Cum să-ți setezi limitele personale
Pentru a trăi o viață echilibrată e important să ne cunoaștem limitele fizice și mentale și să trasăm granițe corecte, sănătoase în relațiile interpersonale. Limitele le poți seta corect când te cunoști suficient de bine, când îți știi nevoile, valorile și capacitatea de voința și reziliență.
Cum faci asta? Să te întrebi repetat ce e important pentru tine. Să îți notezi. Să le afirmi. Să observi când îți scade energia, în ce situații ajungi la epuizare. Să îți observi conflictele interioare care vin, ciocnirea de valori și să cauți strategii pentru a le armoniza. Există exerciții de NLP pentru asta. Și nu numai…
În relații, în primă fază e suficient să le comunici cu onestitate, dintr-un spațiu de centrare și autoasumare. Fără a le impune sau a cere rezolvarea imperioasă a trebuințelor personale. Asta se poate face într-un Dialog în care Fiecare să afirme cu calm ce dorește și ce oferă. E o negociere, un schimb.
Când valorile sau spațiul personal este încălcat, a-l atenționa pe celălalt cu blândețe e cel mai constructiv. Dacă tot nu respectă, se pot reafirma granițele cu un plus de fermitate. Dacă tot nu se respectă, e bine să verifici cu celălalt ce a înțeles, că poate nu te-a înțeles corect… Și să îl întrebi despre limitele lui și ce înseamnă pentru el încălcarea valorilor și spațiului personal. Să îi explici Clar ce efecte are asupra ta și relației voastre încălcarea lor și să oferi un timp de asimilare.
Să nu îl respingi, să nu îl abandonezi, doar pentru că nu este Încă pe aceeași frecvență cu tine. Lasă-i timp de tunning in. Fii și Tu Prezent în relație cu el, empatic și atent la nevoile și valorile lui.
Când faci asta zilnic ai relații mai profunde și asumate. Ai mai multă liniște, claritate, putere personală. Relații de suport reciproc, bazate pe empatie și comunicare onestă, fără a mai fi rănit sau a-l răni pe celălalt. Trăiești într-un spirit de cooperare, nu competiție. În înțelegere și armonie.
Mult succes cu această practică!
Cristina Eremia este abolventa Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea Bucureşti. Şi-a început formarea în terapie încă din primul an de facultate în cadrul atelierelor de dezvoltare personală organizate de membrii Societăţii de Psihoterapie Experienţială Română (SPER) pentru studenţii Universităţii Bucureşti. A continuat parcursul formativ cu module de Psihoterapie Socio-Somato-Analitică şi Terapie reichiană, a făcut o formare de 5 ani în Gestalt Terapie, 4 ani Programare Neuro Lingvistică (NLP), 2 ani terapie de cuplu şi art terapie Phronetik. Are un stil eclectic, provenind din diversitatea formărilor şi o manieră de lucru psiho-dinamică. Rezultatele şedinţelor de terapie sunt: gestionarea anxietăţii, stresului, atacurilor de panică; soluţionarea depresiei şi condiţiei de „burn out”; ieşirea din crizele existenţiale şi tipare de viaţă repetitive; autocunoaștere si individuare; rezolvarea unor conflicte interne şi externe; optimizarea relaţiilor familiale sau sociale; reducerea unor simptome fizice; depăşirea unor traume emoţionale; descoperirea şi schimbarea scenariilor de viaţă automate; rezolvarea unor conflicte şi răni din copilărie; obţinerea unei stări fizice şi psihice pozitive; creşterea stimei de sine, valorii personale, încrederii în sine şi asertivităţii; realizarea echilibrului şi congruenţei între sinele autentic, imaginea de sine şi percepţia altora. Mai multe detalii: https://www.psychologies.ro/terapii/o-zi-din-viata-unui-terapeut-cu-cristina-eremia-2174737