Now Reading
Cum să transformi imaginea corporală din cel mai mare critic în cel mai bun aliat al tău

Cum să transformi imaginea corporală din cel mai mare critic în cel mai bun aliat al tău

Alina Selezeanu

„Nu-mi place cum arăt!” „Nu suport sămă privesc în oglindă!” „Am slăbit, dar când mă văd în poze, tot nu-mi place!”
Îţi sună cunoscut? Poate chiar prea cunoscut, mai ales acum, în perioada sărbătorilor, când ne dorim să arătăm „perfect” pentru pozele de Crăciun sau petrecerea de Revelion. Dar dacă, în loc să te lași prinsă în capcana criticii constante, ai încerca să privești lucrurile altfel?

În preajma sărbătorilor, presiunea de a arăta într-unanume fel poate deveni copleșitoare.
Critica pe care o îndrepţi spre tine nu este doar o voce din fundal – este un blocaj care îţi poate afecta încrederea și relaţia cu tine însăţi. Oglinzile, pozele, hainele festive – toate par să amplifice acea voce care îţi spune că „nu ești suficient de bună.”
Dar te-ai gândit vreodată că acea voce poate fi schimbată? În loc să te concentrezi pe „imperfecţiuni,” cum ar fi dacă ai deveni mai blândă cu tine?

Fă loc pentru auto-compasiune

Când te privești în oglindă, în loc să observi doar ce nu-ţi place, găsește ceva mic, dar pozitiv: „Îmi place cum îmi stă bluza asta” sau „Machiajul meu arată bine azi.” Este un exerciţiu simplu, dar incredibil de puternic.

Explorează rădăcinile acestor gânduri

De unde vine această nevoie de a fi „perfectă”? Să fie influenţele sociale, vechi comparaţii sau ceva ce ţi-a spus cineva odată? Înţelegerea acestor rădăcini te ajută să-ţi dai seama că standardele nu sunt întotdeauna ale tale.

Înlocuiește critica cu curiozitate

În loc să te concentrezi pe ce „nu e bine,” încearcă să-ţi pui întrebări constructive:
„Ce îmi place la mine astăzi?”
„Cum pot să-mi arăt mai multă blândeţe?”
„Ce mă face să mă simt bine în pielea mea?”
Acest exerciţiu simplu poate părea dificil la început, dar, pe măsură ce îl practici, îţi vei antrena mintea să găsească mai multe lucruri pozitive decât negative.

 

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2024 – ianuarie 2025 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top