Cum alegem corect un meniu când mâncăm în oraș
Chiar dacă ocazional ne acordăm câte un răsfăț culinar, oricât de tentant arată un meniu, este bine să știm să comandăm corect. Iată câteva sfaturi.
Citește și:
Alimente pentru un ten perfect
Alimentatia potrivita pentru o sanatate de fier
Mâncarea, înainte de a fi transpusă în nutrienți, este un element de socializare. Francezii spun că “nu putem fi prieteni, până nu mâncăm împreună”.
Mâncarea adună oamenii împreună, leagă prietenii, conturează context pentru discuții plăcute, schimb de idei și experiențe.
Așadar, mâncăm des în oraș. Avem locuri preferate, feluri de mâncare pe care le comandăm repetitiv și bucuria de a descoperi noi gusturi.
Ce poate fi mai facil decât să ne instalăm comod, să cerem explicit ceea ce dorim să avem în farfurie și, în plus, să scăpăm de spălatul vaselor.
Restaurantele și bistrourile, dincolo de locuri în care putem mânca și relaxa, sunt afaceri. Acest lucru înseamnă că acțiunile și ofertele lor sunt un răspuns la cerințele clienților.
Porții mari, combinații nesănătoase, alimente prea sărate sau prea condimentate. Viața nu este construită din situații ideale sau facile, iar alegerile făcute, mai ales atunci când decidem ce punem în farfurie, trebuie să fie asumate.
Dimensiunea porțiilor
Atunci când mâncăm în oraș, verificăm mărimea porțiilor din două direcții. Un indicator este gramajul din meniu, util pentru a evita încă de la început preparatele prea mari.
A doua direcție este cea ochiometrică. Evaluăm porția cu bunul simț: o bucată de carne de dimensiunea palmei, legume din belșug, paste sau orez care nu trebuie să depășească dimensiunea unei mingii de tenis.
Porțiile sunt prea mari, pot fi împărțite cu prietenii sau putem lua la pachet ceea ce rămâne. În acest fel se reduce risipa alimentară, și nici nu ne vom mai forța să mâncăm tot din farfurie.
Alege porțiile mici, când în meniu există această opțiune.
Mâncatul conștient, conectat, mestecarea alimentelor ajută la obținerea senzației de sațietate la TIMP. Vom ști exact când ne-am săturat și trebuie să lăsăm furculița jos.
Strategii pentru a alege înțelept din meniu
Un preview al meniului încă de acasă ne scutește de decizii rapide și nesănătoase. Verifică online meniul restaurantului, atunci când este posibil, și decide pe îndelete ce vrei să mănânci.
Salatele, indiferent dacă sunt fel principal sau garnitură, este de preferat să le cerem fără sos adăugat.
Un simplu dressing pe care îl putem face din ulei de măsline, oțet balsamic sau suc de lămâie potențează suficient gustul și exclude riscul de a mânca zahăr adăugat sau sare în exces.
Echilibrează balanța cu salate și legume proaspete, atunci când alegi carne, orez, paste sau pizza. Alături de aportul de vitamine și enzime, cruditățile ajută digestia.
Când principala garnitură pentru friptură o reprezintă cartofii, solicită inlocuirea lor cu legume proaspete. Din ce în ce mai multe restaurante sunt deschise să facă schimbări ad-hoc, la cerere.
Refuză coșulețul cu pâine sau patiserie pe care îl primești imediat ce ai ajuns. Fie că îți este foame sau nu, până vei primi felul principal, conținutul lui dispare ca prin minune. Te vei alege doar cu extra calorii goale, lipsite de vitamine.
Fast-food: ce alegem, cât măncăm, cum combinăm
Pizza nu îngrașă. Doar multă pizza sau doar pizza la o singură masă poate îngrășa. Dar 2-3 felii de pizza cu blat integral, mozzarella și legume, alături de un bol cu salată verde, este o varianta de prânz echilibrat, atunci când luăm masa în oraș.
Burgerul, atât de iubit și de blamat în aceeași măsură, poate fi transformat într-un fel de mâncare sănătos. Cum? Alegem variantele din carne adevărată, nu din substitut: vită, pește sau curcan. Îndepărtăm chifla, nu adăugăm sos și îl împrietenim cu o salată mare, stropită cu suc de lămâie.
Alimente bogate în nutrienți, nu în calorii
Corpul uman nu este creat să funcționeze pe termen lung atunci când este hrănit cu mâncăruri pline de făină albă, zahăr, îndulcitori, exces de sare, grăsimi saturate, mezeluri, sucuri aditivate, pline de conservanți.
Mâncarea din farfurie, indiferent dacă este preparată de noi, acasă, sau dacă este comandată la restaurant, trebuie să abunde în alimente integrale, bogate în nutrienți, care să hrănească fiecare celulă și să ne ofere energie, nu în calorii goale, care doar umplu un stomac flămând.
Carnea slabă, peștele, lactatele fermentate, ouăle, legumele, salatele, fructele și cereale integrale sunt alegeri înțelepte și la îndemână.
De Alina Trifu, Consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață și membru în Ordinul Practicienilor de medicină complementară și alternativă. Fondator iHealth. Ambasador Food Revolution, concept inițiat de Jamie Oliver.
www.ihealth.com.ro
Foto: 123rf.com