Cum să-ți atenuezi anxietatea produsă de perioada sărbătorilor
Pentru mulți, sărbătorile de iarnă, activitățile, reuniunile și diversele evenimente înseamnă un amestec de anticipare, bucurie și poate puțină neliniște. Mulți dintre noi ne așteptăm să avem un program aglomerat, iar acest lucru ne încarcă de stres.
Posibilele tensiuni din sânul familiei, cumpărăturile și drumurile ne vor solicita, poate mai mult decât este nevoie, rezervorul de răbdare. În plus, așteptările nerealiste pot contribui la stresul resimțit. Iată ce poți face pentru a avea grijă de sănătatea mintală în preajma cumpărăturilor și a freneziei sărbătorilor.
Redu stresul cumpărăturilor de cadouri
Poate fi ușor să te pierzi printre ofertele care îți fac cu ochiul la fiecare colț în perioada sărbătorilor sau chiar cu puțin înainte, începând cu Black Friday. Administrarea cheltuielilor, precum și stresul alegerii cadourilor potrivite reprezintă motive de îngrijorare pentru mulți.
Însă, oferirea unui cadou nu înseamnă neapărat să cheltui mulți bani. Gândește-te la un buget și încearcă să îl respecți. În funcție de calculele pe care le faci, poți apela la un imprumut cash și poți discuta cu prietenii/rudele pentru a organiza un Secret Santa. Astfel, toată lumea va reuși să facă economii. Alege cadouri simple dar nu lipsite de însemnătate, precum o carte de poezii sau o fotografie înrămată.
O altă idee este să transformi cadoul de Crăciun într-un ajutor practic pentru un prieten, rudă, vecin sau chiar pentru un străin. Atunci când îți concentrezi atenția și grija asupra unei alte persoane, se reduce și din anxietate.
Descoperă cauza stresului de sărbători
Primul pas pentru a te simți mai bine este să descoperi de ce apare stresul. Pentru unii este problema organizării meselor festive sau găsirea cadoului perfect. De exemplu, chiar dacă știi deja ce vei cumpăra pentru cei dragi este indicat să ai și un plan de rezervă, în cazul în care jucăria dorită de cel mic nu mai este pe stoc. Dacă nu știi ce te preocupă atât de mult, poți scrie în jurnal despre ceea ce simți. Odată ce vezi că anumite lucruri apar în mod recurent, poți ajunge mai ușor la „locul durerii”.
Lasă-ți timp și pentru tine
Atunci când te împarți între cumpărături, gătit și petrecut timpul cu persoanele dragi pare că nu mai ai timp și pentru tine. Însă, starea ta de bine ar trebui să fie o prioritate, pentru a te putea bucura de fiecare clipă. Nu renunța la activitățile tale preferate și dedică cel puțin 30 de minute pe zi uneia dintre ele.
O altă idee bună este să practici recunoștința. Conform unui studiu realizat la UC. Davis, persoanele care își rezervă regulat câteva momente de recunoștință au o reducere a hormonului stresului de până la 23%. Inclusiv menținerea unui jurnal al recunoștinței te ajută să fii mai puțin stresat. Alte lucruri sau activități destresante sunt meditația, mișcarea, somnul, o alimentație echilibrată, timpul petrecut alături de persoanele iubite.
Deși ai programul încărcat, încearcă să nu sari peste ședințele de terapie, dacă mergi la un specialist. Sărbătorile pot stârni emoții contradictorii, iar discuțiile cu un psihoterapeut te pot ajuta să explorezi lucrurile care ies la iveală.
Pune accent pe experiențe
Poți contribui la reducerea stresului punând accent pe experiențe în locul aspectelor materiae. O cină alături de cei dragi, câteva zile petrecute la munte, o ceașcă de ceai servită alături de un prieten apropiat, gătitul alături de copii, mersul la colindat în familie sunt doar câteva activități care oferă bucurie fără investiții majore.
Ieși la aer curat și soare
Chiar dacă nu ești mare amator de sporturi de iarnă, aerul curat și expunerea la soare, chiar și cel cu dinți, te ajută să te relaxezi și să ai o stare de bine. O plimbare de 30-60 de minute poate face minuni pentru sănătatea mintală, te ajută să te concentrezi mai ușor și să ai mai multă energie.
Frenezia specifică sărbătorilor de iarnă afectează sănătatea mintală a multora dintre noi. Deși este firesc să resimți stresul acestei aglomerații, este indicat să iei măsuri pentru a limita factorii de stres. Timpul cu tine și alături de cei dragi, activitatea fizică, somnul odihnitor sunt doar câteva dintre lucruri care te ajută să îți păstrezi echilibrul de-a lungul zilelor