Now Reading
Ce nu știm despre femeile luptătoare?

Ce nu știm despre femeile luptătoare?

cristina-lotru
ce-nu-știm-despre-femeile-luptătoare

Dacă o femeie luptătoare și-ar scrie gândurile, iată cum ar suna…

„Pentru a mă proteja de necunoscut, de imprevizibil, de emoții, de corpul meu, îmi dezvolt mintea, adun diplome, analizez, fac cursuri de dezvoltare personală, fac bani la fel sau mai mult decât bărbații, vreau să fiu cea mai bună în ce fac (și de obicei, îmi iese), vreau să fiu propriul meu șef, să am ultimul cuvânt, vreau să conduc, vreau să mă conduc prin viață, și totuși…

…viața parcă mi se întâmplă.
…nu simt că trăiesc.
…nu pot să-mi controlez fricile.
…nu pot să fiu vulnerabilă în fața unui bărbat.”

În cartea „Călătoria Eroinei”, Maureen Murdock vorbește despre etapa în care femeia își dă seama că s-a separat de femininitate, fiind educată pentru societatea de astăzi în spiritul masculinității: „Am învățat cum să fiu competitivă, cum să lupt pentru putere, cum să joc după regulile bărbaților. Dar nu am învățat cum să am grijă de mine, cum să mă bucur de viață. Ei bine, nu mai vreau să fiu „greu de ucis”.

Coach: Înțeleg că în acest moment al vieții tale, ai vrea să-ți cunoști mai bine emoțiile, vulnerabilitatea, blândețea?

Clienta: Da. Este ceea ce am admirat întotdeauna la femei. Inclusiv, la mama mea.

Coach: Ce crezi despre vulnerabilitatea unei femei, în general?

Clienta: Hmmm. Păi am văzut asta la mama. În primul rând, slăbiciune, te faci să depinzi de cineva, de un bărbat, de atenția celorlalți.

Coach: Înțeleg. Există și un benefiu în a-ți arăta vulnerabilitatea ca femeie în relația cu ceilalți?

Clienta: Probabil asta te face mai umană, oamenii se apropie mai ușor de tine. Hmm, acum îmi amintesc că oamenii care intră pentru prima dată în contact cu mine spun că par rece așa, intransigentă…

Coach: Și, ce ți-ai dori să spună despre tine oamenii care te cunosc pentru prima dată?

Clienta: Că sunt o femeie cu suflet, că îmi pasă.

Moment de declic: Clienta începe să se emoționeze, ochii i se umezesc. Întrebările duc și înspre o zonă vulnerabilă a sa, cum își propusese în intenție.

Coach: Observ, din reacția ta, că există acea parte vulnerabilă din tine, căreia îi pasă și că ea se manifestă prin emoții, prin lacrimi.

Clienta: Nu a fost nevoie până acum în viața mea să arăt partea asta. Am fost tot timpul cea descurcăreață, cea care poate, care nu are nevoie.

Coach: Vom lucra în următoarele ședințe pe acest aspect al feminității, dar acum vreau să te întreb: „Ce ai spune că ți-a adus de folos în viață faptul că te consideri o femeie puternică, luptătoare?”

Clienta: Aaa, nu prea m-am gândit la asta. Eram atât de focusată pe tot ce nu mi-a adus bun… Sau pe ce ziceau alții despre mine, „că femeile puternice sunt ca bărbații, impunătoare, că vor rămâne singure”.

Coach: Și, acest model de femeie puternică, este ceva ce ai văzut la femeile din familia ta?

Clienta: Nuuu. Am văzut exact opusul: femeile se purtau întotdeauna în așa fel încât să nu iasă din cuvântul bărbaților. Oricum, nu am văzut-o niciodată pe mama fâcând ceva pe cont propriu, doar pentru plăcerea ei.

Coach: Dar tu ce ai spune că ți-a adus constructiv faptul că ai devenit o femeie puternică?

Clienta: Pot să mă întrețin singură, nu depind financiar de nimeni, am un job care îmi place și la care sunt bună, pot să-i ajut pe ceilalți în caz de nevoie…

Coach: Așadar, are un sens pentru tine acest comportament de femeie luptătoare?

Clienta, răsuflând ușurată: „Da”.

Ce nu știm despre femeile luptătoare?

Cine este femeia luptătoare pe care societatea o construiește pentru ca mai apoi să o numească „femeia cu pantaloni”? Ce nu știm despre aceste femei luptătoare, Amazoane moderne, Wonder Women?

Nu știm că orice femeie, chiar și o femeie luptătoare, puternică la exterior, duce lupte interioare pentru a-și găsi cealaltă parte.

Această femeie puternică este om, ca noi toți, ceea ce înseamnă că în momentele sale de cumpănă sau de reflecție, are ocazia să regăsească cealaltă față a monedei, celălalt arhetip feminin, așa cum scriam într-un articol anterior.

Femeia luptătoare este deopotrivă și o femeie firavă, care are nevoie de protecție, care are schimbări de dispoziție, crampe menstruale, care visează și creează fără obiective și tabele în Excel.

Îți propun astăzi să reflectezi la un dialog între femeia puternică și cea vulnerabilă și chiar să scrii acest dialog între aceste două părți ale tale pentru a le cunoaște mai bine.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top