Cum e cu „totul sau nimic”?
Cum funcționează?
Cât de des ți se întâmplă să îți spui „La mine ori e albă , ori e neagră” sau „Ori locul 1, ori nimic”?
Toți ne-am surprins spunându-ne asta măcar o dată în fața unui eveniment major din viața noastră. Desigur, e un deziderat la care aspirăm cu toţii, dar viața și realitatea sunt uneori altfel decât ne imaginăm noi. „Totul sau nimic” e un mecanism învățat din regulile nescrise ale familiei, ale persoanelor apropiate, a celor care ne ghidează și influențează dezvoltarea și din experiențele personale. Poate părea un mecanism de automotivare, dar efectele gândirii în totul sau nimic/ alb sau negru ne ia din capacitatea de a accepta realitatea așa cum e ea. Este o capcană și o greșeală de gândire. Ne ține pe loc, ne creează frustrare, stres, impulsivitate și anxietate.
Ce putem face în privința lui „totul sau nimic”?
Surprinde în ce momente apare acest gând – au legătură cu stările tensionate, apar în momente de competiție, sunt frecvente când treci prin stări de oboseală și de epuizare? Se activează când simțim presiune din partea mediului sau vin dintr-un standard interior în care ai ridicat ștacheta la un nivel absolutist?
Există un pattern în spate și tot ce avem de făcut este să îl surprindem și să devenim conștienți că este primul pas în procesul de construcție a unei gândiri flexibile, sănătoase, alternative.
Notează gândul – simplul fapt de a fi expus în scris eliberează o parte din tensiune și aduce claritate. Un alt avantaj este că vei observa că unele apar frecvent și că le poți combate prin gânduri mai echilibrate și mai realiste. Și da, va fi greu la început! Dar mai ții minte ce ți-ai spus când ai încercat ceva nou și provocator pentru prima dată?! E același lucru, o chestiune de exercițiu și de repetiție. Creezi un nou obicei.
Adună dovezi împotriva lui „totul sau nimic” – gândeşte-te la toți oamenii pe care îi admiri și vizualizează succesul lor. A fost o linie ascendentă perfectă sau mai degrabă o sumă de încercări-erori-recalibrare și reîncercare? Alege apoi o listă de 3 oameni, pot fi din domeniul în care activezi sau din orice altă zonă. Fă o listă cu provocările prin care au trecut pentru a ajunge la statusul actual. Concluzia e una singură: practica aduce perfecțiunea!
Încearcă noi convingeri alternative – oh, asta da provocare!
Întreabă-te ce alt gând, mai flexibil, te-ar ajuta să te apropii de obiectivul tău? Cât de mult ești dispus să ieși din zona de confort? La ce tipar ești dispus să renunți pentru binele tău emoțional? Uneori, față de ce oameni sau relații va trebui să te distanțezi? Te simți pregătit pentru acest pas?
Un exemplu de gândire alternativă pentru „totul sau nimic” este „Îmi doresc foarte mult să iau locul unu, fac tot ce îmi stă în putință să îmi ating obiectivul, dar înțeleg că pot avea un moment în care să nu fiu în forma mea cea mai bună, înțeleg că simplul fapt că îmi exprim dorința de a deveni cel mai bun sau numărul unu, nu înseamnă cu necesitate că se va și întâmpla. Există factori care nu sunt în controlul nostru.”
Aplicații media utile
Ține minte, pentru a flexibiliza o gândire „totul sau nimic/ alb sau negru” e necesar să începi să lucrezi la nivel mental cu tine. O poți face cu ajutorul unui specialist (psiholog, mentor, coach, antrenor, trainer personal) sau poți începe de azi, de acasă, cu hârtia și creionul. Tehnologia vine în ajutor și ne dă posibilitatea de a surprinde, nota, aduce dovezi împotriva gândului „totul sau nimic” și de a încerca noi convingeri prin aplicaţii media, precum: Though Diary Pro, Mood Kit, Cognitive Diary CBT, I’m Fine, Feel Better, Worry Tree, Journal it!.
Cum ar fi dacă, la următoarea competiție, la următorul examen sau la următoarea ședinţă ne-am întreba „Ce altceva aș putea să fac în cazul în care lucrurile nu decurg conform planului de acasă?”, „Ce am învățat din această experiență?”, „Am dat tot ce mi-a stat în putinţă?” sau „Am fost în forma mea cea mai bună azi?”.
Indiferent ce formă vei alege pentru creșterea nivelului de bine emoțional, ai răbdare și perseverează! Schimbările și performanța necesită timp și efort!
Nina Buru este Psiholog cognitiv-comportamental, Membru APR ( Asociaţia Psihologilor din România), Coach cognitiv- comportamental, Membru IACBC (International Association of Cognitive-Behavioral Coaching) şi Trainer acreditat ANC.