Cum combinăm culorile în aranjamentele florale pentru Sfânta Maria
Să oferi flori este unul dintre cele mai frumoase și emoționante gesturi, buchetele de flori și aranjamentele florale fiind nelipsite de la orice sărbătoare ori eveniment important din viața noastră. Se știe că florile simbolizează dragostea, prietenia, compasiunea, respectul, aprecierea, ne înveselesc casele și ne încântă prin delicatețea, parfumul și, mai ales, culorile lor.
Când alegi flori pentru a-ți înfrumuseța casa, pentru a-ți înveseli spațiul de lucru ori pentru a le oferi rudelor sau prietenilor, trebuie să ții cont de mai multe aspecte, iar semnificația culorilor este unul dintre cele mai importante.
„Florărie online București” sau orice alt oraș, „buchete flori”, „aranjamente florale” ori „idei cadouri” sunt, cu siguranță, printre cele mai căutate sintagme pe motoarele de căutare în aceste zile caniculare, în preajma celei mai importante sărbători ale verii pentru creștini, Sfânta Maria.
Aproape 2 milioane de femei din România își sărbătoresc onomastica, prilej cu care, Floria.ro, cea mai mare florărie online din România, ne arată câteva principii de bază în crearea aranjamentelor florale în funcție de culori.
Ce semnifică fiecare culoare?
Orhidee, lalele, trandafiri, narcise, zambile, hortensii, anemone sau lavandă – florile pe care alegem să le oferim cu diverse ocazii țin cont de preferințele destinatarului, disponibilitate, parfum, dar, mai ales, de culoarea preferată a sărbătoritului.
Și, totuși, care sunt principiile de bază în crearea unui buchet de flori? Ce semnificație au culorile florilor pe care le oferim? Cum combinăm culorile în buchetele de flori?
Designerii Floria.ro spun că roșul și portocaliul sunt culori calde, asociate cu focul, cu căldura și cu lumina soarelui. Atrag atenția privitorului și par să avanseze, dându-ne senzația de apropiere. O culoare caldă devine foarte ușor dominantă, iar într-un buchet, o singură floare roșie mare poate acapara toată atenția.
Albastru și violet sunt culori reci, asociate cu cerul îndepărtat și cu umbrele. Dau privitorului o senzație de calm și par să se îndepărteze. Din acest motiv, designerii florali nu recomandă florile albastre în aranjamentele florale care vor fi admirate de la distanță, pentru că nu vor reuși să atragă atenția.
Galbenul este o culoare specială, care poate schimba taberele cu o oarecare usurință. Astfel, în compania unor flori roșii sau portocalii, o floare galbenă va împrumuta din intensitatea lor, dar alături de flori albastre își va pierde căldura.
Dacă albul este simbolul purității, al inocenței, al curățeniei, rozul este asociat cu feminitatea, blândețea, dragostea, bunătatea, iar verdele cu optimismul.
Cum combinăm culorile în aranjamentele florale pentru Maria
Designerii florali țin cont de multe aspecte atunci când creează un aranjament, culoarea florilor fiind unul dintre ele.
5 sfaturi de care e bine să ții cont:
- Plasează nuanțele mai întunecate la baza aranjamentului și folosește nuanțele mai deschise către extremități.
- Nu concentra într-o singură parte a aranjamentului mai multe flori în culori închise, fără să-l echilibrezi plasând în partea opusă mai mult flori în nuanțe deschise.
- Creează un centru de interes în aranjament, folosind o floare sau un grup de flori cu cel mai atractiv aspect și accentuează-l cu ajutorul celorlalte elemente.
- Când creezi contrast, nu trebuie să te orientezi de fiecare dată către alăturarea cea mai evidentă (roșu strălucitor vs. verde închis).
- Obține un efect similar folosind nuanțe pale ale culorilor calde alături de nuanțe de verde sau violet.