Ce este anxietatea funcțională?
Cu toții am auzit de anxietate. Anxietatea este, de fap,t doar o etichetă pe care o pune mintea comportamentului unei anumite părți din personalitate și este o etichetă pe care mulți dintre noi o purtăm, cu toate acestea pe lângă anxietatea ce poate fi identificată chiar și printr-o simplă privire, există și o altă formă de anxietate ce rămâne de cele mai multe ori doar un secret al celor care o experimentează: anxietatea funcțională.
Îngrijorarea excesivă, constantă, tensiunea fizică, incertitudinea, stresul puternic și alte semne de anxietate pot fi prezente în mod regulat, dar persoanele cu anxietate funcțională ridicată simt că starea lor este doar un secret pe care nu îl pot împărtăși lumii pentru că asta i-ar putea face să pară slabi și vulnerabili. Mai mult, ceea ce face ca acest secret să fie și mai atent păstrat, este faptul că persoanele cu anxietate funcțională se pot confrunta cu un anumit nivel de neîncredere și îndoială venit din partea celorlalți care pun deseori sub semnul întrebării prezența simptomelor lor, deoarece cei care experimentează anxietatea funcțională reușesc să-și ducă activitățile zilnice la bun sfârșit și de cele mai multe ori au și un succes ce poate fi invidiat, dar este un succes de care ei nu se pot bucura.
Persoanele care suferă de anxietate funcțională deseori au o stimă de sine și încredere în sine scăzută și încearcă să-și compenseze toată această nesiguranță interioară, punând pe ei presiune, în mod constant, să facă mai bine sau să le facă pe plac celorlalți. Din păcate, obiectivele lor sunt adesea nerealiste, iar eșecul lor de a le atinge nu face decât să le întărească și mai mult sentimentele cronice de tensiune și inadecvare și astfel ia naștere un ciclu care duce la o viață trăită într-o stare constantă de tensiune interioară și care aduce cu sine și mai multă presiune.
Mintea neliniștită vede toate greșelile ca fiind eșecuri și le echivalează cu catastrofele. Nimeni nu alege să trăiască așa, iar perfecționismul este adesea o încercare disperată a inconștientului de a controla și gestiona frica care se află sub toată presiunea care iese la suprafață.
Una dintre caracteristicile care definesc persoanele care suferă de anxietate funcțională la locul de muncă include perfecţionismul. Aceștia rareori sunt mulțumiți de propria lor performanță și nu se simt demni de laudă atunci când aceasta apare. În ciuda eforturilor mari de a face întotdeauna bine lucrurile, persoanele cu anxietate funcțională înaltă tind să supra analizeze și să regândească totul, până la punctul în care pot avea dificultăți în luarea unei decizii sau în alegerea unei căi clar definite.
Perfecționismul și dorința de a merge mai departe sunt într-o oarecare măsură o metodă de mascare a nesiguranțele lor, nesiguranțe interne care motivează nevoia lor de a-si primi validarea din nou și din nou. Astfel apare această parte care adoptă un comportament extrem și care pune foartă multă presiune încearcând din răsputeri să evite să resimți anumite dureri emoționale pe care le-ai experimentat în trecut.
Toată această atitudine solicitantă și tot acest joc de putere între partea critică, care pune multă presiune și partea care simte că a obosit, este epuizant din punct de vedere psihic, dar și fizic, iar persoanele care nu caută vindecarea și eliberarea acestei părți din inconștient pot suferi în cele din urmă alte probleme grave de sănătate ca urmare a modului în care își gestionează viața și a acumulării în timp a tuturor tensiunilor la nivel celular.
Ce poți face dacă experimentezi anxietatea funcțională?
1. Devino conștient de stările tale emoționale și acceptă-le.
La prima vedere, să spui DA emoțiilor dificile și copleșitoare pare o nebunie, dar secretul stă tocmai în faptul că odată ce le spui Da, ele nu te vor mai copleși. Emoțiile doar vor să îți transmită anumite mesaje din inconștient, dacă tu vrei să le oprești și le reprimi, se vor întoarce și vor stârni o adevărată „furtună emoțională”.
Tu NU ești anxietatea ta, tu NU ești emoțiile tale, acestea sunt doar anumite părți din inconștientul tău și odată ce conștientizezi asta și aduci aceste părți inconștiente în lumină oferind iubire și acceptare, vei putea prelua în sfârșit conducerea în mâinile tale și poți lua tu locul șoferului.
2. Conectează-te cu corpul tău.
Mintea nu este separată de corp și deseori anxietatea funcțională se manifestă și sub forma unor contracturi puternice sau tensiuni care cu timpul se acumulează în corp și neeliberate pot duce chiar la apariția afecțiunilor fizice.
Scanează-ți în mod constant corpul pe parcursul zilei și observă dacă există presiuni acumulate și ce zone din corpul tău se simt tensionate. Folosește-te de respirație pentru a reduce tensiunea acumulată și trimite puțină iubire către acele zone din corpul tău.
3. Împrietenește-te cu anxietatea.
Pare greu de crezut, dar anxietatea este de fapt o etichetă pe care o pui unei părți din tine care are o intenție foarte bună pentru care apare, deseori acea de a te proteja. Este doar un mod prin care inconștientul crede că protejează o altă parte din tine care cândva a suferit foarte mult.
Întreabă-ți anxietatea de ce apare și vezi care este intenția ei pozitivă. Poate că acum pare că anxietatea mai rău te încurcă, dar este doar un mod primitiv de protecție de care te poți elibera.
Anxietatea de orice tip nu te definește ca persoană și nu ești destinat să te simți mereu ca acum. Este posibil ca anxietatea ta să devină cronică, dar prin terapie te poți elibera. Să ceri ajutorul nu te face să fii mai slab, ci este chiar un semn de putere.
Află mai multe pe www.ancamaftei.ro.
Anca Maftei este psihoterapeut integrativ și sistemic cu 20 de ani de experiență, expert în lucrul cu trauma, hipnoterapeut, facilitator de workshop-uri transformationale de psihoterapie IFS și constelații sistemice ReGeneration, creatoarea propriei metode de lucru terapeutic, unică în lume - ReGeneration, ce reunește mai multe formări terapeutice și fondatoarea Academiei de transformare sistemică ReGeneration. Întotdeauna am fost pasionată de natura umană, de relațiile transgeneraționale în care ne formăm și dezvoltăm, de descoperirea Sinelui, vindecarea în profunzime prin conștientizare, lucrul în profunzime cu inconștientul, responsabilizarea și alegerea asumată a propriului drum în viață. Îmi place să spun despre mine că sunt un căutător care a găsit ce căuta. Sunt un explorator al adevărului și în urma tuturor studiilor și căutărilor mele am realizat cum cunoașterea este doar un prim pas, dar ceea ce vindecă și transformă cu adevărat este experiența directă si iubirea. Iubirea e lipiciul. După zeci de școli, cursuri și formări terapeutice am conturat propria mea metoda terapeutică - ReGeneration ce reușește să pătrundă în profunzime în inconștient și să elibereze părțile din interior împovărate de experiențele traumatice din trecut. În plus, abordarea metodei ReGeneration este una sistemică. Pornim de la rădăcini și de la onorarea strămoșilor, apoi vindecăm relația primordială care este stâlpul vieții noastre sau trunchiul, relația cu părinții. Mai apoi ne conectăm cu emoțiile din corp, le eliberăm și explorăm fiecare fațetă a personalității pentru a face loc Sinelui, soarelui nostru interior să răsară și să ne lumineze întreaga existență. Simt că am găsit adevărul, acel adevăr profund, care există în fiecare dintre noi și care stă la baza modului în care trăim, care face diferența între a fi fericiți și liberi sau încătușați de minte și de poverile trecutului. Este un adevăr pe care îl poți simți și accesa și tu, dacă te conectezi la energia esenței tale profunde, a Sinelui pentru că Sinele există în fiecare dintre noi.