Cu optimism despre următorii 30 de ani
În 15 luni am reușit să ne împrietenim cu telemunca, teams-ul, zoom-ul, școala online, cursurile online, concertele online etc. și unii dintre noi încet-încet, alții cu viteză, începem să ne facem socoteli și planuri legate de ce ne așteaptă când se va stinge pandemia și încă și mai departe în viitor.
În aceste luni am schimbat destul de des decorul domestic, dând fuga în parcuri și grădini din București sau de lângă București, la munte, la mare, la câmpie, pe lacuri. O pasăre cu spirit de observație, aruncând o privire de sus asupra spațiilor pe unde-am hoinărit ar remarca frumusețea, tihna și armonia acestora. Coborând puțin din înalt și îngustându-și câmpul vizual ar sesiza și foarte multe urme ale trecerii oamenilor, de la resturile meselor luate în aer liber la țigările de după, pentru digestie.
Natura este vitală și pentru noi și pentru afaceri, în mod poate surprinzător, jumătate din produsul intern brut (PIB) mondial (40.000 de miliarde EUR)* depinde de natură, dar din păcate, și asta ne-o arată tot cifrele, din cauza activităților umane nesustenabile ne pierdem biodiversitatea într-un ritm mai alert ca niciodată, de aici și mobilizarea puternică din ultimele decenii spre a o proteja și conserva mai bine.
Avem ținta temerară că în mai puțin de 30 de ani să facem ca poluarea apei, aerului și solului să devină 0!
Această ambiție de a reduce poluarea produsă de producție, de consum și de transporturi, pentru a numi doar câțiva poluatori, ne va scoate fără îndoială din zona de confort în care trăim pentru că atât logica gândirii cât și a acțiunilor noastre vor trebui să se modifice astfel încât să țină cont de impactul pe care-l vor avea asupra mediului.
Deceniul doi al mileniului doi ne provoacă la duel aruncându-ne două mănuși: noua strategie a Pactului Verde European și Industry 4.0, ambele provocări venind la pachet cu schimbări semnificative în modelul de gândire și acțiune actual, atât la nivelul indivizilor cât și al organizațiilor.
Vor apărea meserii noi, la care nici cu gândul nu gândeam acum ceva vreme, în domenii ca refacerea biodiversității, a decarbonizării turismului și agriculturii, a edificării absorbanților naturali de carbon, dezvoltarea și lucrul cu IA, gestionarea inteligentă a deșeurilor, ca să menționez doar câteva.
În pregătirea pentru duelul care ne așteaptă va fi important să ne dezvoltăm, singuri sau cu antrenori, „mușchii” inovației și ai creativității, să devenim mai deschiși să colaborăm și să învățăm unii de la alții. Flexibilitatea în gândire, rapiditatea de adaptare la schimbări, priceperea de a rezolva probleme complexe și gândirea strategică vor fi calități extrem de căutate și de prețioase.
Pandemia a grăbit puțin construirea unor punți între oameni și industrii, de pildă una între artă și cultură pe o parte și știință și tehnologie pe cealaltă, și ne-a forțat să le și traversăm. Cred sincer că aceste punți ne ajută să coabităm mai bine și mai frumos. Am fost fericită că am putut să urmăresc recitaluri și concerte susținute online de interpreți și filarmonici din lume grație tehnologiei. Am participat la prezentări, seminarii și ateliere susținute de oameni de pe continente diferite datorită tehnologiei. Am susținut cursuri pentru oameni din toate colțurile țării, mulțumită tehnologiei.
Industry 4.0 și Green Deal ne provoacă să ne dezvoltăm pentru un mod de viață puțin diferit, să învățăm să muncim, să producem și să consumăm sustenabil, să ne obișnuim să ne interconectăm mai bine, să deprindem abilități și competențe noi, să devenim mai puțin rezistenți la schimbări, și ceea ce vom deveni cred ca ne va face și puțin mai fericiți.
De peste 25 de ani, Teodora Man Paraschiv activează în domeniul dezvoltării performanței umane, ca trainer, coach sau consultant. Experiența operațională și managerială acumulată în TAROM, combinată cu activitatea de consultanță desfășurată în cadrul unor companii de renume ca Lufthansa Consulting, USAID, FMI (Financial Markets International) sau Sapentis UK, i-au facilitat o înțelegere profundă a mecanicilor și provocărilor oamenilor și organizațiilor, dintr-o perspectivă practică și nemijlocită. A creat și a implementat programe complexe de dezvoltare personală și organizațională pentru peste 50 de organizații, private și de stat, din România și din alte țări din Europa și Asia.