Now Reading
Cum să eviți epuizarea cronică

Cum să eviți epuizarea cronică

Revista Psychologies
cum-să-eviți-epuizarea-cronică

În ultimul an, frica de virus, izolarea și presiunea socială, schimbările și depunerea unor eforturi susținute pentru a ne adapta contextului pandemic ne-au influențat pe mulți dintre noi într-un mod negativ. De obicei, există o somatizare a stării emoționale și de aceea nu ar trebui să te mire dacă te simți epuizată, mai ales dacă ești meteosensibilă și, la fiecare început de primăvară, te simți mai obosită decât de obicei.

Nu aștepta să ajungi la burnout, definit de Ghidul de Clasificare Internațională a Tulburărilor ca fiind o stare de epuizare totală, care apare mai ales în situațiile în care solicitările sau responsabilitățile profesionale depășesc capacitatea individuală de a face față stresului acumulat.

Până într-un punct, depinde doar de tine să fii bine și să previi ceea ce vei putea trata apoi destul de greu. Iată ce ai putea face:

Activități diferite de cele profesionale

Atunci când închizi calculatorul, la terminarea programului de muncă, e de preferat să iei o pauză, însă fără a te culca pentru că apoi nu vei mai putea dormi noaptea. După 15-30 de minute de deconectare, încearcă să te implici în alte activități, distincte de cele legate de muncă. Nu are rost să te culpabilizezi pentru că în ultimul an nu ai reușit să îți formezi o rutină, să te disciplinezi, important este ce vei face de acum încolo, având convingerea că e mai bine mai târziu decât niciodată. 

Un prim pas ar fi să demarezi proiecte care nu sunt greu de realizat, pentru a avea rezultate imediate și, astfel, o satisfacție a muncii tale. Nu trebuie să te apuci de dărâmat pereți, schimbat toate obiectele sanitare din bucătărie, ci de mici aspecte care pot fi îmbunătățite în căminul tău, mai ales că e posibil să-ți petreci cea mai mare parte a timpului în cadrul acestuia dacă încă mai lucrezi de acasă. De exemplu, încearcă să îți eficientizezi ritmul în care realizezi treburile casnice, mai ales cele ce țin de bucătărie. De exemplu, poți înlocui robinetul din bucătărie cu o baterie de bucătărie Romstal, modernă, ușor de folosit, cu limitator de temperatură integrat, jet de apă puternic. Totodată, dacă blatul de bucătărie este prea îngust, deteriorat și incomod pentru gătit, îl poți înlocui cu unul modern, astfel încât gătitul să devină o adevărată desfătare. Totodată, dacă ai copii, încearcă să te conectezi la universul și la perspectiva lor de a vedea lumea. 

Odihnă suficientă și mișcare

Pentru a nu permite oboselii și stărilor negative să te acapareze, este important să te odihnești, să încerci să respecți cele 7-8 ore de somn, necesare organismului pentru a se reface. În caz de insomnie, poți să faci o plimbare în fiecare seară, să te hidratezi suficient și să bei ceaiurile „clasice”, recunoscute pentru efectele lor de relaxare: de la tei la sunătoare și lavandă. În același timp, încearcă cu cel puțin jumătate de oră înainte de a te pune în pat, să închizi toate sursele de lumină, să tragi draperiile, să te deconectezi de la internet și, implicit, de la rețelele sociale.

Totodată, discută deschis cu cei dragi despre temerile tale și încearcă să reiei interacțiunile sociale, atât cât este posibil.

În cazul în care aceste stări persistă, nu încerca automedicația, fie și de natură homeopată, ci apelează la ajutorul specialistului. Împreună veți găsi soluții pentru a ieși din impas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top