De ce și cum să reziști tentaţiei de a purta obsesiv negru în sezonul rece?
Cum vin ploile și sezonul rece, orizontul citadin românesc se întunecă! Cu mic, cu mare, cu taior, cu pufoaică, plus size sau slim size, toată lumea îmbracă marele NEGRU. Elegante sau șterse, mai toate femeile trec la uniforma de toamnă-iarnă unde negrul este rege și petele de culoare sunt sporadice. Află mai jos resorturile acestui fenomen, iar dacă te plictisește sau te neliniștește, ia măsuri și prinde culoare!
Sunt Dana și sunt o împătimită a culorii. Dar nu pot să ascund că în multe dintre garderobele pe care clientele mele m-au solicitat să le restructurez negrul era rege – mai ales în domeniul hainelor pentru sezonul rece. M-am întrebat și le-am întrebat cum se face că nu au piese colorate – sau, alt fenomen: dacă din cine știe ce întâmplare le-au aterizat prin garderobă astfel de piese, ele nu vor fi purtate. Iată ce răspunsuri am aflat:
- Cumpăr negre pentru că nu mai trebuie să-mi bat capul cu asortarea, nici când fac shopping și nici când îmi alcătuiesc ținutele. Economisesc timp și energie și sunt sigură că mereu pot avea o ținută decentă cu minimum de efort.
Da, nevoia de neutralitate și comoditate o înțelegem cu toții. Știm ce înseamnă să nu ai multe ore de petrecut la shopping și mai știm că acea jumătate de oră din zori pe care o consumi alegând un outfit este prețioasă și te poate costa întâlniri valoroase.
Însă pentru neutralitate și comoditate există și soluții cromatice mai interesante: culorile neutre.
- Cumpăr mereu negru pentru că subțiază.
… însă negrul nu „subțiază“, ci ascunde! Specialiștii în psihologia culorilor ne spun că opțiunea pentru negru indică o nevoie internă, subconștientă de a te ascunde, de a trece neobservată, nevăzută. Exact ca materia neagră din fizică, am dori să fim un univers care să nu atragă atenția celorlalți. Atenție, este un proces care scapă conștiinței: chiar dacă declarăm că alegem negrul pentru „decență”, „eleganță”, la bază stă aceeași nevoie de a evita expunerea. Motivele pot fi nenumărate, la fel de polimorfe precum este și inconștientul.
Dacă ceea ce cauți este însă numai un efect slim, află că el poate fi creat și de culoare, respectiv: bleumarin, gri închis, ciocolată, vișiniu închis.
Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.