Cum ieşim din rutină?
Să ne vedem altfel viaţa de zi cu zi, să ieşim din rutina reflexelor condiţionate… Ar fi suficient să facem asta ca să ne modificăm în mod pozitiv câmpul percepţiilor, ne asigură cercetătoarea în neuroştiinţe Maïté Sauvet.
Nevoia noastră de evadare se naște din percepţiile pe care le avem, în momentul în care le experimentăm, ne arată Maïté Sauvet, cercetătoare în neuroştiinţe. Ea se produce când descoperim percepţii noi sau când le regăsim pe unele care ne plac, dar care sunt în contradicţie cu ceea ce ne‑am obişnuit să trăim de‑a lungul vieţii noastre.
Alt fapt: nu poate exista un sentiment de bunăstare în evadare decât cu condiţia ca elementul asupra căruia ne hotărâm să ne aplecăm atenţia să corespundă cu nevoile noastre profunde.” Concret, într‑un mediu urban, o personalitate de tipul „estetului” îşi va fixa atenţia asupra a ceea ce este frumos conform criteriilor sale: arhitectura unei faţade, un joc de lumini pe acoperişuri; în vreme ce o alta, atrasă de natură, va acorda atenţie unui apus, unui copac dintr‑un parc. În fiecare caz în parte, în funcție de personalitatea pe care o are fiecare, această experienţă nu se poate realiza decât dintr‑o postură de deplină conştientizare.
Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei de septembrie 2021 a Revistei PSYCHOLOGIES.
Un articol scris de Flavia Mazelin Salvi
Traducere de Anne-Marie Andrei