent în siguranță. Nu suportă să fie luați prin surprindere, indiferent de situație.

Tipul sociabil și jovial 

Sunt oameni extrem de plăcuți, agreabili și plini de umor. Sunt mari amatori de lecturi din categoria celor științifice, istorice și de cultură generală, dar și amatori de biografii, jurnale și memorii.

Una dintre caracteristicile lor este aceea de a profita de experiențele celor din jur, de a se alimenta cu situații pe care le-au trăit alții, din care acumulează experiență și care îi ajută să-și dezvolte abilitățile umane sau profesionale. Sunt ușor impresionabili și au tendința de a se lăuda.

Se simt foarte bine în colectivități, sunt sufletul petrecerilor, animă orice adunare, au un limbaj elevat, sunt spirituali și au abilitatea de a se face extrem de plăcuți și apreciați de cei din jur. Pot da dovadă de superficialitate și au o părere de sine foarte bună. 

Genul sentimental

Este evident că aceștia sunt cei mai mari cititori de romane de dragoste. Cu toate acestea aleg prin excelență operele clasice, consacrate și evită poveștile superficiale și pe cele banale. Sunt implicați, încrezători, afectuoși și extrem de generoși.

Generozitatea este una dintre trăsăturile lor cele mai pregnante, fiind firesc pentru ei să așeze interesele celorlalți înaintea lor. Sunt genul de oameni ușor de impresionat și iubesc cu sinceritate necuvântătoarele. Plâng la filme, sunt copleșiți de știrile triste și sunt impresionați până la lacrimi de un peisaj sau de succesul cuiva.

Sunt caracterizați de idei mărețe, sunt optimiști, dar pot fi visători și inconsecvenți. Uneori pot exagera cu manifestările lor de empatie, dar se fac remarcați imediat atunci când trebuie să interacționeze cu alți oameni, fiind comunicatori perfecți. 

Tipul sobru și anxios

Personalitățile dificile, caracterizate printr-o oarecare instabilitate emoțională sunt genul care adoră să citească literatura noului val. Au idei clare despre realitatea din jur, le place să fie la curent cu tot ceea ce este nou, fiind în același timp extrem de critici.

Acest gen este caracterizat de un spirit acut al contradicției, vor avea mereu o poziție diferită de cea a majorității, opinii contrare chiar dacă, uneori, își vor contrazice propriile principii.

Sunt caracterizați de negativism, sunt stresați și stresanți, extrem de orgolioși, uneori cinici și incapabili de a se relaxa cu adevărat. Au tendința de a fi mereu în stare de tensiune, sunt încordați și conflictuali.

Este important de precizat că oamenii au personalități complexe, astfel că fiecare individ poate avea mai multe domenii de interes. Așa se explică de ce fiecare persoană poate să citească cu același interes cărți din domenii diferite. Un alt argument care arată că așa stau lucrurile este faptul că, în timp, personalitatea evoluează, se cizelează și se structurează, acesta fiind unul dintre motivele pentru care genul cărților pe care le citim se poate schimba.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top