Creează-ți propria fericire pentru o mai bună sănătate mintală și fizică
Accesul la resurse, care să faciliteze obținerea sănătății mintale și calea spre pacea interioară și starea de bine, este râvnit de oameni din întreaga lume. Dr. David Heber, Președinte al Institutului de Nutriție Herbalife (HNI), Membru al Comitetului Consultativ în Nutriție Herbalife, consideră că pe măsură ce ne străduim să obținem o sănătate mintală mai bună, este important să înțelegem impactul pe care îl poate avea fericirea asupra bunăstării mintale și a sănătății generale și faptul că indivizii își pot crea într-adevăr propria fericire. De fapt, relația merge în ambele direcții – dacă ești mai sănătos, ești mai fericit și dacă ești mai fericit, ești mai sănătos!
Fericirea este starea de bine fizică, mintală și emoțională. Ea poate fi obținută prin stimularea sănătății fizice, precum și prin optimizarea sănătății emoționale și mintale. Urmarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și activitate fizică, poate duce la scăderea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a anxietății, toate acestea putând fi legate de fericire. În plus, fericirea este asociată cu eliberarea de endorfine, serotonină, dopamină și alți neurotransmițători asociați cu sănătatea creierului.
Este important să ne evaluăm propria sănătate mintală, ceea ce ne face fericiți, pentru a împărtăși ce înseamnă fericirea pentru fiecare dintre noi cu cei cu care ne înconjurăm și pentru a afla cum o putem găsi. Discutând deschis cu ceilalți despre percepția ta despre fericire, s-ar putea să descoperi că o mare parte din ceea ce te poate face fericit nu este doar legat de sănătate și starea de bine, ci se află complet în controlul tău.
Ce îi face pe oameni fericiți?
Potrivit unui sondaj Ipsos, oamenii consideră că ceea ce le oferă „cea mai mare fericire” sunt sănătatea și starea de bine (atât fizică, cât și mintală), familia (partenerul/soțul și copiii) și sentimentul de a avea un scop. Urmează apoi condițiile de trai, sentimentul de siguranță și de control, prezența în natură, un loc de muncă important și o mai mare siguranță financiară.
În timp ce calea către o sănătate mai bună și legătura acesteia cu fericirea poate fi relativ simplă, găsirea scopului tău este, de asemenea, o călătorie personală care necesită un proces de introspecție în urma căruia să ajungi să te cunoști pe tine însuți. Psihologia pozitivă, domeniul care studiază optimizarea sănătății emoționale și mintale, precum și a fericirii, a constatat că persoanele care au un scop, au mai multe șanse de a fi fericite.
Iată câteva sfaturi proactive ale Dr. David Heber care te pot ghida în călătoria spre crearea propriei fericiri și obținerea unei sănătăți generale mai bune pe termen lung.
Adoptă o dietă sănătoasă
Știința demonstrează că o alimentație sănătoasă contribuie, de asemenea, la fericire. Starea fizică de bine este determinată în mare măsură de modul în care îți alimentezi corpul. Corpul tău este un sistem care poate funcționa în mod optim doar dacă ai grijă de el. Cum putem avea grijă de corpul nostru? Prin adoptarea unor obiceiuri zilnice care să ne asigure o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos și activ.
Practică activitatea fizică în mod regulat
Exercițiile fizice practicate în mod regulat și menținerea unui stil de viață activ pot fi benefice atât pentru corpul nostru, cât și pentru mintea noastră. Atunci când facem exerciții fizice, masa musculară și creierul nostru beneficiază de o creștere a fluxului sanguin care aduce oxigen și nutrienți către celulele creierului. Exercițiile fizice sunt folosite pentru tratarea tulburărilor de dispoziție, a depresiei și a comportamentelor de dependență, inclusiv mâncatul în exces.
Fă-ți timp să te relaxezi
Există un motiv pentru care interesul la nivel mondial pentru îngrijirea de sine este în creștere, iar timpul petrecut pentru relaxare și reîncărcare este important în procesul obținerii fericirii adevărate. Cel mai eficient mod de a face acest lucru este prin activarea răspunsului de relaxare. Această teorie arată că relaxarea are multe efecte asupra organismului, inclusiv scăderea tensiunii arteriale, a pulsului și calmarea minții. Punerea în practică a acestui proces de relaxare include următorii pași:
1) Așază-te în liniște într-un loc retras
2) Relaxează-ți musculatura din cap până în picioare, contractând și relaxând fiecare mușchi în parte
3) Concentrează-te pe respirație
4) Respiră profund
5) Gândește-te la o imagine relaxantă, cum ar fi valurile oceanului.
Practicarea acestui exercițiu doar 20 de minute pe zi, îți poate reîncărca mintea și te poate ajuta să adormi seara.
Descoperă-ți scopul
Un principiu cheie al psihologiei pozitive este găsirea „de ce-ului” sau a scopului tău. Adevărata fericire vine din trăirea unei vieți care îți îndeplinește scopul personal. Pentru a-ți găsi scopul, urmează acești pași: 1) Găsește-ți pasiunea sau ceea ce iubești
2) Stabilește-ți misiunea sau ce simți tu că este nevoia mai mare a lumii
3) Fii răsplătit, remunerat pentru munca ta
4) Ai încredere în abilitățile tale.
Odată ce ai parcurs acești pași, scopul tău va fi dezvăluit. Pentru Dr. David Heber și colegii săi de la Institutul de Nutriție Herbalife, acest scop este de a promova cea mai importantă companie și comunitate de sănătate și wellness din lume, oferind oamenilor instrumentele necesare pentru a trăi viața la cel mai înalt nivel.
Fii recunoscător
Schimbarea mentalității poate fi de mare ajutor – în loc să te plângi de lucrurile care nu merg bine în viața ta, concentrează-te asupra lucrurilor bune, mari sau mici. Deși acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de făcut, cercetările psihologice arată că atunci când ne concentrăm pe ceea ce este bun în viață și ne exprimăm recunoștința, suntem mai fericiți. Un jurnal de recunoștință sau întocmirea unei scurte liste de lucruri pentru care suntem recunoscători în fiecare zi, mulțumind pentru tot ceea ce avem, ne poate ajuta să îmbunătățim starea de bine.
Concentrează-te pe lucrurile care sunt în aria ta de control
Cu toții avem un cerc de influență și un cerc de preocupări. Cercul de preocupări este alcătuit din toți factorii externi care nu pot fi controlați, iar cercul de influență include lucruri pe care le poți controla, cum ar fi obiceiurile personale. Alege o abordare proactivă și lucrează la lucrurile pe care le poți schimba, mai degrabă decât să îți faci griji pentru lucrurile pe care nu le poți schimba. Asumându-ți responsabilitatea pentru obiceiurile și realizările personale îți va crește încrederea și sentimentul de fericire. O mentalitate proactivă îți permite să te concentrezi asupra schimbării, spre deosebire de cea pasivă care îți blochează dezvoltarea prin îngrijorare și anxietate. Una dintre cele mai bune modalități de a-ți îmbunătăți fericirea este să îți dezvolți obiceiuri sănătoase în toate aspectele vieții – inclusiv să ai o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos și activ.
Fericirea nu este un accident sau ceva care se întâmplă pur și simplu, este ceva ce tu faci să se întâmple. Fericirea este un sentiment de stare de bine fizică, emoțională și spirituală, care, atunci când este găsit, ar trebui să îți dea o senzație de mulțumire care durează. Folosește fiecare zi pentru a-ți crea în mod conștient propria fericire prin implementarea unor obiceiuri care vor avea un impact pozitiv asupra sănătății fizice și mintale, permițându-ți păstrarea unui sentiment de pace interioară.