Cuprinderea lumii prin lectură
M-am întristat când l-am întrebat pe bunicul meu cât de mare e lumea și mi-a zis că e imposibil să o văd pe toată. Am înțeles ulterior că orice aș face, nu voi avea timp să o cuprind. Și chiar dacă aș putea vedea toate locurile, totul se va întâmpla repede, va însemna că doar le bifez, amintirile s-ar suprapune unele peste altele și tot nu ar mai conta.
Ce mi-a mai zis bunicul meu atunci mi-a dat speranță: chiar dacă e imposibil să ajungi peste tot, există și o altă modalitate a cuprinderii lumii și a oamenilor, și aceasta e lectura. Eram deja o cititoare împătimită, chiar dacă aveam doar vreo zece ani, dar nu am înțeles decât superficial ceea ce-mi spunea, am dat doar din cap mimând un acord.
Primul roman care a confirmat spusele lui a fost Toți oamenii sunt muritori al lui Simone de Beauvoir. Aveam vreo 12-13 ani. Romanul prezintă viața Contelui Fosca, un nobil italian care ia o poțiune care-l face nemuritor în timpul epidemiei de ciumă din secolul al XIII-lea. Fosca trece prin mai multe existențe pe care și le asumă succesiv, terifiat de spaima că va rămâne singur pe pământ împreună cu șoricelul pe care probase elixirul miraculos. Fosca povestește tot parcursul lui timp de șapte secole la solicitarea unei tinere actrițe, Régine. Îi vorbește despre perioada în care a fost consilier al lui Maximilian I, apoi al lui Carol Quintul, despre cum a descoperit Mississippi, cum a fondat prima universitate din Franța și cum a fost activist în timpul Revoluției Franceze. Fosca declară că infinitudinea vieții anulează sensul acesteia și că numai moartea poate da însemnătate vieții. Toată lupta sa de a crea o umanitate unificată este inutilă, din moment ce violența și ura au mereu câștig de cauză.
Citește continuarea articolului în ediția de februarie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Știutorii” cu autograful lui Mircea Cărtărescu.
Antoneta Galeș a decis să se dedice consultanței în dezvoltarea oamenilor și a organizațiilor după peste 20 de ani de experiență în domeniu. Până în 2018 a fost director de resurse umane, comunicare și dezvoltare într-o companie importantă din retail. Ca trainer, coach și consultant, toate acțiunile sale sunt îndreptate către crearea unui mediu care să pună în valoare calitățile și punctele tari ale fiecărui om. Consideră că sănătatea mentală și emoțională înseamnă starea în care suntem plini de resurse și facem față mai bine încercărilor prin care trecem și suntem mai echipați cu abilitățile necesare de a fi conștienți și de ceea ce e bine în viața noastră. În 2019 a publicat Caietul Fericirii, un instrument pentru creșterea capacității de atenție și observație, de analiză a gândirii, care are drept consecință creșterea nivelului stării de bine. În perioada de izolare a conceput un eBook: ”Sănătoși la cap și fericiți”, care poate fi descărcat gratuit aici: https://www.antonetagales.ro/cadou-ebook. Dincolo de specializările în resurse umane, este art-terapeut Phronetik, Solution-focused Coach și Mental Health Facilitator Trainer. Scrie romane polițiste sub pseudonimul Tony Mott (https://www.tonymott.ro)