Cum facem față stresului cotidian? Trei tehnici de relaxare la îndemână oricând
A ne relaxa mintea nu este un moft, ci o condiție imperativă bunei funcționări a organismului. Zi de zi acumulăm stres fără să ne dăm seama și de cele mai multe ori uităm să acordăm importanța cuvenită micilor activități de relaxare. Acumulăm stres chiar și în momentele în care avem impresia că desfășurăm o activitate care nu ne solicită funcțiile cognitive. Asta în timp ce unele dintre cele mai eficiente tehnici de relaxare ne sunt la îndemână, sunt accesibile și aduc rezultate uimitoare.
Găsim timp pentru privit la televizor și avem impresia că asta ne relaxează, petrecem timp pe telefon jucându-ne sau urmărind filmulețe haioase și credem că astfel eliminăm stresul acumulat peste zi. Însă lucrurile nu stau tocmai așa. Stresul nu este o senzație de moment pe care o putem controla înlocuind-o cu o activitate ce ne distrage atenția pentru câteva minute. Stresul este precum un bulgăre care, rostogolindu-se, crește în volum până când traiectoria nu-i mai poate fi controlată. Comparația este, desigur, exagerată, însă ideea de bază este valabilă: stresul se acumulează în timp, iar efectele se răsfrâng asupra stării noastre de spirit și asupra comportamentului cotidian. Fără să ne dăm seama, ne regăsim în situații când ne enervăm exagerat dintr-un motiv minor sau în situații când ridicăm vocea fără să fie neapărat cazul. Din fericire, în ziua de astăzi, în funcție de voința și disponibilitatea noastră, putem apela la tehnici de relaxare dintre cele mai diverse; unele sunt extrem de costisitoare, altele sunt accesibile, dar la fel de eficiente.
Iată care sunt cele trei tehnici de relaxare pe care le poți introduce în rutina zilnică pentru a reduce stresul:
Îți propun să acorzi o perioadă de 20 de zile acestei rutine și să încerci în fiecare zi să rezervi câte cinci minute pentru fiecare dintre cele trei tehnici. Efectuate cu regularitate, aceste mici exerciții de relaxare te vor ajuta să induci și să menții starea de confort psihic.
Pasul 1: Proiectează-ți ziua perfectă
Este important să lucrăm la menținerea stării de bine încă de la primele ore ale dimineții. Câți dintre noi nu bem o ceașcă de cafea sau ceai înainte să ieșim pe ușă? De multe ori este chiar primul lucru pe care îl facem când ne trezim, aproape automat. Cum ar fi să transformăm acest automatism cotidian într-un moment de planificare și de relaxare?
Rezervă-ți cinci minute pentru a savura cafeaua de dimineață pe balcon, pe terasă sau la geam, fără a te gândi la task-urile de la job, vizualizând cum ar trebui să decurgă ziua pentru a fi una perfectă. Pare amuzant de simplu, dar la finalul celor 20 de zile vei observa că nici măcar diminețile de luni nu-ți mai afectează buna dispoziție.
Mintea noastră e programată să creeze scenarii, ceea ce generează stres atunci când nu utilizăm filtrele potrivite. De aceea, cele cinci minute în care bei cafeaua și planifici ziua perfectă reprezintă o tehnică excelentă pentru a face față stresului de peste zi.
Pasul 2: Eliberează-te de stres prin intermediul exercițiilor de respirație
Organismul nostru este înzestrat cu instrumentele necesare gestionării eficiente a stresului. Însă ritmul vieții cotidiene ne face să uităm să punem în practică ceea ce știm deja că funcționează.
O altă metodă de relaxare la îndemâna oricui, dar la care nu apelăm pe cât de des ar trebui, o reprezintă exercițiile de respirație. Putem gestiona mai bine momentele anxioase și stresante efectuând câteva exerciții de respirație. Tot ce trebuie să facem este să respirăm corect.
Începe prin a inspira numărând până la 4, iar apoi concentrează-te pe expirație, numărând până la 7. Prelungirea expirației este importantă pentru că în acest interval se activează sistemul parasimpatic, care transmite semnale de consolidare a răspunsului la stres prin inducerea stării de relaxare. Rezervă-ți cinci minute în fiecare zi pentru a pune în practică această tehnică. Efectuând conștient acest banal exercițiu îți antrenezi corpul și mintea să acționeze în avantajul tău atunci când ai de-a face cu situații stresante.
Pasul 3: Citește-ți povestea de noapte bună
Dacă nu obișnuiești să citești câteva pagini înainte de culcare, ar fi timpul să începi. Lectura de seară este recunoscută pentru efectul relaxant asupra organismului. Și nu, serialele și documentarele nu substituie cele zece pagini din cartea de pe noptieră. Dimpotrivă, lumina albastră a ecranelor constituie un important factor de stres pentru organism.
Gândește-te cât de ușor adorm copiii atunci când li se citește o poveste. Același efect relaxant îl are lectura și asupra adulților, atunci când citesc câteva pagini înainte să se pregătească de somn. Lectura la ceas de seară contribuie la stimularea producției de melatonină, ceea ce ne ajută să ne relaxăm și să avem un somn liniștit. Dacă primul impuls este să motivezi lipsa timpului sau extenuarea, poți începe prin a renunța la cinci minute din timpul petrecut pe rețelele de socializare sau în fața televizorului, în favoarea cărții pe care ți-ai propus încă de anul trecut să o citești.
Dacă ești în căutare de idei de titluri interesante și potrivite pentru lectura de seară, există numeroase carti online dintre care poți alege, în funcție de preferințe. Este recomandat să optezi pentru lecturi ușoare, care să îți stimuleze creativitatea și starea de relaxare. Kafka mai poate aștepta până la următoarea vacanță, când vei fi pe deplin relaxată și pregătită pentru lecturi de profunzime.
Indiferent ce alegere faci, este important și totodată benefic să deprinzi acest obicei de a-ți relaxa mintea citind în fiecare seară câteva pagini din cartea de pe noptieră.
Așadar, consolidarea stării de bine prin intermediul tehnicilor de relaxare pornește de la ideea de a fi mai îngăduitori cu noi înșine, cu 15 minute mai mult în fiecare zi, câte cinci minute pentru fiecare exercițiu propus. Pare atât de simplu, însă de cele mai multe ori lăsăm rutina zilnică să-și urmeze cursul și amânăm orice mic moment de relaxare pe care l-am putea controla. De aceea este important să ne rezervăm măcar câteva minute în fiecare zi pentru a pune în practică aceste tehnici simple, dar atât de benefice pentru sănătatea noastră psihică.