Now Reading
Cum evităm îmbătrânirea precoce

Cum evităm îmbătrânirea precoce

Revista Psychologies

Cum evităm îmbătrânirea precoce: construind prima hartă a longevității pentru România – un proiect al Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu

Îmbătrânirea este o consecință inevitabilă a vieții umane, ducând la o deteriorare treptată a funcției celulelor, țesuturilor și organismului și la un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cronice. În România, progresul ultimilor ani pentru alinierea românilor la practicile și politicile de sănătate implementate în occident de ani buni se datorează eforturilor susținute ale Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Prima hartă a longevității din țara noastră

În premieră națională, Senatul Științific realizează prima hartă a longevității din țara noastră. Proiectul „Harta longevității în România” nu se limitează doar la identificarea acelor zone în care oamenii par să trăiască mai mult, ci și la înțelegerea factorilor care contribuie la o viață îndelungată.

Această inițiativă unică își propune să cartografieze și să analizeze zonele din țară unde oamenii trăiesc o viață mai lungă și mai sănătoasă, concentrându-se pe localitățile cu un procent ridicat de seniori peste 90 de ani. Proiectul combină metode cantitative și calitative pentru a oferi o imagine completă a longevității în România. Pe de o parte, studiul cantitativ folosește datele pentru a identifica zonele cu cea mai mare incidență a longevității, creând astfel o hartă detaliată a „zonelor albastre”. Pe de altă parte, studiul calitativ analizează factorii legați de stilul de viață, precum dieta, activitatea fizică, relațiile sociale și managementul stresului. Rezultatele acestui proiect vor răspunde la întrebarea „Unde se trăiește mai mult în România și de ce?”.

Îmbătrânirea, un proces multifactorial extrem de complex

În comunitatea științifică și medicală, procesul îmbătrânirii și modurile în care acest proces poate fi încetinit reprezintă o ramură extrem de importantă de cercetare. Și sunt mai mulți factori care au contribuit la extinderea cercetării privind îmbătrânirea. În loc să căutăm o singură cauză distinctă, cum ar fi o genă sau declinul unui sistem-cheie al organismului, acum privim îmbătrânirea ca pe un proces multifactorial extrem de complex. Această abordare analizează mecanismele implicate la nivel molecular, celular și sistemic, explorând interacțiunile dintre aceste trei niveluri.

Variabilitatea fenotipului îmbătrânirii în rândul indivizilor din aceeași specie și diferențele de longevitate între specii subliniază rolul factorilor genetici și de mediu în determinarea duratei de viață. Astfel, existența mai multor traiectorii ale îmbătrânirii, de la incidența bolii și a handicapului la absența patologiei și persistența funcției, sugerează că este posibilă prelungirea duratei de viață și, mai ales, îmbunătățirea semnificativă a condițiilor pe care organismul le resimte… îmbătrânind.

Îmbătrânirea precoce

Îmbătrânirea precoce se referă la procesul de îmbătrânire care apare înainte de vârsta obișnuită sau într-un ritm mai rapid decât cel normal. Aceasta poate fi influențată de factori genetici, stil de viață, mediu și sănătate generală. Simptomele pot include oboseală cronică, probleme cognitive, slăbiciune musculară și afectarea funcționării organelor. Prevenirea îmbătrânirii premature implică adoptarea unui stil de viață sănătos, gestionarea stresului și evitarea factorilor de risc.

În ceea ce privește stilul de viață sau, altfel spus, ceea ce este în puterea noastră să schimbăm, nu numai pentru a încetini procesul îmbătrânirii ci și pentru a-l face pe acesta ușor și plăcut, iată câteva sfaturi practice pe care le poți pune în aplicare chiar de astăzi:

1. Alimentație echilibrată:

O dietă bogată în fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase poate contribui la menținerea sănătății și prevenirea îmbătrânirii premature.

2.Activitate fizică regulată:

Exercițiile fizice regulate ajută la menținerea masei musculare, a flexibilității și a sănătății cardiovasculare. Alegeți o activitate care vă place și faceți-o în mod constant.

3.Odihnă și somn adecvat:

Somnul de calitate este esențial pentru regenerarea celulară și funcționarea optimă a organismului. Asigurați-vă că dormiți suficient și că aveți un program regulat de somn.

4.Evitați stresul excesiv:

Stresul cronic poate afecta sănătatea și accelera procesul de îmbătrânire. Găsiți metode de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau plimbările în natură.

5.Hidratare adecvată:

Consumul de apă este esențial pentru funcționarea corectă a organismului. Asigurați-vă că beți suficientă apă pe parcursul zilei.

6.Renunțați la fumat și limitați consumul de alcool:

Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc pentru îmbătrânirea prematură. Evitați-le sau reduceți-le la minimum.

7.Mențineți o minte activă:

Cititul, rezolvarea de puzzle-uri, învățarea de lucruri noi și socializarea pot ajuta la menținerea sănătății cognitive.

Ceea ce este important de înțeles este că așa um îmbătrânirea este un proces de durată, tot așa și demersurile noastre pentru un stil de viață sănătos trebuie să se constituie tot într-un proces susținut și de durată. Mai sunt încă multe lucruri de cercetat și de înțeles cu adevărat despre ceea ce se întâmplă în corpul nostru atunci când înaintăm în viață. Tocmai de aceea la nivel global se investesc sume considerabile și resurse umane și intelectuale în longevitate.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top