Ce tip de yoga alegi?
Yoga e tot mai mult la moda in prezent. In mintea noastra, aceasta activitate se rezuma la pozitii zen menite sa ne ajute sa respiram mai bine, sa ne faca mai supli sau sa ne concentram mai usor.
Este abordarea simpla, a hatha yoga indiana (in India, hatha yoga inseamna yoga prin efort violent).
Astazi, totul se complica. Putem alege metodele ancestrale cu rezonanta indiana, cele exotice (thailandeze, egiptene), pe cele metise (combinate cu Pilates, cu exercitii de musculatura) sau pe cele foarte axate pe o tinta anume (acvatica, prenatala).
Secolul XX a vazut o multime de discipoli ai unor maestri spirituali, dar si profesori formati in India si Statele Unite, care si-au creat propriile tehnici colorand caracterizarea care se refera la personalitatea si credintele lor.
In fond, toti folosesc acelasi solfegiu, insa game diferite: cursurile se deosebesc prin lucrul posturilor (alegere, ordine, inlantuire sau nu), prin locul acordat respiratiei, relaxarii si spiritualitatii.
La urma urmelor, cuvantul yoga vine din sanscrita, unde yug inseamna comuniune intre corp si suflet, intre sine (atman) si Dumnezeu (Brahman).
Fiecare cu demersul si filosofia proprie de viata: unii aleg o sala de fitnes pentru a incerca stiluri diferite sau pentru a se deda unei practici ludice; altii prefera atmosfera unui centru specializat, chiar un ashram, cu poza maestrului si o viata comunitara.
Majoritatea stilurilor de yoga actioneaza pe planul fizic, mental si spiritual. Dar a cerne obiectivele personale (gestionarea stresului, ameliorarea durerilor de spate, invatatul meditatiei) permite sa ne orientam spre o scoala care este in asentiment cu propria sensibilitate. Mai ramane doar sa gasim profesorul cel bun.
Cei mai seriosi se inscriu intr-o filiala recunoscuta, se formeaza in permanenta si se ghideaza prin intermediul posturilor non violente si eficace (atentie la contraindicatii: hipertensiune, glaucom etc.). Ei afiseaza astfel o mina si un corp infloritoare, care ne dau pofta de viata.
Sa te misti sanatos
Prioritatea ta: sa inlaturi toxinele, sa devii mai suplu, mai zvelt, sa iti tonifici silueta.
Reteta: posturi inlantuite cu fluiditate si sincronizate pe respiratie (conceptul de vinyasa). Acest ritm „cardio“ musculatura creste rezistenta si purifica orgnanismul, crescand temperatura corpului. Creeaza si un efect meditativ.
Traditionala: ashtanga yoga inlantuie sase serii de cate 30 de posturi permanente. Printre particularitatile sale: o respiratie lenta si sonora (numita ujjayi). Invatarea se limiteaza adesea la primele trei serii. Apoi, nivelul devine elitist. Puternica.
Derivatii sai: vinyasa yoga variaza ordinea metodelor si posturile; power yoga propune o coregrafie diferita si fara dimensiune spirituala.
Energetica: shadow yoga evita zonele sumbre, separand corpul si sufletul prin secvente precise, cu tenta de arte martiale (kalaripayat) si de stimulari de puncte de energie. Sobra si solicitanta.
Riscanta: yoga bikram se desfasoara intr-o sala, la temperatura de 40 de grade Celsius, pentru a incalzi muschii. Atentie la problemele cauzate de oboseala si de insuficienta respiratorie sau cardiaca! Foarte controversata!