Cum ne ajută practica Mindfulness
Mindfulness este practica cultivării conștientizării gândurilor, simțurilor, sentimentelor și mediului nostru în orice moment fără a judeca experiențele.
Neuroştiinţa susține din ce în ce mai mult că Mindfulness și Meditația ajută la îmbunătățirea percepției, a conștientizării și a gândirii complexe, dar și să ne calmăm mintea și să ne examinăm lumea interioară.
Uneori ne îndeplinim sarcinile și ne completăm treburile fără nici un pic de conștientizare. Mintea umană este ușor distrasă întrucât avem tendința să rămânem asupra evenimentelor din trecut sau de a contempla evenimentele viitoare într-un mod critic. Un text budist descrie Mindfulness ca o practică ce ne ajută mintea să devină mai conștientă, mai trează.
Mindfulness poate fi practicat de oricine şi oriunde
Conceptul de Mindfulness nu înseamnă că trebuie să mergem în vârful unui munte sau să ne izolăm într-o peșteră pentru a experimenta beneficiile Mindfulness. Poți practica Mindfulness oriunde, în casă, pe stradă, în parc sau la birou, prin aducerea conștientizării asupra momentului prezent. Cel mai important este să ne hrănim şi să ne consolidăm abilitățile interioare pentru a ne restabili bunăstarea.
Trăim într-o era în care succesul și realizările sunt măsurate sub formă de obiective materiale. Majoritatea oamenilor au interiorizat această idee și ca urmare se uită mereu după următorul eveniment, fie că este fizic sau mental, fără a acorda însă atenție evenimentelor actuale. Stresul este din ce mai prezent în viața fiecăruia dintre noi, iar prelungirea lui provoacă probleme de anxietate, dureri de cap, insomnii, tensiune arterială crescută sau chiar probleme digestive.
De aceea, în aceste condiții, meditația vine ca un remediu perfect care ne ajută să ne conectăm cu sinele interior și ne ghidează să accesăm energia din interior pentru a recunoaște fericirea ce există deja în viața noastră.
Practica de Meditație
Meditația și Mindfulness sunt acum acceptate ca și practici în cultura occidentală și acum își găsește acceptarea în toată lumea. Practica ajută mintea să dezvole abilitățile percepute de a gestiona problemele legate de procesele noastre de gândire. Cea mai mare parte a stresului și a anxietății pe care o experimentăm este creată de către mintea noastră și este legată de ceea ce credem despre noi și relația cu lumea din jurul nostru.
Meditația antrenează mintea, în special atenția, să trăiască în momentul prezent. Spre deosebire de credința populară, meditația nu se limitează doar la practica conștientă de meditație. Se poate spune că meditezi sau ai o stare mentală bună chiar și atunci când grădinăreşti, dansezi, pictezi, cânți sau asculți muzică. De fapt, se spune că orice activitate care te ajută să trăiești în momentul prezent înseamnă meditație.
Beneficiile mentale, emoționale și fizice ale Mindfulness
Toate formele de meditație necesită dăruire, timp, efort și răbdare pentru a învața. Cei mai mulți dintre noi trebuie să ne reprogramăm relația cu mintea și corpul nostru pentru a ne bucura de beneficiile Mindfulness.
- Cel mai important este că practica Mindfulness duce la atingerea unei stări mentale sănătoase care permite o perspectivă clară asupra realității.
- Mindfulness ne ajută să ne integrăm mintea și corpul și să apreciem viața.
- Persoanele care practică Mindfulness sunt capabile să se elibereze de tensiune, de griji și de supărări, pentru că ei nu mai sunt fixați pe trecut sau pe viitor. Trăiesc pașnic în fiecare moment fără să-și dorească să fie altfel.
- Pe măsură ce lăsăm judecățile, nu mai cărăm povara de a trăi simultan în mai multe spații. Unitatea ulterioară a minții, a intelectului și a corpului ne ajută să trăim o viață deplină, mai bogată și mai satisfăcătoare în toate felurile.
- Meditația este un instrument puternic pentru eliberarea emoțiilor reprimate. Ca și instrument Mindfulness, acesta are potențialul de a elibera resentimente și furie asociate cu amintirile trecute.
- Conform cercetărilor, această formă de odihnă și pace a minții ajută la prevenirea și combaterea anumitor tulburări precum Alzheimer.
- Distorsiunea mentală și credințele false sunt una din cele mai mari cauze ale stresului emoțional, iar nefericirea rezultată duce la frustrare și depresie. În aces caz, Mindfulness este unul din cele mai importante instrumente de a evita acest lucru.
- Mindfulness ajută la calmarea conversațiilor interne și la eliminarea falselor percepții de sine.
Află mai multe pe -> www.montalive.com.
Cătălina Tiron este fostă balerină, profesor de Yoga și Pilates, Mindfulness Coach și Life Coach. Întotdeauna a căutat rețeta perfectă pentru un stil de viață cât mai sănătos, iar în timpul călătoriei sale prin viață până la acest moment a încercat mai mult sau mai puțin orice, așa încât să poată ajunge la cea mai bună formă fizică a sa dar și la un nivel de bunăstare și fericire cât mai complet. Secretul este să urmărim tot timpul dorința care se află în interiorul nostru, pasiunea noastră și să găsim echilibrul perfect între munca pe care o facem și lucrurile care ne plac, așa încât să putem face alegerea cea mai inspirată pentru tot restul vieții noastre.