Cele șapte lucruri pe care le fac oamenii fericiţi
Pentru a deveni, la rândul nostru, fericiți, ar fi suficient să-i imităm pe oamenii fericiți. Asta spun, în mare, toți promotorii psihologiei pozitive. Teoretic vorbind, această afirmație este adevărată. Lucrurile se complică, însă, în practică.
Fericirea mai are secrete? O asemenea ipoteză este puțin probabilă, deoarece tema fericirii este omniprezentă, prin intermediul unor noi studii sau cărți care apar ca să ne explice cum să o prindem în plasa noastră sau, din contră, ca să ne prevină că această căutare nu este decât o vânare de vânt!
În oceanul publicațiilor, există două surse care sunt, încă, cele mai importante în domeniu. Prima este studiul pe care doi cercetători în psihologie, Shigehiro Oishi și Edward Diener, parteneri de cercetare ai părintelui psihologiei pozitive, Martin Seligman, l-au desfășurat în 2007 asupra temei căutării fericirii. În total, zece mii de persoane au răspuns unui chestionar, în patruzeci și opt de țări. Concluzia a fost următoarea: a fie fericit este aspirația prioritară a omului, la mare distanță față de găsirea unui sens al vieții, față de îmbogățire sau chiar de siguranța că va ajunge în Rai. Cea de-a doua sursă este o sinteză a tuturor cercetărilor și studiilor care se ocupă de psihologia pozitivă. De patru ani, această compilație de „lucruri pe care le fac oamenii fericiți” circulă în toată lumea și se bucură de o popularitate atât de mare încât a devenit o adevărată Biblie apocrifă a fericirii. Dintre sfaturile sub formă de enunțuri asertive pe care le conține, am memorat șapte, adică pe cele fundamentale, apoi am ales să le oferim reflecției critice a psihanalistului Jean-Michel Hirt.
1. Oamenii fericiți sunt înconjuraţi de oameni fericiți.
Ce spun studiile?
Bucuria este contagioasă. Cei care sunt înconjurați de oameni fericiți au cele mai mari șanse să devină și ei fericiți și să rămână fericiţi.
Comentariul lui Jean-Michel Hirt.
„Există ceva de ordinul evidenței în această constatare. Este ca și cum am spune că dispoziția noastră este mai bună într-o zi frumoasă de vară blândă și însorită, când ne aflăm într-o companie plăcută. Dar oare o senzație plăcută este suficientă pentru a ne face să ne simțim fericiți? Nu este deloc sigur că ar fi așa! Putem să avem un sentiment de bunăstare, să ne simțim fericiți, fiind cu persoane care nu sunt fericite sau aflându-ne noi înșine într-o situație complicată, care, totuși ne provoacă plăcere pentru că ne solicită inteligența și ne mobilizează resursele interioare. Să-ți bați capul cu ceva, să fii chinuit de gânduri, poate să genereze multe satisfacții! Fericirea relațiilor cu ceilalți nu constă într-un calm plat, în absența tensiunilor, a conflictelor sau a complexității relaţionale. Unii oameni consideră că este benefic să fie înconjurați de rude și apropiați care nu se simt bine sau care sunt înglodați în tot felul de probleme. Acești oameni resimt o dificultate în a-i înfrunta pe cei care sunt considerați a fi fericiți.”
Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.
Un articol scris de Flavia Mazelin Salvi