Now Reading
De ce este important să te detaşezi de trecut

De ce este important să te detaşezi de trecut

Revista Psychologies
de-ce-este-important-să-te-detaşezi-de-trecut

Eliberarea şi detaşarea de trecut par să fie un obiectiv greu de atins pentru multe persoane, indiferent cât de des îşi propun să facă întocmai acest lucru. Toți trecem prin numeroase experiențe în cursul vieții şi, din păcate, nu sunt toate fericite. Fiecare etapă a vieții noastre aduce noi provocări și oportunități de a dobândi noi abilități, de a explora alte aspecte ale personalităţii noastre și de a învăța mai multe despre cine suntem cu adevărat în raport cu ceilalți și cu lumea în care trăim. Adesea, atunci când avem parte de reuşite şi ne îndeplinim obiectivele, ne simţim mândri şi încrezători. În schimb, când ne confruntăm cu eşecuri sau chiar traume, ne este la fel de uşor, uneori chiar şi mai uşor, să ni le însuşim şi să le purtăm ca pe nişte poveri, uneori întreaga viaţă. Dar ce se întâmplă când în urma unei astfel de experienţe negative rămâi blocat? Pur și simplu nu poți trece de ceea ce ţi s-a întâmplat și rămâi într-o stare negativă de analiză obsesivă a trecutului: despre ceea ce a fost, despre ceea ce nu s-a putut întâmpla, despre o oportunitate pe care ai ratat-o, despre persoana iubită care nu mai simte la fel, despre acea relație dificilă care continuă să îţi pună la încercare capacitatea de a iubi. 

Este foarte greu, de multe ori, să renunți şi să te detaşezi de lucrurile, oamenii, obiectivele în care ai investit emoţii, timp şi energie, dar oricât de dureros ar părea, aceasta este calea spre dezvoltare. Aşadar, iată câteva aspecte care să te ajute să te detaşezi de trecut şi să o iei de la capăt cu forţe proaspete.

Trecutul nu mai poate fi schimbat

Oricât de mult ai analiza o situaţie din trecut, orice părere ai avea despre cum ai fi putut să acţionezi diferit, trecutul nu mai poate fi schimbat. Totuşi, asta nu înseamnă că nu-ţi poţi schimba perspectiva prezentă asupra sa. În loc să te gândești negativ la trecut, îți poți reformula gândurile și sentimentele pentru a reflecta asupra lecțiilor învățate și înțelepciunii dobândite. Pe măsură ce evoluezi ca persoană, înveți să vezi cum anumite evenimente din trecut au fost niște pași spre viitorul tău.

Fă loc pentru experienţe noi

În loc să te gândeşti la „Păduri ce ar putea să fie /Şi niciodată nu vor fi”, aşa cum scria cu tandreţe poetul Lucian Blaga, concentrează-te asupra viitorului. Atât timp cât rămâi emoţional blocat în trecut, nu poţi fi disponibil şi, uneori, nici nu poţi vedea oportunităţile din faţa ta pentru un viitor diferit. Imaginează-ţi că eşti pe o bicicletă: dacă te uiţi în spate, nu vei putea să te concentrezi asupra direcţiei de mers şi ratezi şi minunatele peisaje din jurul tău. Când te detaşezi de trecut, ai şansa să te bucuri cu adevărat de ce este în prezent în viaţa ta şi să faci paşi spre un viitor aşa cum ţi-l doreşti.

Tu nu eşti trecutul tău

Da, trecutul face parte din istoria ta personală, este o parte din cine ești, dar nu te reprezintă integral. Experiențele tale reflectă anumite părţi din tine sau, mai curând, reprezintă stadii ale dezvoltării tale, dar trebuie să ştii că ai dreptul şi libertatea de a decide în orice moment să te transformi, să înveţi şi să devii o altă persoană. Alegând să te detaşezi de trecut, îţi creezi cadrul de a evolua spre persoana care vrei să devii şi lăsând în urmă povara trecutului poţi găsi curajul de a te reinventa.

Trecutul nu e un destin

Atunci când trăieşti în trecut şi îi amplifici consecinţele oferindu-le atenţia şi energia ta, un eveniment neplăcut, un eşec, o întâmplare tristă pot lăsa impresia unei întâmplări fatidice, care îţi marchează destinul. În astfel de momente, trecutul îţi controlează de fapt prezentul şi, privind totul prin lentila sa, îţi controlează şi viitorul. Încercând să te detaşezi de trecut, acceptându-l ca o lecţie, ca o încercare din care ai ieşit mai puternic, preiei, de fapt, frâiele propriului tău destin, pe care îl poţi construi aşa cum îţi doreşti. 

Uneori, oricât de dureros este trecutul, el devine confortabil, iar detaşarea de semnificaţiile lui înseamnă vulnerabilitate. De aceea, a te desprinde de trecut este un act de curaj, dar şi de respect de sine, pentru că îţi datorezi ţie însuţi să fii cea mai bună versiune a ta. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top